Polta kokkoa turvallisesti!

Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Se kannattaa muistaa myös juhannuksena.

Juhannuksen tulet vaativat valvontaa. Se on sääntö numero yksi.

Perinteiseen suomalaiseen juhannukseen kuuluu, että kokossa, nuotiossa ja grillissäkin loimuaa.

Avotulen polttaminen vaatii paljon osaamista, valmisteluja ja valppautta. Avotulta ei saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen, jos olosuhteet ovat kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia sellaiset, että metsäpalon vaara on ilmeinen.

Monien juhannuksenvietto huipentuu juhannuskokkoon. Kokon polttaminen vaatii huolellisuutta. Kokon saa rakentaa vain maanomistajan luvalla ja vain paikkaan, josta tuli ei pääse leviämään.

Ennen tulen sytyttämistä kokon lähettyville varataan paljon vettä ja sammutusvälineitä. Sammutusvälineiden käyttö tulee joka tapauksessa vastaan, kun on aika sammuttaa tuli. Kokon kekäleet vaativat paljon vettä päälleen. Elävä tuli ja lähiympäristö vaativat jatkuvaa valvontaa.

Grilli sijoitetaan suojaan tuulelta. Sytytysnestettä tai -geeliä käytettäessä noudatetaan pakkauksen käyttöohjetta. Sytytysnesteen annetaan ensin imeytyä hiiliin, ja tuli sytytetään vasta sitten varovasti tuulen yläpuolelta.

Hiiligrillin voi sammuttaa runsaalla vedellä. Palamisjätteen voi myös lapioida tulenkestävään jalalliseen astiaan. Vaarattomalta näyttävän tuhkan alla hiilloksen jäähtyminen voi viedä toistakin vuorokautta. Edellisillan tuhkaa ei siis vielä aamulla voi kaataa luontoon tai muuhunkaan syttyvään paikkaan. Myös kertakäyttögrilli on avotuli.

Nestekaasu syttyy pienimmästäkin kipinästä. Vähäinenkin kaasun haju on vakava vaaran merkki, joka vaatii välitöntä toimintaa. Avotulet ja savukkeet sammutetaan heti, sähkölaitteita ei saa kytkeä päälle. Sisällä ollessa ovet  ja ikkunat avataan. Pulloventtiili suljetaan.

Saippuavedellä voidaan tarkistaa, vuotavatko liitokset tai letku. Jos vuoto ei lopu, kaasupullo siirretään ulos ja tilataan huoltomies. Nestekaasusäiliö säilytetään pystyasennossa, jatkuvasti tuulettuvassa paikassa ja auringolta suojassa. Lämpötila ei saa nousta yli 40 °C.

Häkäkaasu vaanii tulen ja nestekaasun käyttäjää. Kun tulta poltetaan tulisijassa, savupellit voi sulkea vasta hiilloksen sammuttua. Tulta ei pidä sytyttää tai käyttää sisätiloissa, joissa tulisijaa ei ole yhdistetty savuhormiin ja ilmanvaihto ei ole riittävää. Tilassa, jossa on kaasulaite, häkää taas syntyy, jos laitteen liekki ei saa tarpeeksi happea.

Kommentit

Kaasupulloa ei koskaan tule käyttää sisätiloissa, ainoastaan ulkotiloissa. Jos sisätiloissa grillaa, on sähkögrilli turvallisempi vaihtoehto.

Pelleilyyn kyllästynyt

Hyvin ja turvallisesti paloi naapurimökin omistajan rannalle kasaama kokko. Hienoa, että seutukunnalla on aina vähintään yksi, joka jaksaa ja viitsii nähdä vaivan ja ilahduttaa työllään kaikkia muitakin. Kiitos ja hyvää Jussia jokaiselle erikseen ja kaikille yhteisesti!

asiaihminen