Viihde

Poimi täältä parhaat vinkit ruukkupuutarhan perustamiseen

Rönsyilevät ruukkukasvit tuovat parvekkeelle ja patioille maalaisromanttisen tunnelman.

Heli Koivuniemi

Radio Nostalgiasta tuttu luomupuutarhuri Suvi Lehtonen kertoo parhaat vinkit ruukkupuutarhan perustamiseen.

Millaisiin paikkoihin suosittelet erityisesti ruukkupuutarhaa?

Ruukkupuutarha on ihanteellinen etenkin pienillä pihoilla, parvekkeella ja patioilla. Kesäkeittiössä yrttiruukut kannattaa sijoittaa lähelle grillaus- tai ruoanlaittopaikkaa.

Mitä kasveja suosittelet ruukkuun laitettavaksi nyt alkukesästä? Entä loppukesästä?

Ruukkuihin kannattaa istuttaa nyt uusia taimia, yrttejä ja amppeli- ja pensastomaattia.

Ruukkuun voit myös nyt kylvää salaatteja, porkkanaa tai vaikkapa papuja. Tietysti myös kesäkukkien taimet ja talvehtineet pelargonit sopivat jo ulos ruukkuihin.

Loppukesästä voit kylvää ruukkuihin uudestaan retiisiä, rucolaa tai aasialaisia lehtivihanneksia, kuten pinaattikiinankaalia eli paksoita ja mizunaa, jotka usein valoisassa alkukesässä alkavat helposti kukkia, eivätkä ehdi tuottaa satoa.

Tietysti loppukesästä ruukkuihin laitetaan koristeiksi krysanteemit, syklaamit, asterit ja callunat, jotka ovat luonnonvaraisen kanervan sukulaisia.

Syksyllä ruukkuihin voit istuttaa myös kukkasipulit, kunhan muistat säilyttää ruukun viileässä varastossa talven yli.

 

Ruukku-puutarhan kasvit voi vaihtaa kesän aikana.”

Mitkä hyötykasvit ovat näyttäviä myös puutarhan ”kukkina”?

 

Useat yrtit kukkivat kauniisti, ja myös niiden kukkia voi syödä. Timjami, ruohosipuli ja oregano, kääpiösamettikukka ja sarviorvokit sopivat ruukkuihin ja ovat kaikki syötäviä.

Osa perunalajikkeistakin kukkii kauniisti, samoin mansikat. Palmukaali on erittäin näyttävä etenkin loppukesästä ruukussa. Myös puolukkaa ja mustikkaa voit kasvattaa ruukuissa.

Onko ruukkujen sijoittelulla väliä näyttävän kokonaisuudesta kannalta?

Kokoelma erilaisia erimuotoisia ja kokoisia ruukkuja on elävä ja koristeellinen. Ruukut kannattaa sijoitella joko suurimmat alueen takaosaan tai ympyrän muotoon, jolloin suuret ruukut jätetään keskelle.

Asetelmaa rauhoittaa esimerkiksi ruukkujen yhtenäinen väri tai materiaali, kasvien väri ja katemateriaalit.

Minkälaista multaa ruukkuun pitää laittaa?

Hiekkapitoinen kylvö ja taimimulta sopivat useimmille kesäkukille ja yrteille, jos kasvustot kattaa esimerkiksi ruohosilpulla, josta kasvit saavat ravinteita ja joka pidättää hyvin kosteutta.

Basilika on yrteistä vaativin, ja se vaatii enemmän ravinteita. Voit käyttää myös luonnonmukaisia lannoitetikkuja ruukuissa. Kannattaa muistaa, että liiallinen lannoitus ei lisää, vaan heikentää aina kukintaa.

Havukasvit ja muut happamassa maassa viihtyvät kasvit, kuten puolukka, mustikka ja jalohortensiat tarvitsevat rodomultaa.

 

Kuivuutta sietävät kasvit menestyvät pienissäkin ruukuissa.”

Mitä ruukkujen valinnassa pitää huomioida?

 

Kuivuutta sietävät kasvit menestyvät pienissäkin ruukuissa, mutta paljon vettä ja ravinteita vaativat kasvit tarvitsevat isommat kasvualustat.

Ruukuissa tulisi olla aina pohjassa reikiä, jotta liika vesi pääsee pois. Ruukun pohja kannatta kuitenkin aina salaojittaa joko lekasoralla tai männyn kävyillä ja sanomalehtisilpulla.

Saviset ja betoniruukut pitävät hyvin kosteutta ja vähentävät hiukan kastelutarvetta.

Mitkä ruukkuun istutetut kasvit talvehtivat ja miten?

Monivuotiset ruukkukasvit talvehtivat parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa, joka on pakkaselta suojassa. Esimerkiksi pelargonia ja verenpisaraa voit kastella niukasti talven aikana.

Ulkona talvehtivat kasvit pitää istuttaa pakkasen kestäviin ruukkuihin. Perennat talvehtivat aina paremmin maassa, kuin ruukuissa.

Entä, jos haluaakin istuttaa ruukkukasvit myöhemmin maahan?

Perennat ja monivuotiset yrtit voit siirtää ruukuista maahan syksyllä. Ne voit myös saada talvehtimaan ruukkuineen avomaalla etenkin hiekkaisessa maaperässä, jolloin koko ruukku istutetaan maahan.

Hyvin talvehtivia yrttejä ovat iisoppi, saksankirveli ja kaksivuotinen persilja.

Vinkit antoi luomupuutarhuri Suvi Lehtonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu