Uutiset perheväkivallasta eivät yllätä turvakodissa

Vantaan turvakotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Kristiina Väänänen ja avopalveluista vastaava Katja Rastas tuntevat turvakodin arjen ja tietävät, että perheväkivallasta vaietaan edelleen usein.

Tiina Örn

Virastotalossa Havukoskella sijaitsevaan turvakotiin pakenee perheväkivaltaa vuosittain noin sata aikuista lapsineen. Turvakodin ovi käy kun omasta kodista tulee vaarallinen, jopa hengenvaarallinen, paikka.

Vantaan turvakotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Kristiina Väänänen tietää, että väkivallan uhri palaa usein kotiin, kun kriisi on lauennut. Se ei hänen mielestään vesitä turvakotikäyntien hyötyä. Lähes kaikilla kun mitta tulee joskus täyteen.

– Usein lopullisen päätöksen tekeminen vie pitkän ajan ja turvakotiin tullaan uudestaan.

Väestörakenteen muutos näkyy myös turvakodissa. Maahanmuuttajaperheitä on Vantaan turvakodin asiakkaista tänä päivänä lähes 40 prosenttia.

Asiakkaat viettävät turvakodissa päivästä kahteen kuukauteen. Viime vuonna asiakas tai asiakasperhe viipyi keskimäärin 19 vuorokautta.

Perhesurmauutiset eivät turvakodissa yllätä.

– Teemme arjessa työtä myös niiden perheiden kanssa, joita voi kutsua vakavan riskin perheiksi. Meillä on mahdollisuus tehdä ympärivuorokautisesti havaintoja perheestä, pohtii Väänänen.

Perhesurmauutisointi on turvakodin avopalveluista vastaavan Katja Rastaan mukaan tehnyt yhteiskunnan herkemmäksi huomaamaan perheiden hätää.

– Meidät otetaan viranomaistahoilla nykyään hyvin vakavasti. Riskit ymmärretään paremmin.

Perhesurmien ehkäisyssä Väänänen pitää erittäin tärkeänä sitä, että kaikki tieto perheen tilanteesta on koottuna jossain.

– Turvakoti on mukana Vantaalla käynnistyneessä moniammatillisessa riskinarviointityöryhmässä. Siinä eri viranomais- ja järjestötahot yhdessä pyrkivät arvioimaan yksittäisen perheiden tilannetta eri näkökulmista ja etsivät auttamiskeinoja.

Väänänen kumoaa myytin vaimoaan kännipäissään hakkaavasta miehestä.

– Puolet perheväkivaltatapauksista on sellaisia, joihin ei liity päihteitä ja väkivaltaa on kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Vaikka perheväkivallasta puhutaan paljon, apua ei edelleenkään haeta riittävän nopeasti.

– Kynnys rikosilmoituksen tekemiseen poliisille on korkea. Useimmiten turvakotiin tulee perhe, jossa väkivalta on jatkunut pitkään, kertoo Väänänen.

– Aina väkivallan uhri ei miellä kokemaansa tönimistä ja haukkumista väkivallaksi, vaikka se sitä on.

Väänänen kertoo, että väkivaltaperheessä aikuiset usein yllättyvät siitä, miten paljon lapset tietävät perheen tapahtumista.

– Vanhemmat saattavat luulla, että lapset nukkuvat, mutta kyllä lapset kuulevat, havaitsevat ja pelkäävät.

Avoin ryhmä aloittaa Vantaalla

Perheväkivaltaa kokeneille naisille tarkoitettu ryhmä kokoontuu Asolan seurakuntatalolla

Kokoontumiset syyskaudella torstaisin 30.8., 13.9.,27.9. 11.10.,25.10.,15.11.,29.11. ja 13.12. Ryhmä kokoontuu klo 17–18.45.

Ei ennakkoilmoittautumista. Ryhmään voi osallistua yhden tai useamman kerran.

Ryhmässä saa tietoa väkivallasta ja sen seurauksista. Ryhmässä etsitään myös keinoja selviytyä hankalasta elämäntilanteesta.

Osallistujilla on ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Ryhmän järjestää Vantaan turvakoti ja Rekolan seurakunta.

Lisätietoa: Turvakotiyhdistys Katja Rastas p. 040 715 6295

Kommentit

"Väänänen kertoo, että Jussi-työstä on kantautunut tietoa siitä, että nuoret miehet hakevat nykyään helpommin apua. – Miehet ovat itse huolissaan omasta aggressiivisesta käyttäytymisestään."

Kyllä aggressioiden hallintaan voisi kouluttaa myös naisihmisiä. Vasta joku leidi oli käynyt apteekissa farmaseutin kuontaloon kiinni. Joku nuori nainen oli ruiskutellut pippurisumutinta kansanedustajien kantakapakassa. Muutamat hormoonien heilauttamat teinitytöt ovat mukiloineet ja potkineet lajikumppaneitaan.

Ei toinen huonompi toista, mutta kaikki voivat oppia paremmiksi jos on motivaatiota.

asiaihminen