Vantaan vasemmistossa syntyi kuppikuntajako – puheenjohtaja erosi

Vasemmistoliiton valtuutetut Jaakko Laakso ja Ilmari Heinonen keskustelivat maanantaina valtuuston kokouksen aikana. Molemmat päätyivät äänestämään velkaohjelman hylkäämisen puolesta.

Vesa Marttinen

Vasemmistoliiton Vantaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Kati Tyystjärvi on eronnut puheenjohtajan paikaltaan.

Taustalla on valtuuston viime maanantain kokous, jossa käsiteltiin Vantaan talous- ja velkaohjelmaa. Käsittelyn aikana vasemmistoliiton valtuustoryhmän enemmistö päätti esittää ohjelmaa hylättäväksi, mikä ei Tyystjärven mukaan ollut ryhmän alkuperäinen tavoite.

– Sovimme kokousta edeltävänä torstaina, että tavoitteemme maanantaina on pyrkiä saamaan ohjelmaan kirjaus, jossa menojen kasvu olisi kaksi prosenttia ehdotetun 1,5:n sijaan.

Hänen mukaansa uusi kanta muodostui vasta ryhmäkokouksessa tuntia ennen valtuuston kokousta. Hän kritisoi erityisesti ryhmän pitkäaikaista valtuutettua Jaakko Laaksoa, joka ei ollut torstain kokouksessa paikalla.

– Hänellä ei yleensäkään ole tapana osallistua valmistelutyöhön tai ryhmän kannanmäärittelyyn.

Nettisivuillaan Tyystjärvi kirjoittaa samasta asiasta vielä tiukemmin sanankääntein: ”Vasemmistoliiton politiikan linja Vantaalla ei pitäisi ratketa valtuustoryhmän yhdessä kokouksessa menneisyyden haamujen hyökkäyksessä”.

Kun ryhmän enemmistö lähti samalle linjalle Laakson kanssa, eli tuki koko velkaohjelman hylkäämistä, Tyystjärvi päätti, että hänellä ei ole enää edellytyksiä jatkaa ryhmänjohtajana.

– Tämä ei ole ollut meidän linjamme, sitä ei esitetty kaupunginhallituskäsittelyssäkään.

– Päätin kokouksen aikana, että jätän paikkani. Tämä ei ole minun tapani tehdä politiikkaa.

Ryhmä järjestäytyi pian tämän jälkeen ja valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Jussi Saramon ja varapuheenjohtajakseen Ilmari Heinosen.

Laakso ei näe toiminnassaan mitään poikkeuksellista.

– Ryhmässä sovittiin ennen kokousta, että ohjelma voidaan lähettää takaisin valmisteluun. Se esitys ei mennyt läpi, jonka jälkeen minusta olisi ollut kummallista, jos olisimme ohjelman nahkoineen ja karvoineen nielleet.

Sekä Laakso että Tyystjärvi vakuuttavat, että selkkaus ei aiheuta hankaluuksia ryhmän sisäiseen toimintaan jatkossa.

Kommentit

Harmi, Kati Tyystjärvi taisi olla yksi parhaimpia, älykkäimpiä ja neuvottelukykyisimpiä poliitikkoja vasemmistoliitossa. Laakso on enempi änkyrä ja hajoittaja, mihin aikoinaan kyllästyi myös Suvi-Anne Siimes.

Ihmisillä on erilaiset tavat tehdä politiikkaa. Toiset pyrkivät rakentamaan, hiomaan yhteisesti hyväksyttäviä päätöksiä ja ajamaan yhteiskunnan hyvää, toiset nauttivat hajottamisesta ja riitelemisestä.

asiaihminen

Oikeiston mielistely ja myötäily ei ole edelleenkään vasemmistopoliitikon perimmäinen tehtävä, silloin on tullut valittua väärä puolue.

Täydet pinnat Laaksolle ja kumppaneille, että jaksavat taistella köyhiä, lapsia ja sairaita rokottavia velkaohjelmia vastaan koko maassa. Mitään vastuullisuutta ei näistä kokoomuslaisten konsulttien leikkausohjelmista löydy, niillä tuhotaan niin ihmiselämiä kuin koko kunnan palvelut.

Järki käteen

Pikkusen tarkennusta entinen vasuri kirjoitukseen, konsultilla on myös yleensä jotain erikoista ja asiantuntevaa tietoa konsultoitavasta aiheestaan.

Tässä tapauksessa vasurit ovat Kataisen vetämässä oikeistopolitiikan narussa, niin hallituksessa, kuin kuntien valtuustoissa, joka vie kohti lahtipenkkiä (kannatus).

Jannu Jokelasta