Leikkuri uhkaa vanhusten mielenterveysyhteisöä

Mirja Immonen ja Yrjö Laine osallistuivat Havurastin viikkokokoukseen. Kokouksessa kuultiin muun muassa Liisa Lindin koskettava puheenvuoro siitä, kuinka Havurastin toiminta on ollut hänelle suuri tuki puolison kuoleman jälkeen. -Rakastan Havurastia! päätti Lind puheenvuoronsa.

Päivi Tuovinen

Vanhusten mielenterveysyhteisöt Havurasti ja Myyrasti ovat lakkauttamisuhan alla.

Vantaan velkaohjelmassa ehdotetaan, että kaupunki luopuu ostoista rasteja ylläpitävältä Vanhusten kotiapusäätiöltä.

– Käytännössä se voi tarkoittaa rastien toiminnan loppumista, kuvaa vastaava hoitaja Marja Helvamo.

Havukoskella ja Myyrmäessä sijaitsevat rastit ovat mielenterveysyhteisöjä, joiden toiminta on suunnattu yksinäisyydestä, mielenterveysongelmista tai sosiaalisen toimintakyvyn heikkenemisestä kärsiville vanhuksille.

Havurastin viikkokokoukseen osallistuvat ikäihmiset ovat kauhuissaan kaupungin lakkautumisaikeista. Rastien asiakkaat keräsivät yhden viikonlopun aikana yli 300 nimeä adressiin, joka luovutettiin 18. kesäkuuta kaupunginvaltuustolle.

– Emme ehtineet keräämään tuhansia nimiä, mutta lähes kaikki ne nuoret ja vanhat allekirjoittivat, joilta ehdimme kysyä, kertoo Anna-Liisa Kuhlman.

Ahkerin yli 90-vuotias kerääjä sai päivässä adressiin lähes sata nimeä.

Havurastissa ihmetellään, miksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta viedään viimeinenkin tukimuoto.

– Olemme maksaneet veroja kymmeniä vuosia. Eikö meillä ole oikeutta mihinkään palveluun? kysyy Havurastin asiakas Anna-Liisa Viinikka.

Vuonna 2011 Havurastissa kirjattiin yhteensä 6 248 asiakaskäyntiä ja Myyrastissa 3 908 asiakaskäyntiä.

Vantaan osuus rastien kustannuksista on vuosittain 200 000 euroa. Raha-automaattiyhdistys on lisäksi myöntänyt 108 000 euroa avustusta vuodelle 2012 ja suunnitellut samansuuruista avustusta myös vuosille 2013 ja 2014.

– Luopuessaan rastien palveluista kaupunki menettää tämän Raylta suoraan ostamiinsa päivätoimintoihin saamansa avustuksen, toteaa Helvamo.

Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Juha Jolkkonen vahvistaa, että rastien toiminnan loppuminen on hyvin todennäköistä.

– Toki poliittinen päätös asiasta tehdään vasta syksyllä. Joudumme karsimaan kaupungin omasta päivätoiminnasta, joten on tarkasteltava myös ostopalveluita.

Rastien käyttäjät, henkilökunta ja vapaaehtoistyöntekijät eivät usko lakkauttamisen tuovan todellista säästöä.

– Monelle jää tyhjä paikka ja sairaaloihin tulee enemmän potilaita, uskoo Havurastissa päivittäin käyvä asiakas.

– Monen Myyrastissa käyvän sosiaalinen kanssakäyminen loppuu kokonaan.Vanhukset tungetaan koteihinsa, eikä heillä ole enää mitään paikkaa minne mennä, pelkää Myyrastissa kuusi vuotta vapaaehtoisena toiminut Irma Kauranne.

Matalan kynnyksen palvelua

Havurasti ja Myyrasti tarjoavat vanhukselle mahdollisuuden tukeen ja ohjaukseen sekä sosiaalista toimintaa.

Rastien tavoitteena on tukea vanhusten mielenterveyttä ja edistää selviytymistä kotona. Ne toimivat matalan kynnyksen periaatteella. Rasteihin voivat ottaa yhteyttä vanhukset itse, heidän läheisensä tai ammattihenkilöstö.

Rastien palvelut ovat asiakkaille maksuttomia, retkistä peritään pientä maksua.

Kaupunki on luopumassa rastien toiminnan tukemisesta osana Vantaan velkaohjelmaa.

Kommentit

Voihan kotiapusäätiö jatkaa palvelujen tuottamista. Säätiöhän on perustettu sitä varten. Ei kai sitä kunnan tukien saamiseksi ole perustettu.

vanha vänni

Vantaan kaupunkihan on tunnetusti ollut avokätisesti tukemassa erilaisia järjestöjä, kulttuuria tarjoavia laitoksia ym. toimintaa. Nyt kun kukkaron pohja on näkyvissä, on luonnollista, että tukia karsitaan. Tulee vaan mieleen tikanheitto, ja se mihin tikka osuu, putoaa tuen piiristä pois. Jos sanotaan, ettei vanhustyö kaipaa tukea, ollaan todella pahasti eksyksissä. Me ikääntyvät kaipaamme kotia lähellä olevaa mielekästä toimintaa. Emme niinkään kaupungin ulkopuolella olevia virkistysalueita tai venesatamia, joiden ylläpitoon on kyllä varaa. Kaupunki tukee myös esim. teattereita, joissa esitykset ovat pääsääntöisesti iltaisin, jolloin me ikäihmiset jo olemme mieluiten kotona mm. turvallisuussyistä. Rasteissa kuuntelemme ja katselemme kirjastosta hankittua materiaalia, keskustelemme ja harrastamme yhdessä. En saata uskoa, että Vantaa on näin tyly ikäihmisilleen, joista monet ovat olleet vuosia sen veronmaksajina ja kehittäjinä.

paljasjalkainen

Näin vaan eli rahat pois jonninjoutavilta vanhuksilta ja satsataan maahanmuuttajiin ja heidän lapsiin. Tehkööt vanhuksetkin niitä lapsia jos haluavat saada tukia kaupungilta. Somaleilta voi kysyä kokemuksia miten kannattaa toimia.

Patapäässä aromipesä

Vastuunkantoa vantaalaisittain :) Vanhukset ja lapset pellolle tai kadulle, pääasia että mamutukseen riittää rahaa. Olisihan se häpeä jos mamuista säästettäisiin. Vanhukset ovat pelkkä vitsaus, onneksi ne kuolevat pian ja tilalle voidaan ottaa kunnollisia rikastajia - suoraan talibaanin koulutusleireiltä.

Petter X

Vantaalla voidaan unohtaa kaikki muu paitsi uusi uljas Marja-Vantaa.
Hallintoalamaisten tulee ymmärtää että heidän rahansa tarvitaan UUDEN rakentamiseen, eikä mikään muu merkitse yhtään mitään, eikä ole minkään arvoista.
Kuka hölmö nyt vanhuksiin sijoittaa, kun mielekkäämpää on sijoittaa uusiin Vantaalle tuleviin asukkaisiin. Poliittisia päätöksiä asiassa onkin hyvä tehdä koska valtuustoa viedään kuin pässiä narussa ja niin sanotut lain mukaiset päätökset saadaan aikaan kun tyypeille annetaan mielipide jota pitää noudattaa.

Yrittäkää ny ymmärtää että asioilla ja ihmisillä on tärkeysjärjestys :)

mietiskelijä

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, jossa rahat on syydetty Marja-Vantaalle ja muihin rata-ja tietöihin, säästetään nyt lasten koulutuksesta ja muista lasten peruspalvelusta. Säästöjä haetaan vanhusten mielenterveyspalveluista, vammaisilta ja rahat typitetään vammaisten omaisille suunnatusta omaishoidon tuesta.
Olisi reilua näyttää esimerkkiä ja aloittaa säästöt vaikka ensin omista nurkista. Typistetään kylpyläkäyntejä ja kartanokokouksia ja karsitaan lautakuntien ja johtoportaan ulkomaanmatkoja.

Lantti

Enhän minä tämmöistä pysty hyväksymään.
Miten voi olla mahdollista, että nykyiset valtuutetut pystyvät?

Mitä minun pitää tehdä?
En minä tällä mielipiteelläni mitään aikaan saa.
Ei "ne" välitä, nauravat vaan...

Mielenosoitus on tämäkin - kirjoitettuna.

Pitääkö sitä - TAAS! - kadulle lähteä kerjäämään?
Yksin minä siellä palagaatein/megafonein olen - leiriydynkö romani - "kerjäläisten" joukkoon - olisi ainakin yhden miehen mielenosoituksellani, edes lähellä, muitakin...

Timo K. Perttilä

Mittari täysi.

Mittarini näyttää kahtasataa satasen väylällä.

Tää koko kansa alkaa risoomaan.

Itse olemme omat kurittajamme valinneet.

Demokratiassa päätökset tekee kansa itse.

Pidän tänään hiljaisen mielenosoituksen Facebookissa ilmoitus.

"Tää kansa risoo!"

Timo K. Perttilä

mitä on sosteri tekemässä . onko sosteri salmisen leimasin siltä tämä näyttää.
eihän tämä mitää palvelutalossa vantaalla vanhuksilla haetutetaan kirkon ruokassi joissa on vanhoja ruokia .henkilöt voivat useasti pahoin ja ripuloivat ovat sen jälkeen viikon huonossa kunnossa välillä sanotaa ettei tarvitse hakea mutta sitten taas tulee kolmanelta taholta komento että pitää hakea jotta säästyy rahaa eikö palvelutalossa
asuvilla ihmisille pystytä takaamaan kunnon ruokaa.

karvonen topi