Moderni jäteputki voi tulevaisuudessa imeä Marja-Vantaan roskat

Marja-Vantaan keskustaan kaavaillaan futuristiselta näyttävää jätteiden putkikeräysjärjestelmää, jollainen on jo käytössä Tampereen Vuoreksen asuntomessualueella.

Jukka Naaranlahti

Marja-Vantaan tulevan keskusta-alueen jätehuolto aiotaan toteuttaa modernin putkikeräysjärjestelmän avulla.

Futuristiselta vaikuttavan järjestelmän toimintaperiaate on yllättävän yksinkertainen. Jätteet viedään perinteisten roskakatosten sijaan keräyspaikkaan, jossa on oma syöttöputkensa biojätteelle, paperille, kartongille ja sekajätteelle. Sieltä jätteet kulkevat alipaineen avulla maanalaisia putkia pitkin koonta-asemalle, jossa ne päätyvät omiin kontteihinsa. Asemalta ne noudetaan edelleen jatkokäsittelyyn.

Järjestelmän suurimpana etuna pidetään sen ekologisuutta. Putkikeräys poistaa jätteistä aiheutuvia hajuhaittoja, ja on huomattavasti energiatehokkaampi kuin perinteinen keräystapa. Se myös vähentää raskasta liikennettä asuinalueilla.

 

Jätteiden koontiasema on puhdas, siisti ja hajuton.”

 

Vastaavia järjestelmiä on nykyisin käytössä Espoon Suurpellossa sekä Tampereen Vuoreksen asuntomessualueella. Myös Helsinki saa lähivuosina omat järjestelmänsä Jätkäsaaren ja Kalasataman tuleville asuinalueille, ja sellainen on parhaillaan rakenteilla jopa Mekkaan, maailman suurimpaan moskeijaan.

Marja-Vantaa-toimikunta kävi kesällä tutustumassa Tampereen jätekeräysjärjestelmään.

– Suurimman vaikutuksen teki se, että jätteiden koontiasema oli täysin puhdas, siisti ja hajuton, lähes sairaalamaisen hygieeninen, sanoo Vantaan maankäytön ja ympäristön apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen.

Marja-Vantaalla järjestelmä tulisi kattamaan alkuvaiheessa arviolta 2 000–3 000 keskusta-alueen asuntoa. Järjestelmää kaavaillaan alustavasti vain Marja-Vantaan ydinkeskustaan, sillä putkiston rajallisen imukyvyn vuoksi toiminta-alue voi olla enintään kaksi kilometriä koontiasemasta.

– Järjestelmää voidaan kuitenkin suhteellisen helposti laajentaa vaiheittain jälkikäteen, Nikulainen sanoo.

Järjestelmän hankinta on tarkoitus rahoittaa kaupungin takaamalla lainalla. Toiminnasta vastaisi erillinen yhtiö, jonka tehtävänä on rakentaa ja ylläpitää järjestelmää. Esitys yhtiön perustamisesta on jo valmisteilla.

Järjestelmän hankinnan ja rahoitusmallien yksityiskohdat ovat vielä päättämättä. Marja-Vantaa-toimikunta käsittelee asiaa 13. elokuuta.

Lopullinen päätös hankinnasta tehdään Nikulaisen mukaan vasta tarjouskilpailun jälkeen, kun järjestelmän hinta on tiedossa. Tampereella jätejärjestelmän hankinnan ensimmäinen vaihe maksoi 9,5 miljoonaa euroa.

Kommentit

Bravo, kehitys kehittyy! Rakennetaan liikehuoneistoja, autohalleja ja kaikenlaista maan alle. Ei sentään asuntoja maan alle vielä, mutta vetten päälle omakotitaloja kyllä. Seuraavaksi siirrymme ilmaan. Varmaan kohta päittemme yllä on vaijereita, joita pitkin omakotitalot siirtyvät työpaikan lähelle tai vaikkapa hiekkarannalle aurinkoisena päivänä tai talvella laskettelurinteeseen. Mikään ei ole niin kekseliäs kuin ihminen - paitsi insinööri tietenkin.

asiaihminen

Vantaan Kaupunki Virkamiehiä onnisti taas..
Asukkaat varmaan tyytyväisiä...Maksumiehen paikan..
Joka vantaan kaupunki virkamiehet heille hommasi...

Vantaan tauti demareissa