Hoas suitsii kasvavia jonoja: Ei asuntoja kehyskunnissa opiskeleville

Pitkät jonot ovat tuttu näky syksyisin Hoasin Kampin toimiston edustalla.

Sirpa Repo

Anni Alentola

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö on ennen tarjonnut asuntoja myös pääkaupunkirajojen ylitse. Tänä syksynä asuntoja ei vuokrata enää kehyskunnissa, esimerkiksi Järvenpäässä ja Keravalla opiskeleville.

Asuntohakemuksen oppilaitoslistauksesta poistettiin muun muassa Laurean, Diakin ja Humakin toimipisteitä Järvenpäässä, Keravalla, Nurmijärvellä, Tuusulassa, Hyvinkäällä, Lohjalla, Porvoossa ja Kirkkonummella.

– Uusia hakemuksia kehyskunnissa opiskelevilta ei ole enää toukokuun alun jälkeen voitu ottaa vastaan. Noudatamme Hoasin sääntöjä aiempaa tiukemmin, jotta takaamme ydinalueen opiskelijoille asunnot, kertoo Hoasin asiakkuuspäällikkö Liina Länsiluoto.

Jo sisällä olevat hakijat Keski-Uudenmaankin alueelta voivat saada asunnon, mikäli ovat hakeneet sitä ennen toukokuun alkua.

– Asuntotilanne on erittäin tiukka, ja hakijamäärä on kasvanut säännöllisesti, Länsiluoto sanoo.

Tilanne on tiukka myös pääkaupunkiseudulla. Hoas halusi antaa hakijoille realistisen kuvan asunnon saamisesta. Jos ei pystytä tarjoamaan asuntoa, ei hakijaksi hyväksytä.

Keskustelua opiskelija-asuntojen laajentamisesta pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ei ole käyty.

Länsiluoto kertoo Hoasin keskittävän uudisrakentamisen erityisesti Helsingin ja Espoon uusille, keskeisille alueille. Hoas hyväksyy opiskelija-asuntohakemuksia Helsingissä, Vantaalla, Espoossa tai Kauniaisissa opiskelevilta.

Kommentit

Asiaa. Miksi opiskelija tarvitsisi asunnon Helsingistä, jos opiskelee jossain kehyskunnassa ? Kyllähän nämäkin kunnat tarjoavat opiskelija-asuntoja, eikö niin...

Lasku sinne, minne se kuuluu

Mielestäni opiskelija-asunnot pitäisi pk-seudulla vuokrata ensisijaisesti pk-seudulta kotoisin oleville opiskelijoille jotka haluavat muuttaa pois kotoa, ei muualta Suomesta tulleille tai ulkomaalaisille. Muualta tulleet voivat hankkia asuntonsa vapailta markkinoilta. Pk-seudulla on muutenkin jo liikaa ihmisiä ja alueen kasvun vauhtia pitää saada hidastettua koska asuminen kallistuu aina enemmän kun ihmisiä pakkautuu tänne. Vanhan sanonnan mukaan kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin ja sama viisaus pätee myös asumisessa ja asuntopolitiikassa. Tosin nykyiset kaupunkilaispellet tuskin edes tietävät mitään suomalaisista sananlaskuista tai missä ruoka supermarketteihin tuotetaan. Pahoinpitelyt ja muut väkivaltarikokset ovat pk-seudulla maan korkeimpia ja johtuu pelkästään siitä että suurin osa Suomen roskaväestä on koottu isoihin slummeihin tänne. Halvalla rakennetut ja huonokuntoiset kerrostaloslummit pitäisi hävittää maan tasalle.

Pelleilyyn kyllästynyt

Opiskelija-asunnot pitäisi nimenomaan vuokrata muualta muuttaneille.Muut asukoot vielämkoyona äidin luona ja jos asuntoja jää niin voi miettiä pääkaupunkiseutulaisille asuntoja....varauksella.

Jannu

Höpö, höpö. Kyllä oikeus asuntoon pitää olla ensisijaisesti oman kunnan asukkaalla eikä jollakin pohjoisesta tulleella opiskelijalla joka muuttaa pk-seudulle kuvitellessaan tämän olevan samanlainen kuin joku amerikkalainen suurkaupunki Sinkkuelämää-tv-sarjasta. Monella on liian ruusuiset kuvitelmat kun luulevat Helsingin olevan jokin taivas maan päällä. Helsinki-sanasta tulee mieleen vain englanninkieliset sanat "hell" ja "sin" jotka kuvaavat pk-seutua hyvin.

Pelleilyyn kyllästynyt

No sinähän nyt jannu oot, vai pitäisi pääkaupunkiseudulla elävien ihmisten vielä varata joka isontalon kakaralle kämppäkin.
Ostakoot isännät itse pentujensa opiskelukämpät, meillä pääkaupunkiseudulla aina ollut asunnoista pula ja asunnot kalliita, sekä asutaan ahtaasti, sitten vielä täytyisi muiden kuntien kakaratkin asuttaa!!

Komentoora

Landellahan ne peräkammarin pojat asuu, sentähden toisten niille kämppäkin täytyisi tuoda tarjottimella, että kelpaako tämä. Ja vuokraa ei tietenkän saa olla, ettei papan lihava kukkaro pääse laihtumaan! Kaurapuurokin täytyis tietenkin kuulua hyyryläisen etuoikeuksiin, kun lähdetään mamman helmoista maailmalle!
Paras olla nimittelemättä Stadilaisia, kun tänne itse hingutte!!

Komentoora

Vuokrasin kerran asuntoni maaltatulevalle opiskelija parille!
Enkä vuokraa toiste, niin olivat siivottomia molemmat, niin likka, kun poikakin.
Ei tietoakaan siivoamisen alkeistakaan, joka paikka sotkettiin ja rikottiin keittiönkalusteita. Kylpyhuoneesta lähti mukaan kaikki irtonainen, vain kahden vuoden saastat oli jätetty jälkeensä!
Näiden jälkeen kaupunkilais tyttö asui saman verran ja asunto oli niin siisti.
Tällä hetkellä kaupunkilaispoika on asunut jo viisi vuotta ja osaa pitää kotinsa todella siistinä.
Ikinä en enää maaltatulevalle opiskelijalle vuokraa asuntoani! En niin ikinä!
Eivät ole kaupunkilaiset uusavuttomia. Osaavat asua kerrostalossa niinkuin pitääkin!

Nokinenä & Hanna

Vai niin se on,no vuokratkaa toki sitten pössytteleville tsadilaisille asuntonne.Tärkeintä että Hoas vuokraa ensisijaisesti niille jolla kattoa ei ole päänpäällä pääkaupunkiseudulla.

Jannu

Jannu, en tarkoittanut sinua, eikä tarkoitukseni ollut mennä mihinkään henkilökohtaisuuksiin, jos minulla huono kokemus oli yhdestä pariskunnasta, ei sitä voi mennä yleistämään kaikkien olevan samanlaisia.
Olivatpa ihmiset kotoisin mistä tahansa, niin ihmisiähän me kaikki olemme, olimmepa maalta tai kaupungista. Sovitaanko näin.

Nokinenä & Hanna

Nimitys on harhaanjohtava: Hoas eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö.
Pääkaupunkiseutuun kuuluu Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa.
Helsingin seutuun kuuluu pääkaupunkiseutu ja sen kehyskunnat.

Lukiota seuraavat oppilaitokset pitäisi sijaita ratojen lähistöllä, koska ratojen varrelta löytyy junayhteyksien päästä runsaasti asumispaikkoja.

sijaintiasiaa

Käsitin jutun kyllä siten, että nuoret joilla on opiskelupaikka kehyskunnissa (eivät siis välttämättä ole sieltä kotoisin, vaan ihan Helsingistäkin voivat olla) eivät saa asuntoa Helsingistä. Miksi Keravalla opiskelevan pitääisi saada asunto Helsingistä?

Jos joku taas tulee Helsinkiin opiskelemaan vaikkapa Kemistä, niin tottahan hänen pitäisi asua jossakin! Hän maksaa vuokraa aivan saman kuin helsinkiläinenkin, lisäksi kuluttaa vähäisiä rahojaan muutoinkin pääkaupungissa. Tehtyään muuttoilmoituksen Helsinkiin muuttamisesta hänestä tulee helsinkiläinen.

Kemistä tullut Keravalla opiskeleva ei sen sijaan saa asuntoa Helsingistä. Se kuulostaa aivan järkeenkäyvältä. Hän hankkinee asunnon Keravalta.

Kehyskunnissa opiskelevat tietenkin mielellään asuisivat Helsingin sykkeessä. Mistään muusta ei nyt liene kyse, kuin taata asuntoja läheltä heille jotka opiskelevat Helsingissä ja Espoossa ja Vantaalla.

jo valmistunut

Muistan 50-60 luvuilla, kun eräs sukulaisemme, joka oli jäänyt leskeksi ja hänellä oli tyhjä huone, jonka hän joka vuosi syksyllä vuokrasi parille maaltatulleelle opiskelijalle. Sanoi saavansa itse talvisiin iltoihin iltatee ja juttu seuraa ja ei tuntunut niin yksinäiseltä, kun oli joku, jotkut asumassa samassa suuressa huoneistossa. Ja yleensä opiskelijat tykkäsivät asua hänen luonaan, muistan itsekin monet näistä nuorista aivan ystävystyttiin.
Ja kesäksi lähtivät taas kotiinsa ja sukulaistädilleni se sopi, kun hän itse kesäisin matkusteli.
Miksi tänäpäivänäkin ihmiset voisivat opiskelijoille vuokrata huoneen joka jäänyt tyhjäksi, kun lapset lähteneet maailmalle.

Ellinoora