Zabludowiczien saaressa nykytaiteen on pärjättävä saaristoluonnolle

Hermansin 1700-luvun kivinavetasta on tullut residenssin suurin sisänäyttelytila. Johtaja Elizabeth Neilson esittelee Toby Zieglerin veistoksia.

Lotta Åberg

Richard Woodsin Stone-Clad Cottage on kuin karamelli suomalaisessa maalaismaisemassa.

Lotta Åberg

Adam McEwanin Hare Swing ei sovellu aivan keinuksi, vaikka Suvikunnan pienoisgolfin ja pöytätenniksen vieressä keinuukin.

Lotta Åberg

Matthew Day Jacksonin Haudassa kylmän sodan väestönsuojat ja suomalainen hiisimytologia paiskaavat hyistä kättä.

Lotta Åberg

Tanskalaisen Jeppe Heinin penkit haastavat istujansa.

Lotta Åberg

Skotlantilaisen Eva Rothschildin Empire oli alunperin New Yorkin Keskuspuiston yhden sisäänkäynnin taideportti. Nyt, hiukan modifioituna, se seisoo uljaasti Sarvisalon Suvikunnan rantanurmella.

Lotta Åberg

Saksalaisen Stella Hambergin pronssinen Berserker 1 voidaan tulkita niin saarta vartioivaksi soturiksi kuin rauhanomaiseksi metsänmieheksikin.

Lotta Åberg

Zabludowiczin taidekokoelman johtaja Elizabeth Neilson osaa puhua kiehtovasti nykytaiteesta vaikka koko päivän.

Lotta Åberg

Lontoo, New York, Sarvisalo. Kolme osoitetta Zabludowiczin taidekokoelmalle, joka on vajaassa 20 vuodessa kasvanut merkittäväksi nykytaiteen mesenaatiksi ja tallentajaksi. Kolmas, hieman kahdesta ensimmäisestä poikkeava, osoite johtaa nykyisen Loviisan lounaiskulmassa sijaitsevalle 28 neliökilometrin ja 200 vakituisen asukkaan saarelle. Sarvisaloon on viime vuosina perustettu kolme taiteilijaresidenssitilaa: Timpurin talo, Hermans ja Suvikunta.

Miljardööriperheen taidekokoelmaan voi syntyä vaikka kuinka merkittävä teos, eikä sitä pääse katsomaan milloin tahansa.

Suomalaismedia pääsi torstaina ensi kertaa tutustumaan julkisuudelta varjeltuihin kohteisiin. Kesien 2010–2012 aikana saarella on työskennellyt 16 taiteilijaa, joista Richard Woods ja Matthew Day Jackson ovat tehneet sinne varta vasten suunnitellun tilausteoksen. Lisäksi Toby Ziegler on tuonut Hermansin kivinavetan näyttelytilaan Alienation of Objects -veistossarjansa, jota pääsee katsomaan Helsingin nykytaiteen museo Kiasmassa 28. syyskuuta alkaen.

Taidekokoelman johtaja Elizabeth Neilson toteaa, että yhteistyö suomalaisten taidemuseoiden kanssa sovitaan aina tapauskohtaisesti. Hän kertoo, että Zabludowiczin taidekokoelman töiden lainaamisesta on käynnissä neuvotteluja muidenkin museoiden kanssa.

– Tämä Sarvisalohan ei ole julkinen tila, museo eikä taidepuisto. Suomessa on paljon hienoja museoita, jonne yleisö voi paremmin päästä katsomaan teoksia, Neilson toteaa.

Zabludowiczin taidekokoelman Sarvisalon-residenssiin ei haeta, vaan sinne kutsutaan. Nykytaiteen tuulia haisteleva ryhmä Neilsonin ja Anita Zabludowiczin johdolla päättää nimistä.

– Tällä hetkellä mietimme kesäkaudeksi 2013 kutsuttavia taiteilijoita, Neilson sanoo.

Kyseeseen tulevat lähinnä nuoret, urallaan etenevät tai taitekohdassa olevat taiteilijat. Pääpaino on visuaalisissa taiteissa, mutta kaikkia studiovaatimuksia Sarvisalo ei tällä hetkellä täytä.

Sarvisalossa on toistaiseksi työskennellyt yksi suomalaistaiteilija. Hän on vuonna 2004 kuvataideakatemiasta valmistunut ja viime vuosina Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ranskassa yksityisnäyttelyitä pitänyt performanssi-, valokuva- ja videotaiteilija Antti Laitinen.

 

Meidän saaremme on paljon kauniimpi.”

Ajatus Sarvisalon taiteilijaresidenssistä syntyi, kun Anita Zabludowicz tutustui japanilaisessa saaressa sijaitsevaan residenssiin kuutisen vuotta sitten.

 

– Mietin, että meidän saaremme on paljon kauniimpi, Zabludowicz sanoo.

Kolme taidetilaa on hienovaraisesti entisöity ja uudistettu arkkitehti Jukka Sirénin johdolla. Timpurin taloa, Hermansia ja Suvikuntaa yhdistävät tanskalaisveistäjä Jeppe Heinin Muunnellut sosiaaliset penkit. 21 erilaisesta potentiaalisen istujan hätkäyttävästä penkistä Sarvisaloon on hankittu kahdeksan.

Timpurin talon maisemista löytyy Woodsin Stone-Clad Cottage. Kaksi vuotta sitten saarella vieraillut brittiartisti keksi päällystää suomalaisen kesämökin karamellinvärisellä tekokivipäällysteellä. Se viittaa humoristisesti Englannissa yleisiin kivipäällysteisiin, joilla haetaan kaupunkitaloihin maalaisestetiikkaa. Woods kääntää suomalaismökissä idean ylösalaisin ja vaikutelmaa täydentävät vielä mökin sisältä löytyvät maalaukset tiiliseinistä.

– Yleensähän talon asukkaat laittavat seinillään maisemamaalauksia, Neilson selvittää.

Toinen tilausteos, Matthew Day Jacksonin Hauta, on kaivettu syvälle Hermansin tilan maaperään. Yhdysvaltalainen nykytaiteilija on noussut kunnianhimoisilla sodasta ja sen politiikasta ammentavilla teoksillaan ja installaatioillaan kuumaksi nimeksi.

Hauta yhdistää suomalaista hiisiperinnettä kylmän sodan väestönsuojiin. Maan alle ja raskaasti kiinni kolahtavan oven taakse tehty luurankoveistos saa ainoan valonsa kattoikkunasta. Day Jackson on löytänyt kalloa lukuunottamatta kaikki teoksen muodot saarelta ja valanut kärsivän, ikuisuutta odottavan hahmonsa pronssiin.

 

Nykytaide pärjää saaristoluonnolle.

Alunperin muualle kuin Sarvisaloon tehdyt teoksetkin ovat löytäneet yllättävän hyvin tilansa suomalaisen luonnon keskeltä. Saarella on tällä hetkellä töitä edellä mainittujen lisäksi James Irelandilta, Sarah Bramanilta, Erin Shirreffiltä, Franz Westiltä, Eva Rothschildiltä ja Stella Hambergilta, Laura Buckleyltä ja Adam McEwanilta.

 

Vanhat maalaismiljööt, istutetut koivikot tai nurmikenttä merenrannassa haastavat nykytaiteen kiintoisalla tavalla ja on ilo huomata, että Zabludowiczien nykytaide pärjää saaristoluonnolle. Irelandin You Mistake my Horror for Love on alunperin kehystänyt vilkkaan lontoolaisaukion urbaania arkkitehtuuria.

– Nyt se on selvinnyt jo yhden talven Suomen saaristossa, Neilson naurahtaa.

Sarvisalon taiteilijaresidenssin tulevaisuutta tuskin heilauttavat maailmantalouden melskeet. Zabludowiczien sitoutuminen saareen on jo nyt vuosikymmenten mittaista ja he tuovat mielellään seudulle uutta luovaa toimintaa. Taiteilijoiden pitää tosin odottaa kutsua, kuten teoksista kiinnostuneiden taiteenystävienkin.

Time Out -kriitikko

koettaa mahdotonta

Tällä hetkellä Sarvisalon taiteilijaresidenssissä on vain yksi vieras, lontoolainen toimittaja Ossian Ward. Hänen juurensa ovat Suomessa, mutta suomenkieli on kuusivuotiaan tasolla, kuten hän itse asian ilmaisee.

Leipätyökseen turisteille tutun Time Out -lehden taidekriitikkona toimiva Ward koettaa mahdotonta. Hän kirjoittaa parhaillaan kirjaa 2000-luvun nykytaiteesta, koettaen luoda lukijoille kontekstia ja tarinaa, josta hakea innoitusta. Ward myöntää, että taiteen aiemmat ismit renessanssin mestareista puhumattakaan eivät herätä ihmisissä samanlaisia ymmärtämisvaikeuksia kuin uusin nykytaide.

Ward työskentelee Zabludowiczien sponsoroimana ja perheensä kanssa Sarvisalossa noin kuukauden päivät. Tarkoituksena on saada kirja sellaisiin kantimiin, että projektia voi jatkaa työn ohessa.

 

ZABLUDOWICZIN TAIDEKOKOELMA Chaim ja Anita Zabludowicz perustivat kokoelman 1994. Kattaa yli 2 000 teosta 1970-luvulta tähän päivään. Kahdeksan täysipäiväistä työntekijää. Sarvisalo on perustettu ennen muuta taiteilijaresidenssiksi, sen toimintaa johtaa suomalainen Tiina Erkintalo. Pääpaikka ja yleisölle avoin näyttelytila on vanha metodistikappeli Pohjois-Lontoossa. New Yorkin Times Squarella sijaitseva rakennus on projektitila näyttelyille ja tapahtumille.