Mopoturmien määrä kääntyi selvään laskuun

Liikenneturvan mukaan viime vuonna voimaan astunut mopokorttiuudistus on vähentänyt mopoilijoiden turmia. Kuvassa meneillään mopokoulun ajotunti.

Marjaana Varmavuori

Mopoilijoiden loukkaantumiset ovat vähentyneet alkuvuonna selvästi. Liikenneturvan keräämien ennakkotietojen mukaan tammi–kesäkuussa loukkaantui 269 mopoilijaa, kun viime vuonna vastaavaan aikaan loukkaantuneita oli liki 200 enemmän. Kuolonuhreja mopoturmissa tuli alkuvuonna kolme, kun viime vuoden alkupuoliskolla uhreja oli yksi enemmän.

Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen sanoo, että mopoilijoiden turvallisuudessa on tapahtunut käänne parempaan. Yhtenä syynä tähän hän näkee viime kesänä voimaan tulleet mopokortin koulutusvaatimukset.

– Niiden myötä uusien mopoilijoiden valmiudet ovat tänä kesänä paremmat kuin aiemmin. Kesää on kuitenkin vielä jäljellä. Toivottavasti nämä luvut ennustavat aiempaa turvallisempaa mopoilukesää, sanoo Valtonen.

Viime vuonna mopoturmait painottuivat loppuvuoteen. Turmissa kuoli yhteensä 10 nuorta ja loukkaantuneita oli 1 111.

Suurin osa kuolleista ja loukkaantuneista oli alle 15–17-vuotiaita.

Etenkin tyttöjen mopo-onnettomuudet ovat lisääntyneet viime vuosina voimakkaasti.

Kommentit

Miksi nämä mopolapset ajavat Kuitinmäentiellä autojen keskellä, kun vieressä menee mopoille sallittu ajorata? Ovat aiheuttaneet monta kertaa vaaratilanteita. Eivätkö vanhemmat voisi opettaa lapsiaan ajamaan turvallisemmin?

ei mopoja autojen keskelle

Kevätkesän aikoihin menin autolla Rajatorpantietä Vihdintielle.
Ikävästi liikennevalot menivät pois päältä, joten jouduin odottamaan kauan risteyksessä, koska käännyin vasemmalle.
Mutta mopotyttö ajoi juurikaan hidastamatta Rajatorpantietä suoraan Vihdintien yli odottamatta tien vapautumista. - Onneksi autot jarruttivat eikä kolaria tapahtunut.
Olisiko mopokuljettaja ollut huumeitten vaikutuksen alainen?

kolari lähellä