Vantaa Cup tuo Suomeen kovia ulkomaalaisseuroja

Nuoret Tanoke-taitokoululaiset ovat tällä viikolla täyttäneet Myyrmäen tekonurmen. Ensi viikolla siellä pelataan ensimmäisen Vantaa Cupin otteluita tiistaista alkaen.

Sirpa Repo

Ensi viikolla pelataan ensimmäinen jalkapallon Vantaa Cup, jossa on mukana useita kovia ulkomaalaisjoukkueita. Turnauksessa pelaavat poikien ikäluokat F9–B17. Joukkueita on mukana yhteensä noin sata, sillä jokaiseen ikäluokkaan on otettu mukaan 12 joukkuetta.

Turnaukseen osallistuu joukkueita Venäjältä, Liettuasta, Hollannista, Valko-Venäjältä, Ukrainasta, Ruotsista ja Latviasta. Ykkösnimenä voidaan pitää hollantilaista ADO Den Haagia, joka on mukana 14- ja 17-vuotiaiden sarjoissa.

ADO Den Haagin lisäksi turnaukseen ovat tulossa muiden muassa FC Dinamo Minsk, FC Dynamo Kiev, FC Shinnik Jaroslav sekä JFC Skonto Riga.

– Suomesta on puuttunut turnaus, jossa on mukana paljon kovia ulkomaalaisjoukkueita. Helsinki Cupissa on toki mukana ulkomaalaisia, mutta heitä ei jokaiseen lohkoon riitä, selvittää turnauksen järjestelyissä mukana oleva Marko Rokka.

Turnauksen, jonka järjestää FC Tanoke ry, pelit pelataan kolmella eri kenttäalueella ympäri Vantaata sekä Hyrylän urheilukeskuksessa Tuusulassa. Vantaalla pelipaikkoja ovat Myyrmäen ja Tikkurilan urheilupuistot ja Hiekkaharju.

Finaalit ja B17-ikäluokan pelit pelataan ISS-stadionilla Myyrmäessä.

– Tavoitteenamme on tehdä tästä turnauksesta jokavuotinen tapahtuma, joka kerää yhteen aina kovia ulkomaalaisjoukkueita sekä parhaat suomalaisjoukkueet, kertoo Rokka.

– Joukkueiden määrää ei jatkossa voi ainakaan hirveästi lisätä, sillä emme halua levittäytyä liikaa. Optimaalinen tilanne olisi se, että kaikki turnauksen pelit pelattaisiin esimerkiksi Tikkurilassa. Se on se asia, joka tuo sitä turnaushenkeä, jatkaa Rokka.

Vantaa Cup pelataan viikko ennen perinteistä Helsinki Cupia. Rokan mukaan turnaukset eivät kuitenkaan kilpaile keskenään.

– Joku voisi tietysti sanoa, että olemme kilpailijoita. Näin ei kuitenkaan ole. Vantaa Cupiin pääsee mukaan vain tietty määrä joukkueita jokaiseen ikäluokkaan, toisin kuin Helsinki Cupiin. Pitää myös muistaa, että turnauksia pelataan joka viikonloppu ympäri Suomen, Rokka korostaa.

Vantaan kaupunki on mukana tukemassa turnausta. Se muun muassa antaa kentät käyttöön ilmaiseksi. Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti pitää turnausta tärkeänä asiana kaupungille.

– Tämä antaa hyvää buustia junioripelaajille. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Nyt se meri tuodaan tähän lähelle. Pelaajat pääsevät myös täällä pelaamaan kovia kansainvälisiä pelejä, Kallislahti iloitsee.

– Turnaus sopii hyvin Vantaalle. Se on Suomen kansainvälisin kaupunki väestöryhmien ja logististen yhteyksien kautta, Kallislahti väittää.

Suomalaisseuroista turnaukseen osallistuvat muiden muassa Allianssi, VJS, PK Keski-Uusimaa, JäPS, FC Honka, KoPSe, KäPa, HJK, TiPS, TuPS, FC Espoo, GrIFK sekä KoiPS.

Vantaa Cup 3.–7.7., www.vantaacup.com

Kommentit

Eipä ole alkanut hyvin tuo turnaus. Eilen puuttui monesta pleistä tuomarit kun ei kuuleman mukaan ollut heitä ajateltu tarvittavan. Missään Tikkurilan urheilupuistossa ei ole tuloksia tai otteluohjelmaa näkyvissä, kahviopalvelut aika heikoissa kantimissa.

Onneksi sää sentään suosii...

Matti Näsä

Järkyttävä tapaus. Olen elämässäni nähnyt about 100 junioriturnausta ja jos tähän mennessä heikoiten järjestetty saa arvosanan yksi asteikolla 1-5, niin tämä menee jo pakkasen puolelle. Järkyttävää rahastusta koko touhu. Käsitääkseni tuo Haagin porukka ei edes turnaukseen tullut, vaikka suomeen saakka saapui, ilmeisesti pelaa nyt tampereella turnausta, syitä voi vaan arvailla. Hyvä esimerkki on ruokailu. Joukkueet velvoitettiin ottamaan turnausjärjestestäjän tarjoama ruokailupaketti. Yhden aterian hinta oli 10 eur. Säälitti katsella venäläispoikien ilmeistä, kun saivat kertakäyttölautaselle kolme perunaa, ja lihakastiketta. Tai pikemminkin ruskeaa kastiketta. Yhdellä pojalla ei ollut kastikeen seassa yhtään lihapalaa, jollakin onnellisella sentään kaksi. Tuomareita ei otteluihin ilmestynyt, johonkin otteluun löytyikin sitten kaksi, jotka alkoivat kinastelemaan kumman pitää tuomita, toinen pisti ottelun alkamaan uudestaan ja pojat riviin, jolloin toinen keskeytti ottelun ja tuomitsi toisen joukkueen häviämään 3-0, koska pojat poistuivat valmennusjohdon kehoituksesta kentältä, aivan ymmärrettävästi tuollaisen farssin jälkeen. Linjamiehiä ei tuossa "huipputurnauksessa" ollut laisinkaan, vaikka niitä on alasarjojen otteluissakin. Yksi tuomari taisi tuomita ottelun purkkareissa, vai mahtoiko olla jokin sijaistuomari. Otteluohjelmassa mainitut kentät vaihtuivat kymmenissä otteluissa. Ottelutuloksia ei ilmestynyt mihinkään. Vai että Vantaa antoi kentät vielä ilmaiseksi. No sen kyllä arvasi, koska koko hommassa haisi vahva rahastuksen maku. Jopa huijaukseksi on tuo nimetty. Takuuvarmaa on, että kyseistä cupia ei enää tulevina kesinä järjestetä. Joukkueita ei tuonne saada millään, sen verran kritiikkiä on kuulunut, ja tieto takuulla leviää miten homma hoidettiin. Hävettää suomien juniorifudiksen puolesta, ja pahaa pelkään, että mukana olleet ulkomaalaiset joukkueet eivät ihan herkästi enää tänne tule, ja sana takuulla kiirii. Harmi vain Vantaan puolesta, koska kyseinen katastrofi käytti kaupungin nimeä.

höpönlöpöä

Vaikka järjestelyissä ehkä oli etenkin ensimmäisenä päivänä puutteita, on myös asenne tärkeää: onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä. Voimme katsoa asioita valitsemiemme silmälasien läpi. Jos muutama kymmenen pientä ja pari isoakin asiaa oli ollut ehkä aluksi tai aika-ajoin "vasemmalla kädellä" hoidettuna, kai nyt sentään ne muutama sata pientä ja parikymmentä isoa asiaa olivat menneet ihan ok.

PS. Hyvä nimimerkki Höpönlöpöä, ymmärrän että syystä tai toisesta haluat kovasti huomiota, et silti muistanut kopioida kaikkia kommenttejasi kaikkiin keskusteluihin.

Mätäkuun Futishörhö