Limaiset otukset valloittavat Vantaan

Markku Saarinen kuvasi Päiväkummusta omalta pihaltaa löytyneitä etanoita. Saarinen toivoo, että kiinteistöjen omistajat pitäisivät tonttinsa siistissä kunnossa. Pihan perällä olevat risukasat ja ja valtoimenaan rehottavat villit kasvustot tarjoavat etanoille suotuisia lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja. Myös lyhyeksi ajetut nurmikot hidastavat etanoiden leviämistä

Markku Saarinen

Päiväkummussa asuva Markku Saarinen on lopen kyllästynyt pihalla tuhoa tekeviin espanjansiruetanoihin.

– Yritin kasvattaa kurpitsoja, mutta etanat tuhosivat ne kaikki jo taimivaiheessa. Eilen löysin etanan kypsän mansikan kimpusta. Etanat valloittavat Vantaan.

Saarinen uskoo, että parin viime talven paksut hanget ovat antaneet hyvän suojan etanoiden talvehtimiselle ja kostea alkukesä on antanut lisäpotkua niiden lisääntymiselle.

Saarinen harmittelee, että pihojen perille jätetään risukasoja ja ja valtoimenaan rehottavia villejä kasvustoja, jotka tarjoavat etanoille suotuisia lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja.

Viljelystensä tuhoutumisesta harmistunut Saarinen korostaa, että naapuruston yhteistyö on avaintekijä sodassa etanoita vastaan. Hän epäilee, etteivät kaikki eivät edes tunnista tätä vieraslajia.

Koirankakka näyttää olevan etanoiden herkkua.”
– Etanoita ei pitäisi nirhata nurmelle. Se vain edistää niiden lisääntymistä, sillä kuolleet etanat ovat mitä parhainta ravintoa lajitovereille. Kyse on näet tappajaetanoista, kertoo opettajana työskentelevä Saarinen.

Myös koirankakkakasat näyttävät olevan etanoiden herkkua.

– Siinä on taas yksi hyvä syy, miksi kakkakasat pitäisi korjata pois.

Etanoiden tuhoamiseksi on tarjolla myrkkyjä, joista suurin osa on Saarisen mielestä ylihinnoiteltuja.

– Käytän omalla pihallani verkkokaupasta ostamaani 10 kilon säkeissä löytyvää hyvin tehoavaa raemuotoista ainetta. Sitä syötyään etanat kaivautuvat maahan kuolemaan, eivätkä jää nurmelle lajitovereiden ruuaksi ja ihmisten inhoksi.

– Tehokas torjuntatapa on myös kerätä kaikki esiin kömpivät yksilöt aamuin illoin ja hävittää ne upottamalla kiehuvaan veteen tai esimerkiksi etikkaan.

Kommentit

Vaikka etana olisi vieraslaji, niin sitä pitää suvaita kuten kaikkea muutakin muualta tullutta. Samoin luontoon levinneiden myrkkykasvien kanssa, vaikka ne eivät alunperin kuulu Suomeen, pitää hyväksyä luonnon monimuotoisuus ja se että kaikilla eliöillä on yhtäläiset oikeudet.

Elollisia suvaittava

Kaikkea vierasperäistä ei tarvitse sietää. Yhteistyössä on voimaa näitäkin nuljaskoita vastaan. On paljon esimerkkejä siitä, miten vierasperäinen laji (kasvi- tai eläinkuntaan kuuluva) on levinnyt liikaa, liian nopeasti ja tuhonnut koko paikallisen ekosysteemin.

Tämäkin kammottava kasvi - jättiputki -, jota tuotiin puutarhan koristeeksi ja sitten se levisi joka paikkaan. Aiheuttaa hirveitä ihoreaktioita ihmisille. Sairaalakäynti on ollut monella edessä tuon kasvin vuoksi. Nyt sitä yritetään hävittää, mutta sitkeä kanta ei ole noin vain hävitettävissä. Entäs Töölönlahden kanit, joita joku tollo päästi ensin muutaman luontoon? Nyt on puut ja pensaat kaluttu puhtaiksi ja kaneja tapetaan lähiruuaksi Korkeasaaren leijonille.

Toisaalta naapureiden lehtikasat ja risukot voivat olla jätetty talviunipaikaksi siilille. Siilit ovat ekologisia etanan hävittäjiä. Taitavat vaan nämä Suomalaiset pikkusiilit tulla ähkyiksi jo yhdestä jättietanasta?

Vanha hyvä konsti oli laittaa pihan perälle matala astia, jossa on kaljaa. Kerää kaikki etanat paikanpäälle ja hukkuvat hymy huulillaan. Tosin kaljassa killuvat etanajätteet on ällöjä hävittää. Voi vaikka kaivaa kuopan ja kipata ne sinne. En tiedä tepsiikö näihin jättilimaskoihin? Riski sekin, että kaljan hajun houkuttelemana puskasta konttaa kupille vielä suurempia limaskoja...

Myy

Olen keskisessä Euroopassa perillisten tykönä taistellut espanjansiruetanoita vastaan. Sinne ne ilmaantuivat 1990-luvun alkupuolella. Baijerissa laitetaan Myyn tavoin osavaltion omia, mieluimmin luostarioluita kipposiin, lahdataan limaolioita sinisillä (hmm...) pillereillä ja muilla myrkkysillä. Enämpi mielenrauha on balanssissa, jos ei hötkyile liikaa, tuhoaa sieltä ja täältä missä näkyy, mutta ei julista totaalista sotaa.

Ennemmin tai myöhemmin niille löytyy biologinen vastamyrkky. Yksikään oppinut ei usko, että espanjansiruetanat valtaisivat koko Telluksen. Odotellaan siis rauhassa.

asiaihminen

Etanat ovat hermafrodiitteja, eli niissä on koiras ja naaras samassa yksilössä, joten jo yhdestäkin etanasta voi syntyä pihalle uusia etanoita. Tällainen etana saattaa munia kesän aikana 300-400 uutta etananalkua! Toisin sanoen espanjansiruetanapopulaation kasvaminen on hyvinkin estettävissä, jos heti alkuunsa kaikki kävisivät niitä torjumaan! Etanat syövät kasvien lisäksi mm. sieniä ja raatoja. Esimerkiksi lehtokotilot ja espanjansiruetana syövät kuolleita lajitovereitaan. Siksi niille ei pidä järjestää juhla-aterioita tieten tahtoen tallomalla etanoita nurmikolle. Suomesta löytyy tässä vaiheessa valitettavan vähän lajin luontaisia vihollisia, joten ihminen tehköön, mitä tehtävissä on. Luonnonmukaiseen torjuntaan hyväksytyt rautafosfaattia (luonnon oma aine) sisältävät rakeet tehoavat sateisellakin säällä. Myyntinimellä Ferramol oleva aine ei ole haitallinen kotieläimille, siilille tai linnuille. Suosittelen lämpimästi hankkimaan sitä vaikkapa Agrimarketin verkkokaupan kautta, jolloin kilohinta jää n. 8,5 euroon. Vertailun vuoksi samainen aine 500 gramman pakkauksessa puutarhamyymälöissä maksaa jopa 25 euroa!

Taistelija

Espanjansiruetana on luokiteltu erityisen haitalliseksi vieraslajiksi. "Kansallinen vieraslajistrategia valmistui huhtikuussa 2012. Sen kantavana ajatuksena on ehkäistä haitallisten vieraslajien aiheuttamia haittoja ja riskejä Suomen luonnolle, luonnonvarojen kestävälle hyödyntämiselle, elinkeinoille sekä yhteiskunnan ja ihmisten hyvinvoinnille. Valtioneuvoston periaatepäätös kansallisesta vieraslajistrategiasta hyväksyttiin 15.3.2012." http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/ymparisto/luonnonmonimuotoisuus/viera...

Taistelija

Yksi etanoiden luontaisista vihollisista on siili. Siilien selviämistä ja kotiutumista omalle pihalle voi edesauttaa rakentamalla siilille talvipesän (ohjeita paljon netissä). Pesän voi laittaa rauhalliseen paikkaan pihan perälle, puun tai pensaan alle, tai talon seinustalle tai alle. Kun pesän laittaa alkusyksystä, voi varmistaa siilin talviselviytymistä, Ensi kesä on ehkä vähän etanattomampi, kun etanatuholainen oppii liikkumaan pihapiirissä?

Seikkailija

Nythän on curmee ruokaa tarjolla.
Netistä vaan reseptejä selaamaan.

Etanapannu sinihomejuustolla ja valkosipulilla.
Etanat Strömsön tapaan.
Valkosipulietanat.
Etana munakas.
Paistetut etanat.
Etana simpukka pizza.

Jokaiselle löytyy jotakin.

BonApetit

- Asiallista asiaa espanjanetanoista ja torjunnasta luonnontieteellisen keskusmuseon sivustolla http://bit.ly/NapS45
ja Nelosen uutiset 1.7. / IltaSanomat http://bit.ly/MAvhVi
- Viikonvaihteen 30.6. IltaSanomat uutisoi sivulla 12 otsikolla "Puutarhan surma leviää vauhdilla" Vantaan Vaaralan etanatilannetta.

Taistelija

Hei Hyi Bonapetit! Ei ruokaohjeet koske näitä koirankakan näköisiä limaisia lötköjä.
Yök! Melkoinen nälänhätä saisi koittaa, ennenkun niitä söisi. Käyttävät ravintonaan mm koiranpas...eiku kakkaa, ja maistuvat varmaan ihan sille. Yöööökkk!

Myy

Suomalaisella sisulla Hilkka Rosberg käy Ruotsissa sotaa espanjansiruetanoita vastaan. Hattua on taas nostettava. Tosin en eläessäni ole kohdannut moista määrää yhden päivän aikana ao. etanoita. Jotain aikaan ja/tai paikkaan sidottua tuossa on oltava. Rouvan käyttämä lannoite? Kasvilajit? Outo juttu - jos tuo olisi normaalia katoaisivat vantaalaisten vuokrapalstoilta kasvit parissa päivässä.

asiaihminen