Monet nykypäivän työkalut kehitti kivikauden ihminen

Vantaan kaupunginmuseon menNYT -näyttely esittelee arjen designia rinnastaen kivikautta nykypäivään. Näyttelyssä on muun muassa pienoismalli (kuvassa osa mallista) kampakeraamisen ajan ihmisistä ja heidän askareistaan.

Leena Koivisto

Esillä olevassa pienoismallissa kampakeraamisen ajan ihmiset puuhastelevat arkiaskareissaan.

Leena Koivisto

Kalastus ja siihen sopivat välineet olivat muinaisen ajan ihmiselle elintärkeitä. Näyttelyssä ovat rinnakkain esillä muun muassa menneen ja uuden ajan ongenkoukut.

Leena Koivisto

Etualalla oleva Silvolasta löydetty vanha astia kertoo karjanhoidon aloittamisesta. Tasapohjaisen astian muotoutumiseen uskotaan vaikuttaneen sen, että siihen oli helpompi lypsää.

Leena Koivisto

Oletko koskaan puita hakatessasi miettinyt, että käyttämäsi työkalu juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse?

Tai että 5 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua joku pilkkoi polttopuita ihan kuin sinä tänä päivänä?

Aivan yhtä kehittynyt ei kirves silloin ollut, mutta jos kivikautisen kirveen nyt saisi käteensä, sen tunnistaisi kyllä.

Oivaltavia rinnastuksia ja ahaa-elämyksiä.”
Lukuisia kivikauden ajalta peräisin olevia työkaluja on nyt näytteillä Vantaan kaupunginmuseossa.

Toukokuun alussa avautunut designpääkaupunkivuoden näyttely MenNYT – designia kivikaudesta nykypäivään esittelee nykymuotoilun rinnalla tuhansia vuosia vanhoja elinympäristön muokkaamiseen, elannon hankintaan, koristautumiseen ja uskomuksiin liittyviä esineitä sekä valikoiman keramiikkaa.

Näyttely on jatkoa museon perusnäyttelylle Tarinamme Helsingestä Vantaaksi.

– Vaikka monet esineet saattavat näyttää nykyihmisen silmään varsin alkeellisilta, ajoivat ne aikanaan asiansa ihan yhtälailla kuin nykymuotoon muokkautuneet työkalut, kaupunginmuseon amanuenssi Jaana af Hällström kertoo.

Kaikki näyttelyn esineet on löydetty nykyisen Vantaan alueelta, jossa on ollut asukkaita jo 9 000 vuotta sitten. Esillä on myös kokonaisia keramiikka-astioita.

– Keraamisten astioiden paloja löytyy paljon, mutta kokonaisten astioiden löytyminen on harvinaista, af Hällström sanoo.

Ennen kuin ihminen oppi valmistamaan työkaluja, käytettiin työntekoon luonnosta valmiina löytyviä materiaaleja: kiveä, simpukankuorta ja eläinten luita.

– Seuraavassa vaiheessa muotoa ryhdyttiin parantamaan ja lopulta muotoiltiin itsenäisiä esineitä. Nykymuotoon ne ovat muokkautuneet, kun esineistä on haluttu tehdä aiempaa käyttökelpoisempia, amanuenssi opastaa.

Moni näyttelyn nähnyt on ollut yllättynyt siitä, miten kauas omastakin kaapista löytyvän esineen historia voi kantaa.

– Sellaisia mielenkiintoisia oivaltavia rinnastuksia ja ahaa-elämyksiä siis on tarjolla, af Hällström iloitsee ja toivottaa kaikki tervetulleiksi tutustumaan juuriinsa.

MenNYT-näyttely on esillä Vantaan kaupunginmuseossa (Hertaksentie 1) vuoden loppuun asti. Museo on avoinna ti–pe klo 11–18 ja la–su klo 11–16.