Sotungin suorasuun ladossa aukeaa No Guggis

Risto Vilhunen halusi opiskella vanhojen mestareiden teoksia jäljittelemällä niin kuin vaikkapa Helene Schjerfbeck aikoinaan. Leonardo da Vilhun veistospuiston kesänäyttelyssä on esillä myös tutumpaa Vilhusta eli uusia maisemaalauksia.

Armi Suojanen

Risto Vilhunen uskaltaa hullutella vaikka kruunu päässä ja miekka kourassa. Hän osti leijonaveistoksen huutokaupasta hiljattain. Se löysi paikkansa taiteilijan kotiovelta. Leijonan selkään saavat lapsetkin hypätä näyttelykäynnin yhteydessä.

Armi Suojanen

Sotungin sulttaani! huutaa Risto Vilhunen ja nauraa päälle.

Armi Suojanen

Pitkä tukka ja risuparta, nahkasaappaat ja takki kuin venäläisruhtinaalla. Kuvataiteilija Risto Vilhusen, 66, tyyli ei petä.

Horjumattomalla tyylitajulla hän myös sisustaa Leonardo da Vilhun veistospuistoon kuuluvan kotinsa, tekee taidetta ja hankkii lisää teoksia kokoelmaansa.

Kartassa luki Helsingin kohdalla, että Hölmölä.”
Vilhustyyliin kuuluvat lisäksi ujostelematta ladatut mielipiteet.

– Guggenheimin taidemuseo oli täysi puhallus, kusetus! Kartassa luki Helsingin kohdalla, että Hölmölä ja sen ne (Guggenheim-säätiön edustajat) löysivät.

Vilhunen jatkaa ja luettelee pitkän listan asiallisia perusteluja, miksi amerikkalaisen Guggenheimin tulo Helsinkiin olisi ollut onnettomuus. Se olisi jyrännyt kaupungin oman taidemuseon eikä olisi vienyt suomalaista kuvataidetta eteenpäin.

Lisäksi hän uskoo, että Helsinkiin olisi tuotu vain jotain b-luokan taidetta.

Vilhunen pelkää, että syksyn kunnallisvaalien jälkeen Guggenheimia aletaan uudelleen runnoa Helsinkiin. Eikä hän malta olla työntämättä sivellintään siihen soppaan. Niinpä Sotungissa sijaitsevan veistopuiston 1931 valmistuneessa ladossa on ensimmäistä kertaa näyttely, ja se kantaa nimeä No Guggis.

– Latohan edustaa suomalaista, perinteistä puuarkkitehtuuria. Täällä on nyt Guggenheimin ”haarakonttori”, taiteilija käkättää ja vakavoituu.

Latoon hän vie uusia maalauksiaan, joiden mallina ja innoittajana on ollut maailmantaiteen mestareiden kuuluisia teoksia, kuten Sandro Botticellin Venuksen syntymä. Niistä hän on poiminut osia omiin teoksiinsa ja sähkötön lato luo maalauksille oikean 1600-luvun valon.

– Olen halunnut opiskella, Vilhunen selittää ja harmittelee, että Taideakatemian koulun opiskeluun ei hänen aikanaan kuulunut merkkiteosten jäljittely.

Intohimoinen maalari maalaa aina ”110 lasissa”, mutta ei enää sellaisella valmistautumisella kuin menneinä levottomina aikoina, kun viinaakin kului liikaa. Silloin hän soitti Led Zeppeliniä tai Rolling Stonesia ja tanssi tai varjonyrkkeili itsensä hikeen. Vasta sen jälkeen alkoi työsessio.

– Maalaan aina selvinpäin. Eihän mitään työtä voi tehdä juovuksissa.

No Guggis -näyttely Leonardo da Vilhun veistospuistossa (Sepänrinne 2) 22.7.–5.8. joka päivä klo 14–18. Puistoalueella esillä yli 60 teosta. Liput 10 e, lapset ilmaiseksi.

Kommentit

– Maalaan aina selvinpäin. Eihän mitään työtä voi tehdä juovuksissa.

Yhä useammat rokkaritkin ovat tämän havainneet.

Vilhusen suomalaiskansalliset maisemat ovat hienoja töitä, ostaisin jos olisi varaa. Monista töistä löytää Vantaanjoen lähikartanoiden peltomaisemia hienoissa talvi- ja iltavalaistuksissa. Näitä uudempia en ole nähnyt.

asiaihminen