Paikalliset

Kyykäärme on harvinainen näky Vantaalla

Tämä kyykäärme kuvattiin hiljattain Mätäkivenojan metsässä, hiekkakuopan reunalla. Havaintopaikka sijaitsee Korsontien ja Vanhan Tuusulantien kulmassa, Vantaan ja Tuusulan rajan tuntumassa.

Eija Hautamäki

Kyykäärmeestä on tullut Vantaalla harvinainen matelija, kerrotaan kaupungin ympäristökeskuksesta. Keskukseen on ilmoitettu tänä keväänä vain yhdestä kyystä. Myrkyllinen käärme nähtiin Myyrmäessä.

Useimmin kyyn tapaa Petikossa ja Ojangossa.”

– Se oli ilmeisesti tullut paikalle Helsingin puolelta rakennustyömaalta lajin talvehtimispaikalta, arvioi Vantaan johtava ympäristösuunnittelija Jaakko Vähämäki.

Helsingin yliopiston tutkijan Jarmo Saarikiven mukaan Myyrmäen lähellä, Malminkartanon seudulla on sinnitellyt muutaman kyyn populaatio. Eläin on kuitenkin kadonnut Helsingistä lähes täysin kaupungin itäosaa lukuun ottamatta.

– Samoin kyy on lähes hävinnyt myös Vantaan keskuksista, Vähämäki kertoo.

Vantaan Sanomien tietojen mukaan kyy on havaittu tänä keväänä Vantaalla ainakin myös Veromiehessä jalkakäytävällä sekä Korsontien ja Vanhan Tuusulantien kulmassa olevassa metsässä. Kyse on talvihorroksesta heränneistä käärmeistä.

– Jos käärmeitä ilmestyy tiheästi rakennetuille asuinalueille, kysymys lienee rakennustöiden aiheuttamasta häiriöstä niiden talvehtimis- ja oleskelupaikoilla, Vähämäki selvittää.

Vantaan taajama-alueilla liikkuva törmää kyyhyn ani harvoin, mutta maastossa sen voi nähdä todennäköisemmin. Käärme viihtyy kallioilla, soilla ja peltojen reunamilla.

– Useimmin kyyn tapaa Petikossa ja Ojangossa, Vähämäki kertoo.

Kyykäärme ei ole rauhoitettu ja sen saa tappaa laillisesti kaikkialla. Maastossa kannattaa pitää silmät auki ja käyttää saappaita kyyn varalta.

Jos kyy puree, toimi näin

Ihminen: Rauhoitu. Tunnista purema: usein kaksi 3–4 millimetrin etäisyydellä olevaa pistojälkeä.

Soita hätäkeskukseen, jos myrkyllinen kyy puree lasta, ikäihmistä, allergikkoa tai jos aiheutuu vakavia oireita. Tällöin tarvitaan sairaalahoitoa. Terveen aikuisenkin kannattaa mennä lääkärin hoitoon.

Puremakohtaan ei pidä koskea. Jos kohta on raajassa, se pitää lastoittaa. Kyypakkauksen tabletin saa ottaa, mutta se ei välttämättä auta. Tulehduskipulääkettä ei saa ottaa.

Yleisinä oireina puremakohdan turvotus ja kipu. Yleensä puremista selvitään levolla, antibiooteilla ja kortisonilla.

Terveelle aikuiselle purema on ani harvoin hengenvaarallinen.

Lemmikki: Rauhoita eläin ja vie heti eläinlääkäriin. Purema voi vaarantaa hengen.

Älä koske puremakohtaan. Ruokaa, juomaa tai kipulääkettä ei saa antaa. Hoitona annetaan suonensisäistä nesteytystä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu