Helsingin erikoisin liikuntalaite avattiin – katso video!

Sona liikuntapeli vihitään käyttöön torstaina Pikku Huopalahden Taavetinpuistossa.

Sirpa Repo

Kuka kehtaa hyppiä ja tanssia yleisessä puistossa satojen koti-ikkunoiden alla?

Pikku Huopalahdessa on avattu interaktiivinen liikunta- ja musiikkipeli, joka soittaa Saarenmaan valssia ja Letkajenkkaa.

– Aluksi tuntui oudolta hyppelehtiä julkisessa puistossa. Ajattelin, että ihmiset pitävät hulluna. Kun vähän aikaa pelasin, niin asennoitumiseni muuttui, kertoo Etu-Töölössä asuva seniori Matti Kolehmainen.

Pajamäkeläinen Marjatta Leivo myöntää, että yksin hänkään ei välttämättä kehtaisi hyppiä peliruudulta toiselle tai tehdä tanssiliikkeitä puistossa asuintalojen keskellä.

– Kyllä kuitenkin ujoutta tulisi sen verran pintaan. Mieluiten tulen pelaamaan jonkun kaverin kanssa.

Leivon mielestä on mukavaa, että ikäihmisetkin voivat nyt hieman hullutella, koska yleensä heidän odotetaan käyttäytyvän arvokkaasti.

– Hien saa pintaan. Samalla voi harjoittaa reagointikykyään ja muistiaan.

Peli on pystytetty Taavetinpuistoon, jonka Miina Sillanpään Säätiö ja Helsingin kaupunki rakensivat vuonna 2009.

– Halusimme puistoon jotakin ihan uutta, jota ei Suomessa vielä olisi. Lappset Oy:n kautta löysimme Sona-laitteen, jonka perusmallista räätälöitiin kokonaan uudenlainen senioreille sopiva peli, kertoo säätiönjohtaja Eija Sorvari.

 

Hei sinä siinä, kokeile isoa nappulaa.

 

 

Sona on Lappsetin kehittämä interaktiivinen pelijärjestelmä, jossa liikekamera rekisteröi pelaajien liikkeet pelialustalla ja antaa heille palautetta.

Kun pelaaja lähestyy suuren kaaren alla olevaa pelialustaa, miesääni ilmoittaa, että ”hei sinä siinä, kokeile isoa nappulaa”. Nappulaa painamalla voi valita useista pelivaihtoehdoista esimerkiksi tanssimiseen perustuvan kilpailun. Osaa peleistä voi pelata yksin, mutta suurin osa edellyttää useamman kuin yhden osallistujan.

Eija Sorvari uskoo, että pelille löytyy riittävästi käyttöä, kunhan tieto pelistä leviää.

Moni vanhus voisi olla kiinnostunut uudesta liikuntamuodosta, mutta pelikaveri puuttuu.

– Pelin ja senioripuiston avulla halutaan pitää yllä ikääntyneiden toimintakykyä ja arjessa selviytymistä. Lisäksi puisto toimii sosiaalisen vuorovaikutuksen kenttänä. Yksinäinen seniori voi löytää pelikavereita tulemalla puistoon esimerkiksi silloin, kun täällä on kerran viikossa koko syksyn ajan maksutonta ohjausta, Sorvari kertoo.

<p><strong>Katso video. Vie hiiri kuvan päälle ja klikkaa play-nappulaa. Haastattelu ja kuvaus: Jani Jakonen</strong></p> <p><iframe frameborder="0" height="380" src="http://www.ku-rastit.net/videot/pks/senioripeli.html" width="600"></iframe></p>