Bambupyörä kääntää päät

Runko bambusta. Sakari Sainion pyörä on ainutlaatuinen.

Sipoon sanomat

Jouni Lampinen

Sakari Sainion polkupyörä on varsinainen katseiden kerääjä. Sipoossa paljon pyöräilevällä Sainiolla on allaan harvinaislaatuinen polkupyörä, jonka runko on tehty bambuista käsityönä.

Bamburunkojen valmistaja Zambikes on sosiaalinen yritys. Sainio toimii kestävän kehityksen tiellä harjoittaessaan bamburunkojen osalta pienimuotoista maahantuontia. Sainiolla on aputoiminimi Greenleaves, jonka puitteissa hän myy pyöriä.

– Nämä ovat harvinaisia pyöriä, Sainio kertoo Sipoon kirkon edustalla.

Sambia on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Siellä on savitiilinen halli, jossa valmistuu yksilöllisiä pyörien bamburunkoja.

– Näitä voidaan tehdä ilman sähköä.

Pyörän voi tuunata itse tai tilata saman tien kokonaisratkaisun alleen. Pelkkä runko maksaa lähes tuhat euroa.

– Monet luulevat bamburungon nähdessään että kyse on maalatusta metallista.

Sainio kertoo ajotuntuman olevan bamburunkoisessa pyörässä omanlaisensa.

Hän pitää kokemastaan ja tietää omaavansa pitkäaikaisen ratkaisun fillarinautintoja varten.

Greenleaves pyrkii osaltaan edistämään käsityökulttuuria ja uutta suunnittelua.

– Haluamme, että valmistus on sosiaalisesti oikeudenmukaista, ympäristö otetaan huomioon ja tuotannon lähialueiden kehittämiseen käytetään varoja.

Kommentit

Vai että savitiilisessä hallissa 1000 e maksavia pyöränrunkoja metsät pullollaan kasvavasta bambusta. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä pyöränrungontekijät saavat palkkaa. Montako välistävetäjää tarvitaan, että hinta nousee tonniin? Jos valmistajat saavat tuosta tonnista vaikkapa vain 50 % en paheksu, mutta jos saavat vain lämmintä kättä niin paheksun syvästi.

asiaihminen