Tammistonranta vaihtuu Budapestiin

Pasi Tuominen ja Marjut Kuokkanen pakkaavat perheen tavarat ja muuttavat Vantaalta Budapestiin elokuussa. Tuominen aloittaa Suomen Unkarin suurlähettiläänä syyskuussa.

Armi Suojanen

Marjut Kuokkanen on kotoisin Itä-Uudeltamaalta Artjärveltä ja Pasi Tuominen Tampereelta. Nyt vantaalaispariskunta lähtee suurlähettiläspariksi Unkariin.

Armi Suojanen

Tammiston koti vaihtuu Budapestin ja suurlähettilään virka-asuntoon, kun Pasi Tuominen ja Marjut Kuokkanen muuttavat Helmi-tyttären kanssa Vantaalta Unkariin.

Armi Suojanen

Suomen edustusto Unkarissa saa uuden päällikön, kun vantaalainen Pasi Tuominen aloittaa suurlähettiläänä 10. syyskuuta. Mukaan lähtee Tuomisen perhe, vaimo Marjut Kuokkanen ja Helmi-tytär, 9.

Täällä on Vantaanjoki ja siellä Tonava.”

Pakkaaminen Tammistonrannan kodissa on jo loppusuoralla, sillä amerikkalaiseen kouluun menevän Helmin lukuvuosi alkaa elokuun puolivälissä.

Perheen 2000-luvun rivitalokoti Tammistossa vaihtuu 1988 valmistuneeseen valkoiseen lähetystörakennukseen ja sen virka-asuntoon.

Vantaalta 1 500 kilometrin päässä sijaitsevalla uudella kodilla on kuitenkin yhtäläisyys Tammiston kanssa.

– Täällä on Vantaanjoki ja siellä Tonava, Tuominen virnistää.

Niin hyvin perhe on Tammistossa viihtynyt, että opetushallituksen ylitarkastajan työstä virkavapaalle jäänyt Marjut Kuokkanen toivoo jo nyt paluupaikan löytyvän samoilta kulmilta.

Paluusta ei silti vielä tiedä.

– Suurlähettilään kausi on tavallisesti neljä vuotta. Pitää olla erityiset syyt haluta jäädä samaan paikkaan pidemmäksi aikaa, poliittisesti sitoutumaton Tuominen selittää.

Hänen edeltäjänsä Jari Vilénin (kok) kaudeksi kertyi viitisen vuotta.

Se on kuitenkin varmaa, että enintään kahden ulkomaan pestin jälkeen Tuominen-Kuokkasen perhe palaa Suomeen.

Ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkönä viitisen vuotta työskennellyt Tuominen kertoo hakeneensa nimenomaan Unkarin lähetystön päälliköksi. Unkari on kiinnostava ja tuttu paikka, sillä pariskunta on matkustanut siellä paljon.

– Tonavasta ei pääse eroon, Tuominen letkauttaa ja viittaa puolison aiempaan pestiin ETYJ:n sihteeristön virkamiehenä Wienissä.

Iso merkitys Unkariin hakemiselle on myös maiden kielisukulaisuudella ja kiinteillä suhteilla. Tuominen jatkaa yhteyksien edistämistä, ja erityisesti häntä innostaa nuoremman polven kiinnostuksen herättely.

EU:n talousongelmienkin vuoksi on tärkeää tietää, mitä Unkarissa asioista ajatellaan.

Myös Helmi antoi hyväksyntänsä Unkarille. ”Hyvä ettei lähdetä Englantiin!” oli muodostelmaluistelua harrastava tytär tokaissut.

– Siellä on Helmin mielestä niin huono muodostelmaluistelujoukkue, äiti selittää huvittuneena.

Unkarikaan ei ole lajin mestarimaa, mutta ehkä sen korvaavat uudet kokemukset ja ystävät.

Kuokkanen on keskustan ensimmäisen kauden valtuutettu. Edelliskaudella hän oli varavaltuutettu ja istui kaupunginhallituksessa. Muutto tietää luottamustehtävien jättämistä juuri sopivasti vaalien alla. Viimeiset kokoukset hoitaa varavaltuutettu Arja Wallenius.

Politikointi vaihtuu diplomatiaan, sillä suurlähettilään puolisolle riittää tehtävää. Ei hän kuitenkaan virallisesti ole ulkoministeriön palveluksessa.