Sakkorästit voivat viedä auton parkista

Väärin pysäköityjen sakkorohmujen siirtoiskuja on järjestetty myös Espoossa. Kuvassa hinausliike Sjöbergin kuljettaja Kalle Oinonen valmistelee BMW:n hinaustaTapiolassa. Vantaalla ensimmäinen autojen aamuöinen siirtoisku tehtiin toukokuun lopussa Hakunilassa.

Klaus Nurmi

Pysäköintivirhemaksut maksamatta jättäneen auto saattaa Vantaalla kadota aamuyön tunteina.

Kaupungin pysäköintivalvonta on aloittanut sakkorästejä keränneiden ajoneuvojen siirtoiskut. Ensimmäinen isku tehtiin toukokuun lopussa Hakunilassa.

– Keskitettyjä aamuöisiä siirtoja tullaan toteuttamaan uudelleen tarpeen mukaan, vakuuttaa Vantaan kaupungin pysäköinninvalvoja, lakimies Pia Kauppinen.

 

Siirtoiskun saaliiksi saatiin seitsemän ajokuntoista autoa.”

Ajoneuvojen siirtoon oikeuttaa helmikuun alusta voimaan tullut lainmuutos. Se antaa pysäköinninvalvojille vallan siirtää ajoneuvo viipymättä varikolle, jos sen rasitteena on vähintään viisi pysäköintivirhemaksua.

 

– Edellytyksenä on, että auto on väärin pysäköity myös silloin, kun sitä lähdetään siirtämään, tarkentaa Kauppinen.

Ensimmäisen yöllisen siirtoiskun saaliiksi saatiin seitsemän ajokuntoista, virolaista autoa. Siirrot sujuivat Kauppisen mukaan ongelmitta, eikä oikaisuvaatimuksia ole tullut.

– Kuusi ajoneuvoa lunastettiin varikolta siirtopäivänä ja seitsemäskin ajoneuvo lunastettiin varikolta saman viikon aikana.

Auton saa pois varikolta korvaamalla kaupungille ajoneuvon siirtämisestä, säilyttämisestä ja hallinnoinnista aiheutuneet kustannukset sekä maksamalla rästissä olevat pysäköintivirhemaksut.

Keskitettyjen siirtoiskujen lisäksi väärinparkkeerattuja ja sakkorästejä keränneitä ajoneuvoja siirretään varikolle päivittäin.

– Jos tarkastajat havaitsevat ajoneuvoja, joilla on viisi maksamatonta lainvoimaista pysäköintivirhemaksua, he tilaavat siirron saman tien.

Vantaalla siirrettiin vuonna 2011 yhteensä 440 ajoneuvoa. Tänä vuonna kesäkuun puoleenväliin mennessä on tehty jo 349 siirtoa.

Miten käy siirretyille ajoneuvoille, joita kukaan ei tule varikolta noutamaan?

– Ajoneuvo siirtyy kunnan omistukseen auton vaihdanta-arvosta riippuen joko 30 tai 60 päivän päästä siitä, kun omistajan tai haltijan katsotaan saaneen tiedon siirtopäätöksestä, selittää Kauppinen.

 

Kaupungille siirtyneet autot joko huutokaupataan tai romutetaan.”

– Romuajoneuvo siirtyy kaupungin omistukseen heti, kun kaupunki on ottanut sen haltuunsa.

 

Kaupungin omistukseen siirtyneet ajoneuvot joko huutokaupataan tai romutetaan. Huutokauppoja järjestetään muutaman kerran vuodessa.

– Seuraava huutokauppa on syyskuussa. Sen pitopaikasta ja muista yksityiskohdista löytyy tietoa kaupungin nettisivuilta noin kuukautta ennen huutokauppaa.

Kommentit

Erinomaista toimintaa! Tällaista on kaivattukin. Saadaanpa edes joitakin rotiskoja pois maisemia rumentamasta ja esim. talvella lumitöitä hankaloittamasta.

tosi hienoa

Vaan millä konstilla saisi omakotitalojen pihoilta ne romut pois, joissa ei ole rekisterilaattoja eikä välttämättä ole sakkojakaan maksamatta.

asiaihminen

Oma auto siirrettiin 24h paikalta jossa se oli ollut alle 24h. Ei maksamattomia parkkisakkoja, auto oli siis laillisella paikalla. Olin järkyttynyt ja luulin että auto oli varastettu ja soitin poliisille. Sieltä kehoitettiin ottamaan yhteyttä Vantaan kaupunkiin. Ja siellähän auto oli. Ei mitään ennakkoilmoitusta (tietenkään koska auto oli laillisella paikalla)...auto vaan veks ja nyt vaaditaan yli 250 euron siirtokorvaus! Valittaakaan en voi ennenkuin valitukseni on käsitelty ja se kestää kuulemma parikin kuukautta! Sen jälkeen voi valittaa hovioikeuteen..ihan ihmetouhua. Tottakai kannatan romuautojen ja väärin pysäköityjen autojen siirtoa, ja kyllähän noita 24h paikkojakin väärin käytetään, mutta näyttää kyllä järki kadonneen tästä touhusta.

autoton