Ruoka

Aasialaista ilman upporasvan käryä

– Syöminen saattaa arkenakin kestää useita tunteja ja tarjolla voi olla 5 -10 erilaista ruokalajia. Ruoat asetetaan isoille lautasille keskelle pöytää mistä jokainen ottaa puikoillaan sopivia makupaloja, näyttää Thi Hong Quang Le.

Riku Cajander

Tuttujen kiinalaisten ja thaimaalaisten ravintolamakujen joukkoon on tullut vietnamilaisen ruokakulttuurin kohteita.

Yksi uusista tulokkaista on Wrap’n Roll ravintola Mannerheimintiellä, missä pääosassa ovat Viet-ruoat. Vietnamilaisravintolassa nenään ei kantaudu upporasvan tuoksu, eivätkä chilit polttele makuhermoja.

– Me keskitymme tarjoamaan vietnamilaisia nuudelikeittoja ja -salaatteja, joissa on lisänä joko lihaa, kanaa, kalaa tai kasviksia, kertoo paikan omistaja Hoa Saari.

– Riisinuudeliruuissa käytetään paljon tuoreita yrttejä, kuten minttua, korianteria, kevätsipulia ja basilikaa.

Huomattava osa ihmisten arkiruokailusta tapahtuu katujen varsilla.”

Varsinaisia mausteita vietnamilaisruokiin lisätään hillitysti. Tämän toteaa esimerkiksi ravintolan wrapeissa, jotka ovat kostetulla riisipaperilla käärittyjä liha-kala-kasvistäytteisiä rullia.

– Täältä löytyy myös kesärullia, jotka eroavat suomalaistenkin tuntemista kevätrullista siinä, että niitä ei uppopaisteta rasvassa.

Hoa Saari korostaa, että Wrap’n Rollissa pyritään tekemään kevyttä, kasvispitoista aasialaista kotiruokaa, johon raaka-aineita ei oteta purkeista.

Vietnamissa huomattava osa ihmisten arkiruokailusta tapahtuu katujen varsilla, ja Wrap’n Rollinkin esikuvana ovat nopeasti valmistettavat katuruuat.

Erikoisiakin makuja viet-ruoasta löytyy. Yleisenä mausteena wrapeissa ja salaateissa voidaan käyttää kalakastiketta. Oudon tuoksuisessa ja äitelän ruskean liemen kokemisessa oli ainakin tätä juttua kirjoittavalle suomalaisjuntille tekemistä.

Paikka ei olisi mitään ilman Vietnamin kansallisruokaa, Pho-keittoa (lausutaan faa-).

Suomessa jo 18 vuotta asunut Thi Hong Quang Le omaa taidon tuon erinomaisen nuudelikeiton valmistamiseen.

– Suosittelen suomalaisille tutustumista tähän tosi vietnamilaiseen herkkuun, joka voidaan valmistaa sekä kanaa tai naudanlihaa sisältäen (Pho Boa ja Pho Ga), kertoo pianonsoitonopettaja Le kotonaan Kirkkonummella.

– Miljoonat ihmiset omassa maassani syövät joka aamu Pho-keittoa, josta saa hyvää terveellistä energiaa päivän töihin. Pho on osa Vietnamin tapakulttuuria.

Vietnamilaisille ruoka on yksi elämän tärkeistä keskipisteistä. Monet asiat ja tavat liittyvät ruokaan.

– Syöminen saattaa arkenakin kestää tunteja ja tarjolla voi olla monia ruokalajeja, Thi Hong Quang Le kertoo.

Pho-keitto

Pho-keiton perusta on maukkaassa liemessä, joka voidaan tehdä kanan tai sian kylkiluita keittäen tai lihaliemitiivisteiden avulla.

Makua lisätään paahtamalla keiton sekaan tähtianista, muskottia, inkivääriä ja sipulia.

Keitto viimeistellään runsaalla tuoreella korianterilla ja kevätsipulilla.

Pho-keitto sopii juhlaruuaksi tarjottavaksi kavereille ja sukulaisille, jotka ovat valmiita kokeilemaan uusia idän makuja.

Keittoa maistaneet suomalaiset ovat nauttineet sen lämpöä luovasta ja aromikkaasta ominaisuudesta,

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu