Veininmyllyn rattaissa hiekkaa

Jokikahvilat Oy:n toimitusjohtaja Marko Kosonen paistaa lettuja Veininmyllyn asiakkaille. Kesäkahvila on avoinna viikon jokaisena päivänä.

Armi Suojanen

Veininmyllyn kesäkahvila seisoo Keravanjoen varressa. 1930-luvulla rakennetussa myllyrakennuksests jauhettiin aikoinaan vehnää.

Armi Suojanen

Suuret myllynovet levähtävät apposelleen Keravanjoen rannassa Tikkurilassa, kun Veininmyllyn kahvila aukeaa. Kello on jo kolme, vaikka kahvilan on ilmoitettu aukeavan yhdeltätoista.

– Olin asioilla, selittää Veininmyllyä pyörittävän Jokikahvilat-osakeyhtiön toimitusjohtaja Marko Kosonen.

Kosonen on yksi firman kolmesta omistajasta. Kaksi muuta osakasta ovat Eeva Sivén ja Kososen isoäiti Irja Seetula. Naiset ovat jo lähes yhdeksänkymppisiä. Myllyrakennuksen omistaa Vantaan kaupunki, jonka vuokralainen Jokikahvilat on.

Kahvilakolmikko on vetänyt kesäkahvilaa parikymmentä vuotta, mutta nyt touhutäti Seetulan voimat ovat ehtyneet. Teräsmuori Sivénkin mursi lonkkansa viime syksynä eikä hän ole pystynyt tänä kesänä olemaan lainkaan myllyllä.

Kosonen on pitänyt kahvilaa auki yksin ja hän myöntää, ettei ole pystynyt noudattamaan aukioloaikoja kello 11–20. Kesäkahvilaan poikenneet ovat joutuneet pettymään, kun ovet ovat olleet kiinni.

Kosonen on saamassa lisätyövoimaa, joten aukioloaikojen noudattamisen pitäisi parantua.

Vappuna alkanut kahvilakausi kärsi kesän alussa sateista, mutta Joen kulttuurikilta on silti järjestänyt tutut juhannustanssit ja rantatanssit. Ilmaiset rantatanssit järjestetään joka maanantai kello 18.30–20. Eino Leinon päivän juhla jäi tänä vuonna väliin.

Kesä mennään näin, mutta jossain vaiheessa Jokikahviloiden omistuspohjaa pitää järjestellä uuteen uskoon. Kosonen viritteli jo yhteistyötä muun muassa Kuusijärven kahvilaa hoitavan ravintola-alan yrityksen Cafe Viinikanat Oy:n kanssa, mutta se ei toteutunut. Suurin syy on se, että mylly on Viinikanojen yrittäjän Risto Ojasen mielestä liian huonossa kunnossa.

– Kävimme kaupungin edustajan kanssa paikkaa läpi, hän kertoo.

Mylly tarvitsisi peruskorjausta tai vähintäänkin huoltoa, mutta kaupungilla ei ole siihen varaa.

– Myllyn tuotoilla ei rakennusta pysty saneeraamaan, Ojanen laskee.

Hän pitää Veininmyllyä kuitenkin kaupunkikuvallisesti kivana paikkana.

– Tikkurila tarvitsee sellaista.

Kommentit

Joku lukiolainen olisi ollut innoissaan kesätyöstä. Vainin mylly on hieno paikka piipahtaa pyöräretkellä. Ja eikös Vantaa antanut seteleitä kesätöihin palkkaajille, vai?

asiaihminen

Ikävä todeta että pienentämällä kahvikupposen kokoa desilitran pahvimukiksi hintaan 1,80 € ja eilisen tuntuinen pulla 2,40 € ei tuo lisää asiakkaita vaan karkoittaa entisetkin.

entinen asiakas

Jos piipahtaa fiinimpiin kahviloihin, joissa on hienot kiiltävät keittiöt ja köksät laittamassa antimia kylmätiskeille, niin helposti kuluu kahviin ja pullaan 10-20 euroa. Hintaan kuuluu viehkot sisätilat / terassi teräskalustein ja kukka-asetelmin. Tarkoitan kartano- ja merenrantakahviloita, on nimittäin kokemusta ursuloista, caruselleistä, mattolaitureista ja mistäs vielä.

Veinin mylly on Veinin mylly - ei sinne mikään ylellinen kuulu eikä siellä ole tiloja leipoa eikä paistaa. Hinta-laatu-suhde siihen katsoen on ihan ok.

Mutta jos jostain löytyisi yrittäjä, joka leipoisi kotonaan itse ja / tai palkkaisi henkilökuntaa hakemaan leipomosta 3-4 krt / pvä tiskeille uutta tuoretta, niin mikäs siinä. Myllyn kävijämäärillä ei moinen tietenkään taloudellisesti kannattaisi, sillä eikä kävijät siitä lisäänny, kun ei ole parkkipaikkoja riittävästi ja huonot säät eivät houkuta kylmään myllyyn. Mutta jos olisi niin rikas yrittäjä, että hyväntekeväisyydestä tekisi, siis jos...

asiaihminen

Niinpä asiaihminen kaikkitietävä, minä taas tiedän että pakasteista on Veinin Myllyllä paistettu itse pullat ,ainakin vielä viime kesänä.Sen verran uunia siellä riittää,toinen asia on jos ei viitsi kun tietokonettakin pitää näprätä.

entinen asiakas

Harmittaa, että Veininmylly vaikuttaa muuttuneen niin paljon vuodessa... Paikkanahan mylly on aivan ihana! Viime kesänä se oli kesätyöpaikkana paras mitä voi nuori opiskelija itselleen kuvitella!! Kävin kyllä ilmaisemassa haluni tulla töihin täksikin kesäksi, mutta ei ilmeisesti sitten ollut tarvetta..

apsu

Kävin ensimmäistä kertaa Veininmyllyn kahvilassa 15.6.-13 ja samalla viimeistä kertaa. En pitänyt paikasta alkuunkaan. Hinnat ovat tuotteisiin verrattuna pahasti pielessä ( ylihinnoittelua ) .Paikka on enempi semmonen tunkkainen kuppilan tyylinen jossa en viihdy.Paljon olis parantamisen varaa. Ikävä pettymys.

Tuikku