Kulttuuri

Apo Apposen touhuilut jatkuvat

Apo Apponen odottaa joulua malttamattomana jo syyskuun sateilla.

Vantaalaisen kirjailijan Juhani Känkäsen luoma Apo Apponen hurmasi lapset ja aikuiset Hyvää huomenta, Apo Apponen -kirjalla 2012. Kirjoittamisen lisäksi Känkänen kuvitti pienen päiväkoti-ikäisen pojan arjesta kertovan lämpimän ja hassun kirjan.

Aiemmin aikuisten romaaneja, kuten Toivon mukaan ja Elämäni mustimmat hetket, kirjoittanut Känkänen teki uuden aluevaltauksen.

– Lastenkirjan tekeminen on ihan mukavaa hommaa. Välillä suorastaan hauskaa, jos tulee joku mehevä juttu mieleen, Känkänen kertoo.

Ihan pelkkää hupia se ei silti ole.

– Aina kun kirjanteko etenee varsinaiseen toteutustyöhön, tuntuu, että siitä on leikki kaukana.

Minulla on jo seuraavasta kirjasta luonnokset tekeillä.”
Äskettäin Teos julkaisi toisen Apo-kirjan, Joulu on jo ovella, Apo Apponen. Tällä kertaa Apo odottaa joulua ja hartaasti odottaakin.

Odotus on pitkä, sillä Apo kaivaa jouluvaloja esiin jo syksyn sateilla ja saa vanhempansa hermoromahduksen partaalle kysymällä joka käänteessä, joko on joulu. Kuulostaako tutulta?

Ensimmäisessä kirjassa tutustuimme merkillisiin hahmoihin, kuten Kaaro Puttilaan eikä aamu ala ilman häntä nytkään. Joulun alla Kaaro treffaa vetävän friidun, Emma Riisi-Puurouksen, ja siitä seuraa Kaaron tanssiesitys, joka on nähtävä.

Uutena hahmona tavataan jotenkin tutun oloinen Riihikuiva Risuparta.

Känkäsen kirjoittamat hetken tapahtumat ovat jälleen hauskoja ja piirrosjälki rentoa, mutta ajateltua.

– Apo-kirjoissahan ei paljon seikkailla, vaan enemmänkin touhuillaan niin kuin elämässä touhuillaan. Tämä on minulle olennainen osa lasta kuvatessa, että ikään kuin annamme hänen rauhassa puuhailla ja katselemme vaitonaisina vierestä.

Apon touhuille on luvassa edelleen jatkoa.

– Minulla on jo seuraavasta kirjasta luonnokset tekeillä, Känkänen paljastaa ja selittää, että Apot ovat ”kurkistusikkuna lapsen ja lapsiperheen maailmaan, josta voi näkyä vaikka mitä”.

Molemmista Apoista on tulossa kuvaäänikirja, jotka Känkänen lukee itse.

Ja romaaninkin kirjailija lupaa julkaista, kun sen aika on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu