Salakapakan suurimman salaisuuden tietää vain harva

Laurin Elojuhlien päävetäjä Raimo Tanskanen (oik.) ja kotiseutuneuvos Lauri Leppänen nostavat maljan Elojuhlille vielä visusti kiinni olevan salakapakan edessä.

Mari Mäkinen

Laurin Elojuhlien aikaan aukeaa aivan Pyhän Laurin kirkon aukion kupeeseen salakapakka. Perunakellarin uumenissa pidettävä kapakka avaa ovensa jo 24. kerran. Jo lähes neljännesvuosisadan siellä on myös myyty Laurin snapsia, salaista juomasekoitusta, jonka reseptin tietää vain ani harva. Eikä sitä pienestä maanittelusta huolimatta paljasteta edelleenkään.

– Sen voin toki kertoa, mistä nimi juontaa juurensa, Elojuhlien päävetäjä Raimo Tanskanen sanoo.

 

Ei täällä kukaan ryypiskelemään ala.”

Laurin snapsi on kunnianosoitus viidelle Laurille: Elojuhlien pitopaikalle Pyhän Laurin kirkolle, Helsingin maalaiskunnan (nyk. Vantaa) vuosien 1957–1961 kunnanjohtajalle Lauri Korpiselle, Vantaa entiselle kaupunginjohtajalle Lauri Lairalalle, presidentti Lauri Kristian Relanderille sekä Vantaa kotiseutuneuvos Lauri Leppäselle.

 

Juoman resepti kerrotaan vain niille, joille se on käytännön syystä kerrottava. Mitään salassapitopaperia ei suinkaan tarvitse allekirjoittaa. Suullinen lupaus riittää.

– Meillä on sellainen tapa, että ihmisen sanaan luotetaan ja tehdään niin kuin sanotaan, Tanskanen toteaa ja hymähtää, että häneltäkin on reseptiä kyselty satoja kertoja. Turhaan.

Salakapakassa on A-oikeudet. Tarjolla on Laurin snapsin ohella viinejä, siideriä ja olutta. Kapakan paikka aivan hautausmaan vieressä on joskus herättänyt keskustelua seurakunnan kanssa.

– Sanoimme heille, että ennen käytiin ryypyllä kirkon takana, Tanskanen ja kotiseutuneuvos Lauri Leppänen sanovat.

Miehet painottavat, että koskaan 23 vuoden aikana ei kapakassa ole ollut mitään häiriöitä. Ihmiset tulevat paikalle kokemaan salakapakan tunnelmaa ja juovat vain yksi tai kaksi paukkua.

– Ei täällä kukaan ryypiskelemään ala, Tanskanen vakuuttaa.

Laurin Elojuhlilla on joka vuosi teema. Tänä vuonna se on Nyt leikitään! Perinteisten käsityömarkkinoiden ja runsaan tanssillisen ja musiikillisen ohjelman ohella pääsee siis tutustumaan muun muassa leikkikalunäyttelyyn ja itsekin leikkimään.

– Leikkimään ovat tervetulleita kaiken ikäiset, jotka ovat jo oppineet kävelemään aina sinne saakka kun jaksaa kävellä, Tanskanen houkuttelee.

Laurin Elojuhlat 11.8. klo 9-16 Pyhän Laurin kirkon aukiolla, kirkossa ja Pakarituvassa.

toimitus