Paikalliset

Viikko vegaanina – katso mikä kirpaisi!

Nikolaos Lönngren, Tuula Verho ja Mari Kaikkonen nauttivat aurinkoisesta päivästä purjeveneellä. Purjehdus oli palkinto naisten suorittamasta viikko vegaanina -haasteesta.

Johanna Erjonsalo

Pystyisitkö elämään viikon vegaanin ruokavaliota noudattaen?

Tätä kysyy Facebook-sivusto Porkkanapalvelut, joka pyrkii saamaan ihmiset elämään ekologisemmin vaihtamalla elämäntapakokeiluja palveluihin

– Sivustolla ihmiset voivat haastaa esimerkiksi naapurinsa lajittelemaan roskansa leipomuksia tai vaikkapa selkähierontaa vastaan. Mielikuvituksen käyttö on sallittu, porkkanapalveluiden taustalla olevan Suorat Putket ry:n Nikolaos Lönngren kertoo.

Tällä hetkellä sivuston suosituin haaste on viikko vegaanina -elämäntapakokeilu. Palkinnoksi haasteen suorittajille tarjotaan mahdollisuus päästä purjehtimaan Suorien Putkien purjeveneellä Helsingin edustalle.

Haasteeseen tarttuivat myös Tuula Verho ja Mari Kaikkonen.

– Minun ei onneksi tarvinnut jättää kuin maitotuotteet pois, sillä olen jo valmiiksi kasvissyöjä. Toki mikä tahansa elämäntapamuutos on aluksi vaikeaa. Siihen kuitenkin tottui, Verho kertoo.

Naiset päivittivät haasteen aikana kokemuksiaan ja ruokavaliotaan Porkkanapalveluiden Facebook-sivulle. Yllätyksenä tuli, että vegaani joutuu rajoittamaan myös alkoholien käyttöä.

– Oli yllättävää kuinka monet oluet ja viinit eivät sovellu vegaanin ruokavalioon. Ravintolassa piti aina muistaa kysyä, mitä juomat sisältävät. Henkilökuntakaan ei toki yleensä tiedä. Välillä tuli sellainen olo, että on vähän vaikea asiakas, Kaikkonen naurahtaa.

– Hunajan poisjättö oli myös vaikeaa. Jotenkin ei tajunnut, että sekin on eläinperäistä.

Kaksikko kuitenkin kehuu Helsingin ravintoloiden vegaaniystävällisyyttä.

– Suurin osa ravintoloista otti kuitenkin tarpeet huomioon ja suostui muokkaamaan annoksiaan meille sopiviksi.

Verho ja Kaikkonen nauttivat vegaanina olosta, mutta eivät usko jatkavansa viikkonsa jälkeen kokeilua.

– On tietty raja, kuinka hankalaksi elämänsä haluaa tehdä. Toki jos saan valita, otan aina vegaanivaihtoehdon, mutta en ala sellaista metsästämään. Kyllä tämä viikko on kuitenkin muuttanut tottumuksia, Verho kertoo.

– En ehkä tosiaan ihan näin ehdottomalla linjalla jatka. Kuitenkin kun kiinnitti huomiota siihen mitä syö, ei tullut syötyä niin paljon kaikenlaista sokerimoskaa ja olo oli parempi. Vegaanius ei kuitenkaan tarkoita sitä, että söisi vain terveellisesti, Kaikkonen muistuttaa.

Porkkanapalveluiden sivuja pyörittävä Lönngren kertoo, että syksyllä on luvassa uusi haaste: viikko vegaanina ja joku tulee tekemään pihatyöt.

– Vegaanina olo ei ole loppujen lopuksi vaikeaa. Me neuvomme kaikkia halukkaita pääsemään alkuun. Tarkoitus ei ole stressata ketään, vaan haastaa ihmisiä parempaan elämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu