700-kiloinen jättilautta vesille kaljakellunnassa

Tero Päivärinnan jättilautta laskettiin ensimmäisen kerran vesille Oulun kaljakellunnassa viikonloppuna.

Maija Autio

Kun tehdään jotain, tehdään se sitten kunnolla. Näin pohti oululainen Tero Päivärinta, kun hän päätti osallistua ensimmäistä kertaa perinteiseen kaljakelluntaan.

Mies ei lähde jokeen lillumaan millään kumiveneellä, vaan itse rakentamallaan 12 neliömetrin kokoisella ja noin 700 kiloa painavalla ”kelluvalla olohuoneella”.

– Olen monta vuotta katsonut kaljakelluntaa ja miettinyt osallistumista. Halusin kuitenkin tehdä sen kerralla kunnolla, mies kertoo

– Lautalle tulee yksi kahden hengen istuttava sohva, pari tuolia, pöytä ja roskis. Ainoa mitä meiltä puuttuu on vessa, Päivärinta naurahtaa.

Lautan rakentamisessa ei säästelty euroja.

– Puutavaraan meni noin 400–500 euroa ja ponttoneihin noin 600 euroa. Kalusteet olivat tietenkin myös hintavia. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei tämä kovin kallis ollut. Saatamme myös tapahtuman jälkeen pistää lautan myyntiin ja saada sitä kautta rahoja takaisin.

Massiivinen rakennelma kuljetaan Oulusta pääkaupunkiseudulle trailerilla.

Päivärinta on myös pohtinut, miten lautta mahtuu muiden kellujien joukkoon.

– Laitamme varmaan lautan vesille ankkuriin jo seitsemän aikaan aamulla. Pidämme sitä siinä, kunnes suurin osa kellujista on mennyt ohi. Ohjattavuutta varten meillä on myös sauvoja ja airoja, mies vakuuttaa.

Vaikka Päivärinnan lautta on massiivinen, sekään ei kestä kaikkea. Mies tähdentää, ettei lautalle saa kiipeillä turhaan.

– Aion ottaa lautalle vain neljä ihmistä, sillä muuten se on liian turvaton. Lautalta löytyvät myös pelastusliivit kaikille matkustajille.

Oululaiset ovat lukeneet juttuja kaljakellunnan aiheuttamista roskista. Päivärinta aikoo tarjota ”puhtaanapitopalvelua” muun ohessa.

– Meillä on todennäköisesti lautalla jonkinlainen roskismahdollisuus muillekin kellujille.

Lautan rakentaminen on urakka jo sinänsä, mutta mikä saa ihmisen matkustamaan satoja kilometrejä päästäkseen juomaan olutta joella?

– Kaljakellunta on yksi mahtavimmista tapahtumista mitä Suomi tarjoaa. Tapahtumassa ei esimerkiksi tapella kuten festareilla, joten se on myös melko turvallinen. Omana tavoitteenani on päästä koko kelluntareitti loppuun ja vain nauttia päivästä, Päivärinta hehkuttaa.

– En tosin varmaan juo kaljaa, vaan ehkä enemmänkin valkkaria, mies virnistää.

Kaljakellunta järjestetään 28.7. Keravanjoella ja Vantaanjoella. Lähtöpaikkana toimii muun muassa jokien risteys (Niemitie 13, Helsinki).

Kommentit