Matarin skeittipaikka syntyy pajukon keskelle

Micropolis eli Eläintarhan skeittipuisto Helsingissä on myös Janne Saarion suunnittelema. Entinen ammattirullalautailija suunnittelee nyt skeittipuistoa Vantaan Matariin.

Hemmo Rättyä

Koillis-Vantaan skeittimahdollisuudet kaipaavat parantamista. Päiväkummusta löytyy pieni puistoskeitti, mutta muuten harrastuspaikat puuttuvat.

Arja-Riikka Nikkilä

Matarin skeittipuiston suunnittelu on täydessä käynnissä, mutta hankkeen rahoitus näyttää vielä epävarmalta.

Rekolantien ja Oskarintien kulmaukseen, Matarin täyttömäen lähelle tulevan puiston suunnittelee entinen ammattiskeittaaja, maisema-arkkitehdiksi valmistuva Janne Saario.

Harvemmin rakennetaan keskelle pensaikkoa ja pajukkoa.”

Suunnittelussa ovat mukana myös paikalliset nuoret. Kesäkuussa Havukoskella pidettyyn työpajaan osallistui kymmenkunta nuorta, jotka esittivät ajatuksiaan rullalautailupaikasta. Nuoret havainnollistivat piirtämällä, millaisia rappuja, ramppeja ja kurbeja he puistoon toivovat.

Skeittipuiston pienoismallia esitellään nuorille elokuussa.

Matarin skeittipaikan pitäisi valmistua kesällä 2013. Kaupungin tiukka säästökuuri uhkaa kuitenkin myös tätä hanketta. Hyllylle on pistetty toistaiseksi koko viime vuonna hyväksytty skeittipaikkasuunnitelma.

Uusia skeittipuistoja rakennetaan suunnitelman mukaan Vantaalle lähivuosina neljä: Matarin lisäksi Hakunilan, Kartanonkosken ja Marja-Vantaan urheilupuistoihin. Verkostoa täydentävät pienimuotoisemmat puistoskeittipaikat, joita on tulossa Kivistöön ja Pohjois-Jokivarteen.

Aiemmassa taloussuunnitelmassa skeittipuistojen toteuttamiseen varattiin 2012–2015 vuosittain 200 000 euroa. Tilanne on nyt kuitenkin toinen.

– Investointiohjelmassa ovat mukana sellaiset hankkeet, jotka on jo aloitettu ja sellaiset hankkeet, joihin on saatu valtionosuutta. Matarin skeittipaikka ei kuulu näihin hankkeisiin, joten sen yllä leijuu tummia pilviä, sanoo Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti.

 

Siitä tulee kiehtova paikka.”

Matarin skeittipuistosta on tulossa noin 700 neliön suuruinen, betonista valettu kokonaisuus, jonka muodostaa aukio ja pajukon seassa kiemurteleva jalkakäytävä.

 

Rakentamisessa hyödynnetään Korson Lumon aukiolta käytöstä poistuvia kivipaaseja. Paadet tulevat aukiolle skeitattavaksi ja istuskelua varten.

– Käytän mielelläni töissäni kierrätysmateriaalia. Kaupungeilta löytyy usein poisjääviä graniittipaaseja ja reunakiviä, kertoo Janne Saario.

Saarion mukaan Matarin puistosta tulee erilainen verrattuna jo rakennettuihin skeittipaikkohin.

– Matari on aika omalaatuinen paikka. Harvemmin skeittipaikkaa rakennetaan keskelle pensaikkoa ja pajukkoa. Siitä tulee varmasti kiehtova paikka.

Saario on suunnitellut aiemmin muun muassa Helsingin keskuspuistossa sijaitsevan Micropoliksen ja Kauniaisten Granin skeittipuistot.

Suunnittelija skeittasi aiemmin työkseen maailmalla seitsemän vuotta.

Vantaanskeittipaikat

Päiväkumpu, Ester Koskelaisen puisto, puistoskeitti.

Hiekkaharju, Leinikkitie 36, iso ramppi ja boxit.

Illenpuisto, Kartanonkoski, skeitattavia välineitä.

Martinlaakson urheilupuisto, monipuolinen skeittipuisto.

Myyrmäen urheilupuisto, graniittipaadet, Kiasmaramppi.

Itä-Hakkila, Paalupuisto, puistoskeitti.

Rajakylä, Länsimäentie, betoniditsit, spinet.

Tikkurilan urheilupuisto, graniittipaadet.

Ylästö, Isonmännyntie, asfalttirakennelma, minipuisto.

Kommentit

Huikee juttu jos tää saadaan! Tosiaan asun tässä iha lähistöllä ja ei varmastikkaa tarvis nii usein lähtee mihinkään kauemmas. Kerrankin suunnittelemassa on sellanen joka tietää millane siitä pitää tulla. Toi päiväkumpu on aika kulunut siellä tullu nimittäi aika monta kertaa hikoiltua ja nilkka kerra rikottua että päässy sairaalaanki. Toivotaanpa vaan parasta !

rullailija