Virolaisrakentajan palkka voi jäädä kahteen euroon

Yhä useamman suojakypärän alta löytyy Baltiasta tullut työmies. Kuvan rakennustyömaahan ei liity epäilyjä.

Jussi Vehkasalo

Suomeen töihin saapuva virolainen on usein täysin tietämätön maamme työmarkkinoista ja siksi myös altis kuutamourakointiin ja hyväksikäytettäväksi.

– Virostakin voi saada tietoa Suomen työmarkkinoista, mutta sitä ei viitsitä, tai ei ymmärretä hankkia, sanoo Rakennusliiton Tallinnan toimipisteen toimitsija Kalev Liibert.

– Usein on Suomeen tultaessa vain luotettava työnantajaansa, joka joko on rehellinen, tai ei.

Tietoa voisi Virossa jakaa ammattiyhdistysliike, mutta Viron ammattiliitot ovat kuihtuneet, eikä rakentajilla ole lainkaan liittoa.

Virolaisrakentaja ei useinkaan tiedä, mikä on yleissitova työehtosopimus ja sen määrittämät vähimmäispalkat, sillä Virossa sellaisia ei tunneta.

Hän ei tiedä, minkä suuruista palkkaa hänellä on Suomessa oikeus vaatia.

Virossa hallitus vahvistaa valtakunnallisen minimipalkan, joka on 290 euroa kuukaudessa. Tuhannet virolaiset tienaavat vieläkin vähemmän.

 

Virossa ei tunneta vähimmäispalkkoja lainkaan.”

Virossa on täysin laillista, että rakennusmiehen päiväpalkka on reilun kympin ja tuntipalkka alle kaksi euroa.

Ei siis ole ihme, että Suomessa virolainen voi suostua tekemään töitä vitosella tunti. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin mitä hänelle voidaan maksaa vähimmillään kotimaassa.

Rakennusliiton tiedossa on tapauksia, joissa virolaisille on maksettu Suomessakin alle kaksi euroa tunnilta. Sopimuksessa on palkka ollut työehtosopimuksen mukainen, mutta käytännössä pienempi.

Rakennusliiton Uudenmaan aluetoimitsija Valeri Niemenmaa kertoo, että Suomessa kokeneen talonrakentajan vähimmäistuntipalkka on 15,59 euroa.

Suomessa kokonaisansiota kasvattavat erilaiset lisät kuten ilta- ja viikonloppukorvaukset, työkalukorvaukset ja matkakulut. Virossa lisät ovat harvinaisia.

Suomessa rakentaja voi siis tienata jopa 10 kertaa suurempaa palkkaa kuin Virossa.

– Virolaisten alipalkkaustapaukset tuskin katoavat Suomesta ennen kuin maiden välistä palkkakuilua kurotaan umpeen, toteaa Liibert.

Liibertin mukaan virolainen voi joutua Suomessa myös tilanteeseen, jossa hän luulee työskentelevänsä virallisesti, mutta suomalaisen järjestelmän monimutkaisuuden takia ei niin tee.

– Virolaisen pitäisi pystyä hoitamaan paperiasiansa Helsingissäkin yhdellä luukulla, yhdessä ainoassa virastossa, mutta käytännössä se ei ole mahdollista.

Virolaiselle moni asia on vieras

Virolainen rakennusmies toimen Suomessa usein täysin työnantajalta tulevan tiedon varassa.

Vaikka Suomi ja Viro ovat naapureita, on maiden työelämässä suuria eroja.

Suomessa ovat käytössä tuntipalkat, mutta Virossa rakennusalan työsopimukset solmitaan kuukausipalkkaisina.

Suomeen saapuva virolainen ei ymmärrä progressiivista tuloveroa, sillä Virossa on käytössä 21 prosentin tasavero.

Verokorttikin on virolaiselle uusi asia, sillä tasaverosta johtuen Virossa ei niitä ole.

Kommentit

Tuommoistahan se on, Kataisen ja Niinistön ylistämässä tasaverojen mallimaassa. Porvarillinen Turun Sanomat oli sentään 26.4.2012 rehellinen:

"(Suomalaisten) Yritysten muutto Viroon on ymmärrettävää, sillä maan politiikka on hyvin yritysmyönteistä, ja tuloveroa peritään 21 prosenttia tulojen määrästä riippumatta. Palkkataso joustaa tarvittaessa hyvinkin alas.

Talousihmeen kääntöpuolella ovat jatkuvasti kasvavat tuloerot. Jos talous olisi etelänaapurissa aidosti kunnossa, ei virolaisten olisi pakko tulla Suomeen töihin sankoin joukoin. Varsinkin kun heitä kohdellaan täällä ala-arvoisesti. Heille maksetaan liian pientä palkkaa, lomarahat ja ylityökorvaukset jätetään maksamatta."

Ja Suomessa harmaata taloutta pyörittävät huijarifirmat ovat - kuinkas muuten - enimmäkseen täällä liiketoimintakieltoon julistettujen rikollisten ja nahkaliivisten Viroon perustamia firmoja, jotka Suomesta saavat polkuhinnoittelemalla urakoita. Siinä sitä on kataisille ja niinistöille ylistettävää kerrakseen.

asiaihminen

Tämä on yksi syy miksi vastustan osittain myös työperäistä maahanmuuttoa. Niin kauan kuin yritykset maksavat ulkomaisille työntekijöille huonommin kuin suomalaisille, pitäisi myös työperäistä maahanmuuttoa rajoittaa. Suomessa riistopalkkoja maksavat myös muut kuin nahkaliivijengien firmat. Kuulin kerran eräältä rakennusalalla työskentelevältä tuttavalta että joku Otaniemestä valmistunut diplomi-insinööri tekisi tämmöistä bisnestä.

Pelleilyyn kyllästynyt

Muistakaa että nämä 2 euron tuntipalkkaa saavat rakennusmiehet eivät ehkä maksa veroja lainkaan, ja vievät suomalaisilta ammattimiehiltä työpaikat. Erikoista että alalla, jolla on yleissitova työehtosopimus, voidaan maksaa palkkaa miten sattuu. Jos kyseessä olisi suomalainen yritys, niin jonkinasteinen saarto olisi aika äkkiä päällä. Rakennusliitto ja virkamiehet ovat hampaattomia; sama ralli jatkuu vuodesta toiseen, mutta mitään ei tapahdu.

työtön kirvesmies

Syyt ovat sysissä ja sepissä: "Rakennusliitolla on satoja virolaisjäseniä, mutta Jaakia ja Peepiä ei ole yritetty värvätä. – Virossa ay-väkeä haukutaan kommareiksi. He myöntävät, että Virossa työturvallisuus on usein retuperällä, etenkin Tallinnan ulkopuolella. Kypärää käyttävät vain mammanpojat. Virossa työnantajan ei tarvitse maksaa työtapaturmavakuutusta."

Kommareita ja mammanpoikia! Semmoiset, joilla ei ole älliä tuon enempää joutavat pilkkapalkkoja saamaankin, sanon minä!

Onneksi viisas virolainen liittyy ammattiliitoon ja toimii muutenkin kuten alalla tapana on. Vaan sitä ihmettelen, että kun nämä huijarifirmat saavat urakat, niin kuka vie ja mihin ne bönät, jotka urakkalaskennassa on niputettu palkkatilille?

Entäs jos katsottais peiliin! Kun näemme rakennustyömiehen, entäs jos kysyisimme, että jäikö veronumero taskuun vai?

asiaihminen

Olen vuosien varrella miettinyt monasti harmaan talouden kitkemisen problematiikkaa. Rakennusala on työvoimavaltaisena tietysti ongelma isommasta päästä. Enin osa työmaista on hyvin pieniä, työvoima liikkuvaa jne, mikä tekee valvomisen hankalaksi. Veroja ym. voi yrittää periä, mutta keneltä, milloin ja miten?
Loppujen lopuksi ainoa joka ei juokse karkuun on yleensä suoritettu työ (tilaaja).
Tilastojen luvattuna maana Suomessa tunnetaan varsin hyvin mitä esimerkiksi eri tyyppisien kiinteistöjen rakennuttaminen keskimäärin maksaa. Ja toisaalta omien intressiensä lisäksi vakuutusyhtiöillä on vahva rooli monessakin suhteessa Suomalaisessa yhteiskunnassa.

Ajatus jota tässä haen, ei missään tapauksessa ole valmis, mutta voisi toimia keskustelun avauksena.

Uudisrakennuksien osalta työn vero sisällytettäisiin rakennusluvan hintaan ja korjausrakentamisessa veron kannon suorittaisi vakuutusyhtiö, jossa asunto/kiinteistö on vakuutettuna, oikeutettuna epäämään korvaukset mahdollisessa vahinkotapauksessa, mikäli ilmenee, että kiinteistössä on tehty jokin korjaustyö josta ei ole ilmoitettu (ja maksettu veroa).

Rehellisen rakennuttamisen hinnan ei pitäisi juuri muuttua tällaisen järjestelyn myötä, jos hinnooittelu saadaan kohdilleen. Verokertymän voi kuitenkin odottaa kasvavan.

Kettunen

Viime vuonna voimaan tullut käännetty arvonlisävero on hyvä keksintö. Pintapuolisesti kuvattuna ymmärtääkseni se toimii niin, että pääurakoitsija maksaa koko ketjun ALVit. ALV tilitetään verovirastolle vain kerran, ja aliurakoitsijat saavat urakkahinnan tavallaan nettona.

Tuo ei silti poista sitä, miten toimia työntekijöiden kanssa niin, että näiden verot ja eläkemaksut tulisivat valtiolle tilitetyiksi. Sillä onhan niin, että virolaisten rakennustyöläisten tulee aikanaan saada osat eläkkeistään suomalaisilta eläkevakuutusyhtiöiltä. Aivan kuin aiemmin Ruotsissa työskennelleet saavat sieltä eläkkeitä.

Ja entäs jos tapahtuu työtapaturma, ja työntekijä ei ole kirjoissa eikä kansissa vaan hälle maksetaan palkka pimeänä. Kyllä kuulkaa näitä pitäisi jotenkin valvoa ja pimeän työn teettäjät panna vankilaan. Se tässä paha juttu on, että kun kaikki valvonta ja ennaltaehkäisy tässä maassa on pantu pannaan ja katsottu tuottamattomaksi menoeräksi. Valtionhallinnon tehostamisohjelman takia valvojat on pantu kävelemään.

Ay-liikkeelle valvonta ei kuulu, ay-liike ei ole valtion orgaani. Nämä on niitä samoja rajanvetojuttuja: yksityisyrittäjänä toimiva vartija ei saa pidättää ketään, yksityisyrittäjänä toimiva terveyskeskuksen keikkalääkäri ei saa lähettää tahdonvastaiseen hoitoon ketään, ay-liikkeellä ei ymmärtääkseni ole mitään oikeuksia ryhtyä tarkastamaan aliurakoitsijoitten työntekijöiden asioita.

asiaihminen

Ammattiliitto voi tutkia aivan hyvin aliurakointifirman työntekijän asioita, jos toimeksiannon heille tekee aliurakointifirman työntekijä. Apua saa aika viiveettömästi myös Uudenmaan työsuojelupiiristä. Mutta eri asia on älähtääkö alipalkattu pimeää työtä tekevä ulkomaalainen ikinä palkastaan....

joppe

Kuinka on yleensä mahdollista tehdä töitä pimeästi isoilla työmailla, kun nykyään vaaditaan jokaiselta veronumero ja työturvallisuuskurssi. Lisäksi jokaisella työmaalla pidetään perehdytys, jossa kerätään aliurakoitifirmojenkin työntekijän tiedot. Pimittääkö rakennusliikkeet työntekijätietoja? Nehän tulisi ajaa ristiin verottajan kannan kanssa, jotta nähdään keiden pitäisi maksaa työntekijänä veroja.

...eikä rasitu polla....

Kyllähän tämä Suomen asuntokupla on jo kaikille yhtä selvä kuin Espanjankin. Ei ole
mahdollista reaalimaailmassa että jossakin Hesan Kalliossa maksetaan samoja hintoja
kuin todellisilla "arvo-alueilla" maailmalla. Selvää kusetusta - tavaraa myydään huippukalliisti ja laitetaan ihmiset halpojen korkojen hinnalla loputtomaan velkasuohon.
Jokainen ymmärtää että maksamme asunnoista liikaa, liian kauan ja muualla rakennetaan tasokkaammin ja maksetaan rakentajille parempaa palkkaa. Vai kaksi euroa
tunnissa! On jo maailmanennätys riistossa!

asuja

Suomalaisten työmiesten kandee alkaa ottaa ylös virolaisten työmiesten ajoneuvojen rekisterinumeroita työmaiden parkkipaikoilla, ja soitella tulliin vinkkejä. Useastihan nämä keikkamiesten ajoneuvot on laittomasti maassa, eikä niistä makseta asianmukaisesti veroa ja muista maksuja. Kyllä tuossakin on iso seula ja resurssipula tullilla, koska luulisi ajoneuvotietojen jäävän kantaan, kun joka perjantai ja maanantai ajetaan sataman portin ohi. Ketään ei taida kiinnostaa.

verovapaus

Että tuommoisen näkökulman valitsee verovapaus. Eiköhän ne haulit kannata säästää rikollisille työnantajille vai?

Olen aina jaksanut ihmetellä sitä, miten nopeasti kanssakulkijat tuomitsevat uhrin.

asiaihminen

Aina ei auta vedota ajatukseen "tein juuri niin kuin esimies tai työnantaja käski". Veropetoksissa, pimeässä palkanmaksussa ja laittomuuksissa ne tuomiot onneksi jaetaan kummallekkin osapuolelle, sekä rengille että isännälle.

verovapaus

Noin on hyvä aina silloin, kun on näyttöä siitä, että lusmuileva työntekijä itse on pyytänyt saada tehdä pimeää työtä ja sydämellinen työntilaaja on hyvää hyvyyttään ja sosiaalista luonnettaan ilmentäen toiminut kuten roistotyöntekijä on häneltä anonut.

Esimerkiksi Aasian maista tuotujen kivenhakkaajien, ravintolatyöntekijöiden, seksihierojien ym. tapauksissa tuskin työntekijä anoo muuta kuin palkkatyötä, jolloin huijarityönantaja ottaa passin pois ja käskee tehdä palkatta mitä palkatta on tehtävä.

Niin tai näin, isoista rahoista on kysymys. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan teettämän tutkimuksen mukaan harmaan talouden määrä olisi verotarkastuksiin perustuvalla laskentamenetelmällä ollut "10–14 miljardia euroa vuonna 2008, mikä vastaa 5,5–7,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Fiskaalisina vahinkoina tämä tarkoittaa 4-6 miljardin euron vuosittaisia verojen ja maksujen menetyksiä."

Tuossa on mukana kaikki, Virosta tuodut kehitysvammaisetkin, jotka on tänne huijattu kotiapulaisiksi ilotaloihin. Mitäs jos kaikki aikuisviihdepalveluja käyttävät alkaisivatkin ilmoittaa ulkomaalaiset ja kotimaiset seksityöntekijät. Onko tuo konsti mikä, kun Suomi-poika tietää kotisivut, puh.nrot, osoitteet ja voipi ottaa Nokialla vaikka värikuvankin verottajalle lähetettäväksi.

asiaihminen

Sehän tässäkin asiassa käy ilmi että kun on valittu tämä reaganismi-thatcherismi
eli uusliberalistinen linja johon ei kuulu julkinen kontrolli muuten kuin laskujen
kuittaajana niin jäljellä on riistokapitalistinen rahastus ja savuavat rauniot.
Voitot keinotteluista veroparatiiseihin jossa vallitsee ikuinen kesä. Oli
naapurina venäläinen tai jenkkioligarkki tai italialainen/kreikkalainen
laivanvarustaja tahi brittipankkiiri tai espanjalaisbulvaani. On siellä myös
suomi-poika nauttimassa. Kunhan sitten saapuvat kotimaahan eläkkeelle
palveluja saamaan kun on laatu ja hinta parempi. Ja palvelu suomeksi.

ASUJA

Näin, kun reippaat ja iloiset Viron pojat juosten asettivat talopaketin kattotuolit paikoilleen. Ei tarvinnut viettää 30min välein 15min tupakkataukoja ja valua nurkissa ikäänkuin tekisi jotain. Homma oli tehty nopeasti ja huolella!
Ei mitään valittamista. Näillä miehillä oli paperit kunnossa.

Osaavat muuten vielä käyttää vasaraakin. Suomalaiset kolleegat pysäyttävät päivän työt, jos naulapyssy tilttaa.

Myy

Joo, niin ne kävi tuossa naapurissakin asentamassa uuden katon, joka vuoti seuraavan talven jälkeen.... Kattotiilet ladottu väärin, ja tikkaat kiinnitetty niin ammattimaisesti, että isompi vahinko kuin ilo siitä lopulta seurasi. Iloisesti ne kyllä vilkutti poislähtiessään, ja heti samana syksynä tehtiin yllättäen toiseen naapuriin asuntomurto. Että sellaisia yhteensattumia ihan täällä nurkilla, Vantaalla. Suomalainen ammattimieshän sen katon sitten lopulta joutui fixaamaan kuntoon.

nimetön