Belgialaisen Grimbergenin luostarin olut on Euroopassa jo iso hitti

Apotti Erik de Sutter (edessä) ja isä Karel Stauternas (taustalla) kertoivat, että luostarinoluen reseptiä on varjeltu vuosisadasta toiseen. Ensimmäisen kerran olutta pantiin Grimbergenissä jo vuonna 1128.

Heli Koivuniemi

Apotti Erik de Sutter ja isä Karel Stauternas kertoivat, että luostarinoluen reseptiä on varjeltu vuosisadasta toiseen. Ensimmäisen kerran olutta pantiin Grimbergenissä jo vuonna 1128. Luostari on noussut 500 vuoden jälkeen kuin tuhkasta, siksi oluiden tunnusmerkkinä on tuhkasta nouseva feenikslintu.

Grimbergenin kylään ajaa autolla Brysselin keskustasta 10 minuutissa. Luostari on maailman edelleen toimiva roomalaiskatolinen norbertiiniluostari. Nykyistä barokkityylistä kirkkorakennusta koristaa lyijylasityö feenikslinnusta, joka kuvastaa luostarin nousua tuhkasta, kolmen eri palon jälkeen.

Feenikslintu kuvaa Grimbergenin-luostarin nousua tuhkasta. Luostari paloi kaikkiaan kolme kertaa ja rakennettiin aina uudelleen.

Belgiassa, Grimbergenin Abdijstraatilta Grimbergenin luostarissa asuvilla apotti Erik de Sutterilla ja isä Karel Stautemasilla on syytä ylpeyteen: miehien roomalaiskatolinen norbertiiniluostari on maailman vanhin edelleen toimiva luostari.

Huikean historian läpikäynyt luostari on selvinnyt siihen kohdistuneilta onnettomuuksilta.

Niiltä on pelastettu kerta toisensa jälkeen myös luostarin tarkoin varjeltu aarre, salainen olutresepti.

Olutta luostarissa on pantu vuodesta 1128.

Panimotoiminta vakiintui keskiajalla. Silloin panimot olivat osa luostarien ja munkkien arkea. Olutta valmistettiin taiten ja tarjottiin myös vieraille.

1800-luvun alussa luostaripanimot joutuivat kuitenkin vastatuuleen. Myös Grimbergenin panimo hävitettiin Ranskan vallankumouksen aikana.

 

Osa rojalteista käytetään luostarin ylläpitoon ja hyväntekeväisyyteen.”

Sittemmin Belgian Alken Maes -panimo on valmistanut olutta vuodesta 1958, ja munkit ovat toimineet olutlähettiläinä rukoilun ja hyväntekeväisyyden ohella.

 

– Munkit siemailevat ruuan kanssa olutta, kuten ketkä tahansa belgialaiset, apotti de Sutter kertoo.

Apotti puhuukin oluista kuin viineistä ja ehdottaa esimerkiksi grillatun naudanlihan kanssa tummaa, toffeeseen vivahtavaa olutta.

– Sellaisia voit tarjoilla myös jälkiruokien kanssa.

Vaaleampi ja hedelmäisempi olut sopii hänen mielestään grillatun kalan ja juuston kanssa.

Luostarin oman, suodattamattoman vehnäoluen resepti on vanhimpia arkistossa säilyneitä reseptejä, mutta maku apotin mukaan vuosien kuluessa muuttunut.

– Nykyiset oluet maistuvat makeammilta. Oluet olivat aikoinaan kitkerämpiä.

Mutta mistä luostarioluen tunnistaa? Certified Belgian Abbey Beer -logon saa etikettiinsä lisenssöity luostariolut.

– Logon käyttö edellyttää, että luostari voi todistaa oluthistoriansa, valvoo tiettyjä kaupallisia seikkoja tuotannossa ja että osa rojalteista käytetään luostariin tai sen osoittamaan hyväntekeväisyyteen, de Sutter sanoo.

Belgiassa on 120 panimoa, joiden joukossa on kansainvälisiä suuryrityksiä ja paikallisia pienpanimoita.

Grimbergen oluiden valmistusoikeudet siirtyivät Carslbergille vuonna 2008 Scottish & Newcastle kaupan myötä. Sinebrychoff on tuonut Grimbergen oluita Suomeen vuodesta 2011 alkaen.

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi