Hakunilassa viro ruotsia yleisempi kieli

Virossa syntynyt Marko Käblik maalasi rappukäytävää Hakunilassa. Hän tuli Suomeen kymmenen vuotta sitten rahoittaakseen opintojaan Meriakatemiassa, mutta jäi tänne töihin. -En osaa sanoa, onko maahanmuuttajia liikaa tai liian vähän, mutta työstä pitää maksaa kunnon palkka. Monet virolaiset firmat tekevät töitä liian halvalla.

Arja-Riikka Nikkilä

Ulkomaalaistaustaisen väestön määrä on kasvanut Vantaalla viime vuosina nopeasti.

Vantaalla asui tämän vuoden alussa yli 21 700 maahanmuuttajaa. Tämä on 10,7 prosenttia koko Vantaan väestöstä.

Hakunilan suuralueella maahanmuuttajien osuus on selvästi suurempi kuin muilla suuralueilla, eli 16,2 prosenttia.

Heidän osuutensa on noussut alueella viiden viime vuoden aikana prosenttiyksikön verran joka vuosi.

Ostoskeskuksella ilmiö herättää mielipiteitä laidasta laitaan.

– Maahanmuuttajia pitäisi hajasijoittaa Vantaalla enemmän, sanoo yli 20 vuotta Hakunilassa asunut Pekka Koivusaari.

– Kahinoita tulee ennemmin tai myöhemmin. Itse en liiku täällä iltaisin, mutta nuorisolle niitä tulee.

Hakunilassa asuu paljon erityisesti venäläisiä ja virolaisia maahanmuuttajia.

Venäjää ja viroa puhutaan seudulla äidinkielenä jo enemmän kuin toista kotimaista eli ruotsia.

Kolmanneksi suurin vieraskielisten ryhmä ovat somalinkieliset.

– Maahanmuuttajia on Hakunilassa varmaan ihan sopivasti, pohtii pari vuotta Hakunilassa asunut Susanna Salonen.

– Ei heidän määränsä vaikuta minun elämässäni mihinkään, hän jatkaa.

Hakunilan suuralueelle muuttaa ulkomaalaistaustaisia asukkaita runsaan vuokra-asuntotarjonnan vuoksi.

Monet heistä haluavat myös asua lähellä samasta maasta tai kulttuuripiiristä tulleita.

Liikaa keskittymistä kritisoi osa maahanmuuttajistakin.

– Olen itse maahanmuuttaja, mutta en pidä siitä, jos samassa talossa asuu paljon maahanmuuttajia. On niin erilaisia kulttuureja: iranilaisia, irakilaisia, ääri- ja normaalimuslimeja, huomauttaa Soraya Fathipour.

– Itse tykkään suomalaisista naapureista, koska he ovat rauhallisia.

Iranilaissyntyinen Fathipour muutti Hakunilaan –Korsosta pari kuukautta sitten.

Kaupunki voi vaikuttaa maahanmuuttajien sijoittumiseen esimerkiksi vuokratalojen asukasvalinnoilla.

– Pyrimme siihen, että alueet eivät segregoituisi eivätkä talotkaan, sanoo kaupungin vuokrataloyhtiön VAV:n talouspäällikkö Liisa Kälvälä.

Kälvälän mukaan maahanmuuttajien sijoittumista taloihin ei kuitenkaan seurata tarkemmin. Tilanteeseen puututaan, jos ongelmia ilmenee.

– Meidän tehtävämme on tarjota asuntoja tarvitseville ja huolehtia siitä, että asukasrakenne on monipuolinen.

Viidessä vuodessa ulkomaalaistaustaisten määrä on kasvanut Vantaalla keskikokoisen suomalaisen kunnan asukasmäärän verran.

Vuonna 2007 maahanmuuttajia asui Vantaalla 13 600, ja heidän osuutensa väestöstä oli 7,2 prosenttia.

Lukumääräisesti eniten maahanmuuttajia asuu tällä hetkellä Myyrmäen suuralueella.

Kolme viidestä Vantaan ulkomaalaistaustaisista on tullut Euroopasta, joka neljäs Aasiasta ja joka kymmenes Afrikasta.

Suomen, ruotsin ja saamen lisäksi Vantaalla puhutaan äidinkielenä 106 eri kieltä.

Tilastotiedot ovat peräisin Väestörekisterikeskuksesta, ja ne löytyvät Vantaan väestö 2011/2012-julkaisusta.

Kommentit

Voisi kuvitella, että myös Korsossa ja Koivukylässä viro on yleisempi kieli kuin ruotsi. Itse Korsossa asuneena en ikinä kuullut kenenkään puhuvan ruotsia, mutta viroa ja venäjää joka päivä.

ex-korsolainen

Jaa, juuri noinhan se asia onkin kuten epäilin. Tuosta tilastojulkaisusta suoraan kopioituna:

"Vaikka koko Vantaalla ruotsia äidinkielenään puhuvia on enemmän kuin venäjää puhuvia, niin Koivukylän, Korson ja Hakunilan suuralueilla venäjää puhuvia on enemmän. Korson ja Hakunilan suuralueilla myös viroa äidinkielenään puhuvia asui enemmän kuin ruotsia puhuvia."

ex-korsolainen

mun mielestä on kiva, että itäruottalaiset jää vähemmistöön. joskohan joku päivä päästäisiin niiden kielen pakkotuputuksestakin eroon?

johtaa minne lie

Joo, eipä sillä tosiaan mitään merkitystä että nämä "itäruottalaiset" ovat pitkälti vastuussa koko yrityssektorin ja kaupungistumisen synnystä näillä main. Mitäs pienistä, pois vaan.

Carlos

Hah-hah teille molemmille, Carlos ja Heidi2 :D Että on ihan vaan "ajan kysymys milloin itänaapurimme alkaa vaatia suomen venäläisille erikoiskohtelua" ja, että ruotsalaiset rakensi tän maan. Eiköhän noi jorinat ole jo kuultu ihan riittävän monta kertaa ja vitseiksi todettu aina ;)

heh, joo

Ainakaan minä en ole puhunut mitään ruotsalaisista, enkä liiemmin mistään maasta myöskään. Tässä tapauksessa riittää pk-seudun historia ja toki myös nykyisyys.

Carlos

Mitenhän se sitten liittyy pakkoruotsin tuputtamiseen, että aina etuoikeutetut suomenruotsalaiset ovat perustaneet firmoja pk-seudulle? Eikö toi ole aika köykäinen perustelu yhtään millekään? Kun kerran ruotsalaiset suvut ovat asuneet tässä maassa jo yli 800 vuotta ja ajan myötä nimityskin on jopa muuttunut ruotsalaisista suomenruotsalaisiksi, niin eikö olisi jo aika opetella myös suomen kieli ja lopettaa se menneisyydessä, eli Ruotsin vallan alla eläminen? Se kun on kuitenkin ainoa peruste maamme kaksikielisyydelle. Se aika vaan on jo ohi ja hyvä niin.

jaa-a

Kuka tässä mitään on pakkoruotsista edes puhunut? Mitä etuoikeuksia siinä on että kieliryhmä joka perustaa firmoja ja maksaa enemmän veroja tässä maassa kuin yksikään muu saa osakseen sinunkaltaista halveksuntaa ja kyseenalaistamista?

Suomenruotsalaisten suomen kielen taito on yleisesti ihan hyvällä tasolla, mutta ei se sitä tarkoita että heidän omilla alueillaan pitäisi vaihtaa kieltä. Kuinka typerinä heitä oikein pidät? Ja kun nyt vuosiluvuilla alat brassailemaan, niin kerrottakoon että 800:sta vuodesta on tämä maa 600 ollut osa Ruotsin valtakuntaa. Muuttuivatko kaikki täällä silloin ruotsinkielisiksi? Eivätpä tainneet.

Parhaiten tämän maan alueista pärjäävät ne jotka ovat kaksikielisiä. Jos ei kelpaa, niin tervemenoa muualle.

Carlos

Putin on luvannut puolustaa kansalaistensa oikeuksia rajoista piittaamatta, joten venäläisten lisääntyminen tietää vakavia ongelmia. Venäjästä tulee ihan lähiaikoina maan kolmas virallinen kieli, ja tämä tosiasia olisi suomenruotsalaisten syytä pitää mielessään omia erivapauksia puolustaessaan.

Hurrikaani

Hakunilan uudeksi nimeksi Virunila. Kaikki tapaamani Virolaiset ovat olleet iloisia ja positiivisesti elämään suhtautuvia ihmisiä. Köyhyys kannustaa yrittämään, ja heille kelpaa työt joita Suomen työttömät tai sossussa roikkujat eivät viitsi vaivautua tekemään.

Suomea pidetään edelleen Virossa jkl sankarimaana ja tukena Viron itsenäistyessä. Tänne tullaan mielellään töihin. Samat palkat ja työsuojelu tulisi koskea kaikkia maassamme työtä tekeviä ihmisiä. Sukulaiskielen oppii helpommin, eikä kielitaidottomuus ole pitkään kantaväestöön tutustumisen esteenä.

Venäläisten maahanmuuttajien kohdalla en ole samaa positiivisuutta havainnut. Miksiköhän? Pikemminkin tuntuu siltä, että tullaan nokka pystyssä ja alennutaan tekemään töitäkin, ainakin jos ovat imagolle sopivia. Palveluammateissa ovat töykeitä ja ylimielisiä.

Bertta

"heille kelpaa työt joita Suomen työttömät tai sossussa roikkujat eivät viitsi vaivautua tekemään."

No tässäpä taas kivan asenteellinen kommentti. Kyllä ihmiset töitä tekevät, kunhan työstä maksetaan kunnon palkka. Samanhan totesi myös tämä jutun virolainen duunari. Kuka hölmö töitä tekisi jos palkka on lähinnä karkkirahoja? Ei virolaistetkaan enää niin epätoivoisia ole, että mihin tahansa liksaan suostuvat. Varsinkaan ne, jotka asuvat Suomessa. Ei täällä karkkirahoilla pärjää. Itä-Virossa voi vielä hetken aikaa pärjätä, jos tekee karkkirahoilla töitä täällä, mutta asuu Itä-Virossa.

joopa joooo

Suomea puhuu äidinkielenään noin 91% väestöstämme. Ruotsia noin 5% (olikohan se 5,44%). Se siitä pakkoruotsista.

Mielestäni on ihan turhaa ja tarpeetonta enää roikkua menneessä, vaan pakkoruotsin tilalle voidaan laittaa pakkosuomi. Suomenkielentaito heikentyy kokoajan. Uusia sanoja imuroidaan käyttöön lähinnä englanninkielestä. Teksarityyli lopettaa pysyvästi viimeisetkin oikeinkirjoitussäännöt. Kieli kuolee, peruskouluikäiset hallitsevat kotikielensä korkeintaan heikosti.

Vaihtoehdoiksi kouluun vaikka (vapaa valinta): ruotsi/viro/venäjä. Siitä voisi kukin mielensä mukaan valita. Viron kieli kuulostaa tosi hauskalta. Tulee hullu olo, kun kuulee tuttuja sanoja, mutta ei ymmärrä pätkääkään!

Myy

virolaiset nauraa tälle meidän järjestelmälle...he itse kommentoivat kuinka helppoa on naruttaa tukia itselleen ja tehdä pimeenä hommia. En tiedä mistä ja miksi tääkin pitää nyt nähdä tälläisenä että onpas mukavaa sakkia jee jee, mutta tutustukaa nyt ihmeessä siihen kansaan niin tajuatte miten röyhkeitä varkaita he ovat.

LOL

Virossakin asuu paljon suomalaisia. Osa niistä nostaa työttömyysturvaa Suomesta ja pyörittää businesta Virossa. Ja kyllähän ne sielläkin ehtii tehdä kaikkea kiva. Eräs suomalainen businesmies paloitteli liikekuppaninsa ja joutui siitä linaankin. Ei ollut ilmeisesti kiva lusia Virossa kun haki siirtoa Suomeen lusimaan.

Joo Joo

Viro on suomalaisten talousrikollisten ja liiketoimintakieltoon tuomittujen kultamaa. Sieltäpä ne levittelevät verkostojaan syntymämaahansa, kilpailevat voitokkaasti julkisen sektorin rakennusurakoista sun muista ja saalistaan turhaan murusia työmiehille maksamatta vievät voittonsa suoraan veroparatiiseihin. Ennen talousrikolliset pakenivat Espanjan aurinkorannikolle ja Floridaan, nyt ei tarvitse matkata Tallinnaa kauemmas :D

asiaihminen

Venäläisiä Vantaalla on n 1500, Virolaisia n 1200, Somaleja n 800. Ruotsia äidinkielenään puhuvia alle 6000 (pienin määrä missään Suomen kaksikielisessä kunnassa). Suhteessa asukaslukuun Myyrmäen alueella asuu edelleen eniten maahanmuuttajia.

Nämä ovat faktoja, varsinkin koulujen olisi viimein aika opetella uutta avointa kohtaamista sekä maahanmuuttajien lasten, että heidän vanhempien kanssa.

Mennään piiloon tönkköjäykkien sääntöjen ja pykälien taakse. Ihminen on opettajakin, ja hänen tulisi olla kiinnostuneempi lasten taustoista. Vaikuttavat suuresti myös käyttäytymiseen, riitojen selvittämiseen jne.

Myy

"Suhteessa asukaslukuun Myyrmäen alueella asuu edelleen eniten maahanmuuttajia."

Eipä pidä paikkaansa, vaikka kuinka faktaksi väität. Myyrmäen suuralueella asuu lukumääräisesti eniten maahanmuuttajia. Sen sijaan suhteessa asukaslukuun Hakunilassa asuu eniten maahanmuuttajia, selvästi Myyrmäkeä enemmän. Myös muutama muu Itä-Vantaan lähiö ohittaa Myyrmäen maahanmuuttajien suhteellisessa määrässä.

faktat kuntoon