Vantaan musiikkijuhlat tuovat soittajan kotiin

Vantaan musiikkijuhlilla Markku Luolajan-Mikkola ja muut suomalaisen barokkiorkesterin muusikot esiintyvät yhdessä kansainvälisten vieraidensa kanssa.

Jaakko Kilpiäinen

– Tavoitteenamme on, että kuulijat lähtisivät Vantaan musiikkijuhlilta kotiin muuttuneina, toteaa juhlien taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola.

Kolmatta kertaa järjestettävät juhlat tutustuttavat yleisön barokin oudoimpiin helmiin ja harvinaisiin soittimiin. Eri sukupolvet, eri maat ja mantereet kohtaavat. Tarjolla on suuria tunteita ja mielen liikettä.

– Ohjelmistossa on musiikkia jota ei ole koskaan aiemmin Suomessa esitetty, vaikka se on sävelletty jo 1600-luvulla. Mukana on myös Eero Hämeenniemen kantaesitys Sab Kahân, jossa on sävyjä länsimaisen ja intialaisen musiikin vanhoista perinteistä.

 

Kappeli on aito, intiimi ja akustisesti hyvä paikka.”

Juhlilla on mahdollisuus kohdata musiikki uusissa ympäristöissä. Konsertit järjestetään Pyhän Laurin kirkossa ja -kappelissa ja ihmisten kotona. Kappelissa on moni hyvästellyt läheisensä.

 

– Se on siksi musiikin kokemiselle paikka, josta voi kummuta jotain erityistä. Kappeli on aito, intiimi ja akustisesti hyvä paikka, pohtii Luolajan-Mikkola.

Kappelissa kuullaan kaksi cembalokonserttia ja suomalaisen barokkiorkesterin nuoren polven Gli Affeti Freschi -yhtyettä.

Osana musiikkijuhlia järjestetään myös viisi kotikonserttia. Niissä musiikki, soittaja ja yleisö ovat lähellä toisiaan – melkein iholla.

– Ihmisen koti on erityinen ympäristö. Kotikonsertissa kamarimusiikkia koetaan yhdessä, soittaja ei ole vain esittäjä. Se on kuin yhdessä katsoisitte auringonlaskua. Ei niin, että toinen esittelee sinulle auringonlaskua, kuvaa Luolajan-Mikkola.

Kotikonserteista muodostuu luontevasti myös taitelijakohtaamisia, kun konsertin jälkeen on aikaa keskustelulle.

Musiikin universaalisuus on juhlilla vahvasti läsnä. Suomalaisen barokkiorkesterin muusikot esittäytyvät kansainvälisten vieraidensa kanssa. On pohjoismaista raikkautta, italialaista intohimoa ja intialaista mystiikkaa.

Järjestäjät toivovat paikalle myös ensikertalaisia konserttivieraita

– Ei ole tarkoitus luoda ekslusiivitaidetta, joka on vain muutamalle ihmiselle. Emme halua pelottaa ketään pois.

Niille joille kohtaaminen musiikin kanssa on vieraampaa Luolajan-Mikkola ehdottaa torstain ja perjantain konsertteja.

– Jos joku kokee kuullensa jo kaiken ooppera-orkesteri maailmassa, suosittelen lauantai-illan konserttia ja kotikonsertteja.

Viikko musiikin juhlaa

Vantaan musiikkijuhlat ovat suomalaisen barokkiorkesterin järjestämä kansainvälinen periodisoitinfestivaali.

Musiikkijuhlat järjestetään 5.–12. elokuuta.

Juhlien taiteellinen johtaja on viola da gamba- ja sellotaiteilija Markku Luolajan-Mikkola.

Konserttipaikkoina ovat Vantaan Pyhän Laurin kirkko ja -kappeli.

Musiikkijuhliin kuuluu myös viisi kotikonserttia.

Lippuja voi ostaa Vantaan musiikkijuhlien festivaalikaupasta osoitteesta: fibovantaa.mycashflow.fi

Lippuja myydään myös lippupisteen myyntipisteissä.

Lisätietoa: www.vantaanmusiikkijuhlat.fi

Kommentit

Kappelikonsertti olisi varmaankin kokemisen arvoinen. St.Laurin kirkko on hieno paikka konsertille, kokemusta kuulijana on.

asiaihminen