Omakotirakentaja, näillä vinkeillä säästät jopa tuhansia euroja

Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksessa tunnetaan talonrakentajien ongelmat. Eniten ongelmia aiheuttavat aikataulut ja niissä pysyminen sekä luotettavien ja osaavien ammattilaisten löytäminen. Sopimusten tekemiseen kannattaa neuvoja Antti Tuomisen mukaan panostaa.

Arja-Riikka Nikkilä

Talonrakentajat sen tietävät: kun tontin kauppakirjat on allekirjoitettu, alkaa kuittishow, joka ei hevillä lopu. Ja nyt puhutaan tonneista ja kymppitonneista, ei satasista.

Tyypillisin virhe lienee laskea kulut pääpiirteittäin ja järkyttyä, kuinka karmaisevia summia pienistäkin yksityiskohdista syntyy.

Aineettomista kuluista asiantuntija mainitsee ensimmäisenä viivästyksen.

– Viivästys on aina kuluerä. Varsinkin, jos asut jo vuokralla ja muuttaminen viivästyy, Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksen neuvoja Antti Tuominen sanoo.

Ennen varsinaisen urakan aloittamista on tehtävä jo lukuisia valintoja, joilla on merkitystä talon lopullisessa hinnassa.

Pelkästään tontin valintaa kannattaa tarkkaan miettiä.

Asuinkorttelissa saattaa olla rakennusmääräyksiä, jotka vaikuttavat muun muassa talon tyyliin, kuten pintamateriaaleihin.

Tontin maaperä vaikuttaa talon perustustapaan. Maaperätutkimuksista selviää, riittävätkö pelkät perustukset vai tarvitaanko kenties paalutusta.

Asiakirja- ja lupa-asioihin, veroihin ja suunnitteluun kuluu talonrakentamisen yhteydessä jopa tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja. Tämä on seikka, jota harva talonrakentaja Tuomisen mukaan huomioi kustannusarviossa.

– Ostettavasta tontista kuluja kertyy lähes 50 000 euroon ja vuokratontinkin kuluihin menee reilu 12 000 euroa.

 

Omalla työllä säästät parhaimmillaan jopa 100 000 euroa.”

Merkittävin apuväline kustannusten arviointiin on mahdollisimman tarkan kustannusarvion tekeminen, joka sekin maksaa. Tuominen korostaa, ettei kustannusarvion tekeminen ei ole turha kulu, vaan päinvastoin. Sillä on mahdollista saada moninkertaiset säästöt.

 

– Valitettavasti kustannusarvion tekemiseen ei ole oikotietä. Tarkan kustannusarvion saa vasta lopullisista piirustuksista, materiaali- ja määräluetteloista ja urakka- ja työhinnoista.

Tontin maaperä vaikuttaa perustamiskuluihin. Savisen tontin paalutukseen voi varata vähintään 10 000 euroa paalujen pituudesta ja määrästä riippuen.

Kun tontti on valittu, on etsittävä siihen soveltuva talomalli.

Valmis- eli avaimet käteen paketin valinnalla säästät omaa aikaasi, mutta talon hinta on hiukan arvokkaampi.

– Omalla työllä säästät parhaimmillaan jopa 100 000 euroa. Toisaalta ammattilaisilta työt sujuvat nopeammin ja ammattitaito takaa usein laadukkaamman jäljen.

Kivitalot maksavat Tuomisen mukaan keskimäärin 25–30 prosenttia enemmän kuin puutalot. Kulmikkaalle talolle kertyy oma hintansa. Tuomisen arvion mukaan jokainen kulma talossa tuo 2 000 euron ekstran hintaan.

Kellari tuo vähintään 10 000 euroa lisää hintaa. Tulisijat maksavat noin 10–20 000.

Talon lämmitysjärjestelmän valintaa kannattaa myös huolella miettiä.

Tuominen huomauttaa, että lämmitysjärjestelmän valinnassa alkuinvestointi voi olla suurempi, mutta rakentamisvaiheessa sijoitettu raha tuo käyttökustannuksissa myöhemmin itsensä takaisin.

Maalämmön kustannukset ovat noin 15–20 000. Summan voi suhteuttaa esimerkiksi 155 neliön omakotitalon 250 000 euron kokonaiskustannusarvioon. Paalutuksista, kivitalosta, kellarista, tulisijasta ja maalämmöstä kertyy 100 000 euroa ylimääräistä, joten pelkän talon hinnaksi voi tässä tapauksessa arvioida noin 350 000 euroa.

Rakennusurakan vuodenaika vaikuttaa myös hintaan. Kesällä rakentaminen on vaivattomampaa ja edullista, mutta työvoiman saatavuus on hankalampaa.

– Jos mahdollista, rakentaminen kannattaa aloittaa vappuna, jolloin tontin maa on riittävästi kuivunut talven jäljiltä. Vapusta alkaa sateeton ja valoisin aika. Silloin työtunteja on eniten käytettävissä ja rakentaminen on tehokasta. Ennen syyssateita saa jo vesikaton paikoilleen ja pääsee sisätöiden kimppuun.

Materiaalien saatavuus vaihtelee myös eri vuodenaikoina ja asuinpaikan kilpailutilanteella on olennainen merkitys markkinahintoihin. Yllätyskuluja syntyy usein pienistäkin asioista.

– Tontilla olevat kannot, kivenlohkareet ja rakennusjätteet on nekin kuljetettava pois tontilta. Kannot ovat ongelmajätettä, ja niiden läjittäminen vaatii luvan. Nykyisin löytyy jo paikkoja, jotka ottavat kantoja vastaan, mutta sekin on aina kuluerä.

Niin ja viivästykset. Jos sisäkalusteet on tuotu jo tontille ja rakentaminen siltä osin viivästyy, on varmistettava, ettei kosteus pilaa esimerkiksi keittiönkaappeja.

 

Kannot ovat ongelmajätettä, ja niiden läjittäminen vaatii luvan.”

Rakennushankkeen suunnittelua helpottaa maksuton Talopeli -ohjelma, jota talonrakentajat voivat käyttää internetissä.

 

– Talopeli laskee automaattisesti kustannukset, kun käyttäjä tekee valintoja huonetiloihin, rakenteisiin, talotekniikkaan tai energiatehokkuuteen. Samalla perhe saa tärkeää tietoa päätöksentekoa varten ja raamit kustannuksille. Hyvä suunnitelma ja tulosteet auttavat perhettä myös pankissa lainan haussa, toimitusjohtaja Petri Jyrkkä Visual Computingista sanoo.

Jyrkkä muistuttaa, että jokainen valinta vaikuttaa talon energiatehokkuuteen. Talopeli auttaa myös talon E-luvun optimoinnissa.

Kolmesta eri tasosta rakentaja voi valita mieleisensä. Valittavina on määräysten mukainen vähimmäistaso, matalaenergiataloon soveltuva taso ja paras käytettävissä oleva taso, jolla ylletään erittäin energiatehokkaaseen, passiivi- tai 0-energiataloratkaisuun.

Talonsa jo rakentaneiden vinkit

Perehdy tontin hankintaan ja sen vaatimuksiin.

Suunnittele urakka perusteellisesti.

Laadi realistinen kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma.

Tee suunnitelmalle ja rakentamiselle aikataulu.

Valitse sinulle sopiva toteutustapa, kuka tekee ja mitä tekee.

Arvioi realistisesti omat taitosi ja ajankäyttösi.

Hanki hyvä vastaava työnjohtaja ja pääsuunnittelija.

Lähde: PRKK ry

Hyödyllisiä linkkejä rakentajalle:

finlex.fi

prkk.fi

sulpu.fi

talopeli.fi

Kommentit

Omakotitalorakentajalle vinkki: Vaadi 70 % alennukset, firmat kuten rakennusyhtiöt saavat kaikista ostamistaan tarvikkeista 70 % alennukset, myös sähkötarvikkeista (jos ei ole suhteita, niin ette onnistu). Jos et onnistu saamaan, niin laittakaa vaikka facebookin kautta yhteiset ostot ja kilpailuttakaa, mutta siinä pitää olla mukana aika paljon ostajia. Ja jos onnistutte saamaan porukkaa paljon, niin voitte saada suoraan halvemmalla tehdastoimituksena ilman tukkureita. Ja jos kovaan tarjouskilpailuun lähtee, niin voi kysellä ulkomailta. Näillä konsteilla säästätte paljon rahaa.

Karpaasiman

Rakennusliikkeiden alennukset liikkuvat tuossa 0-45 prosentin välillä maksimissaan. Riippuen tuotteista. Jos jostakin tuotteesta saa 70 prosentin alennuksen, niin kaupan hinnoittelu on silloin pahasti pielessä! Esimerkiksi kattopellit hinnoitellaan tarjouksen mukaan, koska niillä ei ole ns. ohjehintaa! Eristeissä laasteissa puutavarassa alennukset ovat rakennusliikkeile reippaasti vähemmän, kuin tuo 45 prosenttia.
Piensahat ovat myös hintatietoisia. Puutavaran nettohinta pyörii siellä samoissa kun rautakaupan tiukalle tingitty hinta! Sähkö ja LVI tarvikkeista hartiapankki rakentaja saanee tuollaisen 35 prosentin alennuksen, kun rakennusliikkeet saavat 45 prosenttia. Tämä koskee ainoastaan hyllystä löytyvää tavaraa. Jätevesijärjestelmät hinnoitellaan myös tarjouspyynnön mukaan.

Rautakauppias

Älä yritä!!! kyllä nämä Lohjan "karpaasimanit" tietävät vaikka eivät omilla rahoillaan ole ostaneet kuin hodareita nakkikioskilta.

Jääräpää

En puhunut rautakaupasta, vaan maahantuojista, teollisuus ostaa suoraan maahantuojilta tavaraa ja se alennus on 70 % ,vai onko joku iso firma ostanut sinulta tavaraa. Siinä sivussa saa ostettua itselleen samoilla ja jopa isommilla alennuksilla. Jos ei myy niin kysytään seuraavalta tukkurilta ja sieltä ostetaan myös firmalle tuotteet, näin se kauppa käy ja samalla ostetaan kaverille. Te kauppiaat maksatte paljon enemmän. Jos rakentajat muodostaisivat ryppään, niin pääsisivät samoilla ehdoilla käymään kauppaa, nykyään kun verkostoituminen on muotia, tymä pähkäilee alenuksia rautakaupasta.

Karpaasiman

Isommasta päästä asiakkaina ovat mm, YIT Skanska ja vastaavat. Rautakaupat ovat ketjuuntuneet. Teollisuus ei myy suoraan yksityisille asiakkaille, eikä tukkukaan. Laskutus kiertää rakennusliikkeiden ostoissa jonkun kaupan kautta. Rakentajien pitäisi muodostaa tuhansien asiakkaiden ryppäitä, jotta pääsisivät edes lähelle samoja ostoehtoja kun rautakaupat. Mikäli siis olisi mahdollisuus ostaa tuotteita suoraan valmistajalta.

Rautakauppias

Ja miettikää, jos saisi tontin suoraan tonttimaan omistajalta -70 %:n hintaan. Vaan kun ei saa, koska välissä on "tukku" eli kunta, jolla on monopolioikeus tonttikauppaan. "Tukku" laittaakin sitten gryndarin kanssa kunnon katteet ja siitä alkaa asuntorakentajan ylivelkaantumisprosessi.

HeiJari

Talopeli laskee automaattisesti sitä sun tätä, mutta laskeeko Talopeli rantatonttiin mahdollisen meriveden nousun esimerkiksi lyhyellä aikavälillä. Kunnallinen rakentaminenkaan ei ota aina vakavasti tätä aihetta, että merivesi voi nousta nopeastikin, jolloin suunnitellut rannan läheisyydessä olevat rakennukset ovat meriveden noustessa vaaravyöhykkeellä.

Anne Kilpeläinen

Talopeli laskee, kyllä laskee ja nostaakin vielä.
Ei hätää ja huolta kaikista rannoista talopeli osaa ennakoida koska on nousu- tai laskuvedenaika!

kaikkea sitä on

Käsittääkseni kaavoittaja on tästä vastuussa. Siis kunnat ja kaupungit. Myöskin ELY- keskuksilla on oma vastuunsa.
Parikymmentävuotta takaperin Yli- Iin kunta kaavoitti joen ääreen omakotitontteja. Kun Iijoen tulva nousi taloihin,niin kunta joutui pengertämään vastaisten varalta joenuomaa!

Rautakauppias

"Asiakirja- ja lupa-asioihin, veroihin ja suunnitteluun kuluu talonrakentamisen yhteydessä jopa tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja. Tämä on seikka, jota harva talonrakentaja Tuomisen mukaan huomioi kustannusarviossa.

– Ostettavasta tontista kuluja kertyy lähes 50 000 euroon ja vuokratontinkin kuluihin menee reilu 12 000 euroa."
Uskomatonta

Onko totta?

Hauska lukea Helsingin Uutisista, että ostettavasta tontista kuluja kertyy lähes 50 000 euroa. Tuossa naapurissa Tammisalossa on juuri omakotitontti myynnissä, pyyntihinta 450 000. Ylihintainen pyyntihän tuo toki on, mutta eipä täällä tahdo edes Vantaan perukoilta saada tonttia alle sadantuhannen.

timokoo

Hauska lukea näitä amatöörien kirjoituksia rakentamisen kustannuksista. Varsinaisesta asiasta kustannusten muodostumisesta ja rakentamisen laadusta he tietää yhtä paljon kuin naapurin kivimöhkäleen rakennellut, eli tieto on 0.

Nöykkiö

Niin, jotkut haluavat mahdollissiman halpaa ja nopeasti, jotkut rakentavat laadukkaammin.
Itse en tunkisi senttiäkään näihin "valmis"taloihin, samalla rahalla kun saa paljon parempaakin aikaiseksi.

Tililulilulei

Harva enää nykyään osaa tehdä itse itselleen talon ! ! ! Epäilen myös löytyykö tuttua rakentajaa... palkatulle tekijälle joutuu taatusti maksamaan enemmän kuin "saman rahan".

Jääräpää

Pakettitalot ovat vallanneet omakotirakentamisen lähes täysin, tämän ajan uudisalueet tulevat jäämään historiaan esimerkkinä halvasta ja nopeasta. Onko se sitten kuinka pysyvä trendi, sen näyttää aika. Tuleeko rakennusvirheistä todellisia ongelmia vai ei. Monet uskovat, että tulee.

nyt se o kii

Mistä löytää rakentajat/rakennusliikkeet, jotka ostavat/vuokraavat tontin ja tekevät siihen ok-talon myyntiin ja tekevät sitten taas seuraavan ?

etsijä