Gaia ja Juha toivat Vantaalle agilityn PM-kultaa

Juha Orenius ja bordercollie Tending Kayo, kutsumanimeltään Gaia, voivat olla ylpeitä Norjan tuomisistaan. Mukaan tarttui maksi-luokan Pohjoismaiden mestaruus ja joukkuemestaruus.

Tiina Örn

Se on menoa eikä nokitusta. Orenius kiittelee Gaian omatoimisuutta.

Tiina Örn

Orenius toteaa, ettei agilityssä voi kisata hampaat irvessä. Radalla on myös pidettävä hauskaa.

Tiina Örn

Innostus kuuluu ja näkyy, kun Gaia pääsee agilityradalle. Lokakuun alussa koirakko kisaa maailmanmestaruudesta.

Tiina Örn

Agilityn Pohjoismaiden mestaruuskilpailut käytiin Oslossa sunnuntaina 19. elokuuta. Maksi-luokan kultaa voitti Länsi-Vantaalla Lapinkylässä asuva koirakko: Juha Orenius ja bordercollie Gaia.

Tuoreet Pohjoismaiden mestarit eivät ehdi kauaa juhlimaan. Lokakuun alussa koirakko matkaa Tšekin tasavaltaan kilpailemaan maailmanmestaruudesta. Tavoite on selvä.

– Olen voittanut ensimmäisellä koirallani vuonna 2003 MM-hopeaa. Haluan nyt tietenkin kirkastaa mitalin, naurahtaa Orenius.

Mestari lupaa ettei kisaan tälläkään kertaa lähdetä hampaat irvessä, vaan nauttimaan tekemisestä taitavan koiran kanssa.

– Kisoissa on jopa kaksikymmentä potentiaalista voittajaa, mutta luotan itseeni ja Gaiaan.

Orenius ei mielellään nosta yhtä kilpakumppaneista jalustalle, mutta suostuu myöntämään, että todennäköisesti pahin ja varmin vastus tulee Itävallasta.

– Lisa Frick on bordercolliensa kanssa voittanut maailmanmestaruuden jo kahdesti.

Hauska laji vei mukanaan

Agilitykenttien laidalle Orenius eksyi vuonna 2000. Hauskalta näyttävä meno tempaisi mukaansa ja harrastuksesta alkoi pian tulla myös menestystä.

– Ensimmäisen koirani kanssa voitin paitsi MM-hopeaa, myös Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuden.

Treenaaminen on taitolaji. Orenius ja Gaia harjoittelevat yhdestä neljään kertaa viikossa. Ennen kisoja on vuorossa herkistelyvaihe, silloin radalla ei juurikaan käydä.

– Lihaskunnosta pidämme huolta esimerkiksi pyörälenkeillä, ja Gaia käy osteopaatilla.

Paraskaan ei aina voita

Orenius mainostaa agilitya mukavaksi lajiksi, jossa on omat haasteensa.

– Agilityssa maailman paraskaan ei voita aina. Tämä on herkkä laji, jossa pitää oppia sietämään epäonnistumisia.

Epäonnistumisen ei silti tarvitse olla herkkua. Mestarikin myöntää, että se ketuttaa rankasti, kun rata epäonnistuu.

– Olen oppinut, että analysoin, mikä meni vikaa ja sitten piste. En mieti asiaa enempää.

Mentaalipuolen täytyy olla huippukisaajilla teräskunnossa. Orenius kuvaa, että tosipaikassa pitää pystyä parhaaseen suoritukseen ja jopa sen ylittävään kisabonukseen.

– Suomen Agilityliiton huipputiimillä eli TopTeamilla on mentaalivalmentaja erikseen. Henkistä valmentautumista olen opiskellut itse paljon.

Lajilla on urheilustatus

Agility-uutisointi muualla kuin erikoislehdissä on Oreniuksen mielestä vielä lapsenkengissä, vaikka lajilla on jo virallinen urheilustatus.

– Agilityjutut löytyvät lehdistä aina vapaa-aikasivuilta. Tässä odotellaan, että lajin tuloksista kirjoitettaisiin urheilusivuilla. Tämä on koiralle ja ohjaajalle vaativaa urheilua.

Suomen maajoukkueessa kisasi Norjassa yhteensä 12 koirakkoa, neljä kussakin kokoluokassa. Kisoista tuotiin komea mitalisaalis. Suomi voitti maksi-, medi- ja miniluokkien yksilökilpailut. Kultamitalien lisäksi Suomeen saatiin pronssia medi- ja maksiluokissa. Maksit voittivat myös joukkuekultaa.

Suomessa agilityn parissa liikkuu lajiliiton mukaan yli 10 000 harrastajaa. Juha Orenius toimii tällä hetkellä Suomen Agilityliiton päävalmentajana.

<p><strong>Juha Oreniuksen ja Gaian harjoittelu on reipasta menoa. Katso video. Vie hiiri kuvan päälle ja klikkaa play-nappulaa. </strong></p> <p><iframe frameborder="0" height="380" src="http://www.ku-rastit.net/videot/pks/agility.html" width="600"></iframe></p>