Keskiajan yrttitarha koostuu hyödyllisistä kasveista

Kesäisessä illassa maistuu yrttisima ja pippuripiparit. Satu Hovin keskiaikaisessa yrttitarhassa on sekä makua että tuoksua sunnuntain Avoimet puutarhan- tapahtuman puitteissa.

Anu Miettinen

Viiniköynnökselle Satu Hovi on rakentanut säleikön jota pitkin se voi jatkaa kasvua. Yrttitarhassaan Hovi napsii yrttejä leipomuksiin ja kosmetiikkaan terävillä kerihtimillä.

Anu Miettinen

Kirjoapteekkarin ruususta valmstettiin aikoinaan hienon hieno ruusuvesi. Voi sen tuoksua!

Anu Miettinen

Queen Ann Lace eli kunintar Annin pitsi tunnetaan myös rikkiporkkanana. Porkkanaa käytettiin lääkkeenä muun muassa anemiaan ja ulkoisesti esimerkiksi kutiavan ihon hoitoon. Siitä käytettiin lehtiä, juuret ja siemenet.

Anu Miettinen

Satu Hovin keskiaikainen yrttitarha on mukana ensimmäistä kertaa valtakunnallisessa Avoimet puutarhat- tapahtumassa.

Keskiajan tutkija, kirjailija, harrastaja ja kouluttaja kertoo käyttävänsä itse eniten keskiaikaisista yrteistä sitruunamelissaa ja oreganoa. Erityisen ylpeä Hovi on puutarhansa mustaseljapensaasta. Hovi tekee keskiajasta elävän kuulijalle myös maistattamalla pippuripipareita yrttisiman kera.

Yli sata kasvia metsän siimeksessä

 

Satu Hovi loi perustukset keskiaikaiselle yrttitarhalle jo vuonna 1998. Kun korkean mäen laelle Pornaisiin oli valmistanut hirsitalo, Hovi päätti perustaa yrttitarhan.

Metsän siimekseen Hovi muurasi jykevät aidat, joiden sisällä kasvaa yli sata kasvia. Niitä kaikkia voidaan nauttia teeksi, mausteeksi, juomaksi tai voiteeksi jalostettuna. Mutta kyllä ne ovat ihania katsellakin.

Tarhan porttia vasten ovat nojollaan puuvartiset harava, lapio ja kuokka.

Satu Hovi kattaa puutarhan pienelle pöydälle tuohikorillisen pippuripipareita ja kannullisen yrttisimaa.

– Kirsikat ovat kypsyneet, mutta en kerääkään niitä ennen sunnuntaita, kun mahdolliset vieraat tulevat tutustumaan puutarhaan, Hovi toteaa keskiaikaisessa puvussaan.

– Sain päähänpiston ja ensimmäistä kertaa puutarhan ystävät voivat tulla tutustumaan tarhaani, Hovi kertoo. 

Kapeiden käytävien varrella kukkii

 

- Aluksi ajattelin, että pidän täällä järjestyksen, mutta kuten näkyy niin näinhän ei ole, Hovi naurahtaa.

Kapeiden ja mutkikkaiden käytävien varrella kukkii muun muassa Queen Ann Lace eli Kuningar Annen pitsi, joka tunnetaan myös rikkaporkkanana.

Vieressä kukkii virtsateiden ja munuaisten pudistamiseen käytetty kultapiisku, ja tuonnempana keskiaikaisen puutarhan täytyy-löytyä-yrttitarhasta -kasvi eli 1200-luvulta yleistynyt Kirjoapteekkarinruusu. Kauniista vaaleanpunaisesta kukasta tehtiin muun muassa ruusuvettä.

– 1400-luvulla suomalainen aatelisto kasvatti yrttejä maustamismielessä. Aatelistolta yrttien kasvatus levisi alempiin kansankerroksiin. Tavallinen väestö käytti luonnonyrttejä viljeltyjen sijasta, Hovi selvittää.

Hampaat valkoisiksi ahomansikalla

 

Hovi pitää myös luonnonyrttikursseja. Kesälomalta töihin palaaville ihmisille Hovi suosittelee vaikkapa sitruunamelissa teetä ja mikseipä myös Hovin puutarhassa kukkivaa oreganoa.

– Kunnollinen nippu yrttejä teekannuun, kiehuvaa vettä päälle. Teetä tulee hauduttaa vähintään vartti, mieluummin puolituntia. Ja teetä voi nauttia pitkin päivää.

Keskiajan yrttitarhasta saa siis tarpeita monenlaiseen kolotuksen poistamiseen, hampaiden valkaisuun käytettiin muun muassa ahomansikkaa.

Humalasta Hovi valmistaa simaa ja olutta. Humalan kävyistä saa virkistävän jalkakylvyn.

Keskiaikaisessa yrttitarhassa kasvaa myös, pujo- hyvä lihamauste.

Avoimet puutarhat -tapahtuma. Keskiaikainen yrttitarha, Järvenpääntie 529 Pornainen, avoinna su 19.8. klo 11-15. Tiedustelut p. 040-511 7288. Sisäänpääsymaksu 5 e.