Taitouinnin tuomarointi kuljettaa Ulla Luceniusta ympäri maailmaa

Vantaalainen taitouintituomari Ulla Lucenius lähtee Lontooseen jo viidensiin olympialaisiinsa. Tähän mennessä hän ei ole ainoissakaan olympialaisissa nähnyt mitään muita suorituksia kuin taitouintia.

Sirpa Repo

Kuva ikäkausimaajoukkueen viime tammikuun harjoituksista Tikkurilan uimahallissa.

Sirpa Repo

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ulla Lucenius olisi innostunut taitouinnista. Hän itse ei ole tosin koskaan harrastanut sitä.

Vantaalainen Lucenius on taitouintituomari. Hän lähtee elokuun alussa jo viidensiin olympialaisiinsa. Kertaakaan hän ei ole niissä nähnyt paikanpäällä muiden lajien kuin taitouinnin suorituksia.

Nyt hän lähtee ensimmäistä kertaa antamaan pisteitä suorituksista. Aikaisemmilla kerroilla hän on ollut olympialaisissa muun muassa kilpailunjohtajana ja tuomaritarkkailijana.

– Taitouinnin kilpailut kestävät Lontoossa kuusi päivää. Tämän lajin osalta kisat ovat pienet, koska mukaan on otettu vain kahdeksan joukkuetta ja 24 paria. Kilpailijoita on vain vähän yli sata, laskeskelee Lucenius.

Tuomareiden urakka on hänen mukaansa sen vuoksi kevyempi kuin monissa muissa kisoissa, ainakin ajallisesti.

– Mastersien MM-kisoissa olin tuomaritarkkailijana ja siellä tuomaroitiin kymmenenkin tuntia päivässä. Olympialaisissa pisinkin sessio on alle kolme tuntia.

Tuomaristoon on kutsuttu kuusi tuomaria Euroopasta ja kaikkiaan heitä on noin 15, ympäri maailmaa. Heidän kaikkien on täytynyt kulkea monien vuosien mittainen tie tuomaroinnin saralla ja täytynyt tehdä hyviä suorituksia, jotta voivat päästä kansainväliselle tuomarilistalle.

Lucenius kävi 1980-luvulla ensimmäisen kurssinsa Ruotsissa, koska kotimaassa ei sellaista ollut.

Lontoossa nähdään tekninen ohjelma ja vapaaohjelma. Kummassakin on kaksi tuomaripaneelia, joissa on kuusi jäsentä.

– Tuomaroidessa voi keskittyä vain juuri tiettyihin asioihin. Jos olen esimerkiksi vapaaohjelmassa antamassa pisteistä taiteellisesta vaikutelmasta voin katsoa muun muassa ohjelman monipuolisuutta, musiikin tulkintaa ja luovuutta. Siinä mielessä se on helpompaa kuin tuomaritarkkailijana oleminen, jossa on pyrittävä seuraamaan aivan kaikkea yhtä aikaa.

Maksimissaan kummastakin ohjelmasta voi saada sata pistettä. Tuomareiden antamista pisteistä yli ja alin tippuvat pois ja niistä lasketaan keskiarvo. Pisteiden yhteenlaskun jälkeen saadaan selville lopputulokset.

– Osaan hommani, joten ei minun tarvitse jännittää, toteaa Töölön sairaalassa plastiikkakirurgian osaston leikkaussalissa sairaanhoitajana työskentelevä Lucenius.

Kilpailupäivien aamuina tuomaristoon kuuluvat saavat tietää, missä paneelissa ovat vain onko edessä teknisen tarkkailijan rooli.

Lucenius on viimeksi juhannuksena nähnyt taitouintia. Koska siitä on kuutisen viikkoa olympialaisiin, katsoo hän lajia nauhalta. Tuntumaa on pidettävä yllä koko ajan.

– Tässä on elettävä ajan hermolla ja seurattava lajia. Laji kehittyy hirmuista haipakkaa. Se näkyy erityisesti akrobatiassa ja liikkeiden nopeutumisessa.

Jotta ei putoa kelkasta, on käytävä tuomaroimassa ympäri maailmaa.

– On tiedettävä, mitä vedessä tapahtuu ja mikä tekee jonkun asianvaikeaksi.

Lucenius luonnehtii harrastustaan, tuomarointia, hauskaksi. Taitouintia hän puolestaan kiittelee esteettisesti ihanaksi ja vaikeaksi lajiksi.

– Se on kestävyys- ja taitolaji, jossa tarvitaan myös voimaa, notkeutta, koordinaatiokykyä, rytmitajua ja rohkeutta. Se on yksilö, pari ja joukkuelaji. Koska se on esittävää urheilua, ei se ole mikään pikkutyttöjen laji.

Suomalaisia taitouimareita ei kisoissa nähdä, koska he eivät selvinneet kovista karsinnoista kisoihin asti.