Vantaan omistamat rantatilat Lopella vuosikausia tyhjän panttina

Lopella sijaitseva Jokilan tila on ollut Vantaan kaupungin omistuksessa jo 1970-luvun puolivälistä. Varsinaista käyttöä sille ei ole ollut ainakaan vuosikymmeneen. Rantatonteiksi kaavoitettuna maista saisi tuntuvan hinnan.

Sinikka Rantalainen

Vantaan kaupunki omistaa Lopen kunnassa kolme järvenrantatilaa, jotka ovat lojuneet tyhjän panttina vuosikausia. Sakara- ja Puneliajärven rannoilla sijaitsevien, toisiinsa rajoittuvien tilojen yhteenlaskettu pinta-ala on reilut 50 hehtaaria.

Tilojen olemassaolo nousi esille kaupunginvaltuutettu Timo Auvisen (ps, sit.) tehtyä aiheesta valtuustokyselyn. Auvinen halusi selvityttää, miksi kaupunki ei ole myynyt alueita heti kun ne jäivät tyhjilleen 2000-luvun alussa.

Vantaan tonttipäällikön Armi Vähä-Piikkiön mukaan kaupungin intresseissä on ranta-asemakaavan laatiminen ja tonttien myyminen, mutta kaavatyö on edennyt erittäin hitaasti.

– Lopen kunnan kanssa on käyty aiheesta keskusteluja, mutta kaavatyön eteneminen on törmännyt muun muassa siihen, että alueella on muinaisjäännös, jonkinlainen kivikautinen asuinpaikka, joka vaatii lisätutkimuksia. Myös kaavatyön pohjaksi tarvittava pohjakartta alueesta on puuttunut.

– Nyt toiveissa on, että rantakaava etenee noin vuoden sisällä. Sen myötä tilojen arvo tulee moninkertaistumaan.

Lopen kunnanjohtaja ja maankäyttöpäällikkö kertoivat puolestaan Helsingin Sanomille viikonvaihteessa (25.8.), ettei Vantaasta ole kuulunut mitään vuoden 2007 jälkeen.

 

Karavaani-alueiden liepeillä olevia käyttämättömiä maita voisi myydä.”

 

Vantaan maankäytön ja ympäristön apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen lupaa nyt vauhdittaa Lopen rantamaiden kaavoitusprosessia.

– Asialle täytyy laittaa lisää painetta, hän sanoo.

Nikulainen sanoi maanantaina, että asian tiimoilta järjestetään palaveri alkuviikosta. Samalla käydään läpi muut maa-alueet, joita Vantaa omistaa rajojensa ulkopuolella.

Keskustelua on kaupungin säästöohjelman yhteydessä jo käyty muun muassa Etelälahden ja Bjursin ulkoilualueiden myymisestä. Nikulaisen mukaan mitään päätöksiä ei olla vielä tehty, mutta maiden myymistä kokonaan tai osittain selvitetään.

– Käsitykseni mukaan ainakin Bjursissa on karavaanareille tarkoitetun alueen lisäksi paljon ihan käyttämätöntä metsää ja maata, joiden myymisestä on ollut puhetta, ja on sitä joskus yritettykin.

– Yksi kompromissi voisi olla, että nykyistä toimintaa pyritään jatkamaan, mutta liepeillä olevia käyttämättömiä maita voisi myydä.

Kesäleirejä varten Vantaa omistaa nykyisin alueet Heinolassa, Vihdissä sekä Lemin kunnassa, Lappeenrannan suunnalla. Nuorisoasiainpäällikön Ari Tossavaisen mukaan nykyiset kolme paikkaa riittävät hyvin kaupungin tarpeisiin.

Lopella sijaitsevat Vantaan omistamat rantamaat muutamine parakkirakennuksineen ovat siis keränneet jo pitkään tarpeettomina heinää.

Muita maita Vantaan rajojen ulkopuolella

Lopen, Heinolan, Vihdin ja Lemin kesäleiripaikkojen lisäksi kaupungilla on rajojensa ulkopuolella muutamia virkistysalueita.

Tällaisia ovat Bjurs Inkoossa, Etelälahti ja Rauhaniemi Vihdissä, Vetokannas Kirkkonummella sekä Krokholmen ja Tallholmen Sipoon saaristossa.

Kaupungin alueella on Auvisen tietojen mukaan joutilaina ainakin kuusi tilaa: Koivulehto, Mäkilä, Penttilä, Päivölä, Tammisto sekä Tomtebo.

Kommentit

Jos artikkelin kuva on Vantaan Lopella olevalta tilalta, niin onhan se ollut käytössä.
Katto on hyvin puhdistettu ja siivottu lehdistä ja oksista. Puutarhakalusteetkin näyttävät olevan kunnossa ja grilli myös. Vuosikausia käyttämättömät rakennukset näyttävät aivan toiselaisilta. Niinkuin esimerkiksi kesämökit talven jäljilta.

Kiva mökki käyttöön

Kuka on saanut nauttia tällaisesta "unohdetusta" kivasta rantapaikasta kesäisin ihan ilmaiseksi ? Onks tietoo ?

kiinnostunut

Eiköhän noilla mökkisaunanlauteilla kaupungin päättäjät ole tehny aikoinaan salaisia kassakaappisopimuksia hyvävelihengessä 4,jän promillen kaatokännissä.Sitten mökeistä luovuttiin ja siirryttiin kylpylähotellien palveluihin.
Tuskin noissa on päässyt tavallinen kaupunkilainen vierailemaan.

Saattaa olla toi kuva vanhempaa otosta,silloin kun oli vielä toimintaa.

Pee-Aaa

Olisikin hyvä tietää, onko kuva uusi vai vanhenpaa perua. Pihakin on haravoitu lehdistä kuvanotto-
vuotena. Koivuja näkyy olevan pihapiirissä, joten kuivia lehtiä olisi paljon, jos kesämökki ollut vuosia-
kausia käyttämättömänä. Rakennukset näyttävät enemmänkin kesämökiltä ja saunarakennukselta,
kun parakkirakennukselta.

Kiva kesämökki käyttäjälleen

Kuvassa oleva rantapaikka ei ole Vantaan kaupungin omistuksessa vaan aivan yksityinen.
Ei todellakaan ole mukava löytää oman mökin vanhaa kuvaa tämän jutun yhteydessä, lieneekö ihan laillistakaan julkaista yksityisessä omistuksessa olevalta pihalta kuvia tälläisessa yhteydessä.

Pertti Könkö

Toisten kuvien käyttäminen omilla sivuillaan / artikkeleissaan vaatii kuvan omistajan suostumuksen.

Elikkä tässä syyllistytään tekijänoikeus rikkomukseen,jos kuva ei ole mainitusta vantaankaupungin kohteesta,vaan jonkun yksityisestä mökistä.

Pee-Aaa

PÄIVITYS: Jutussa oleva kuva on vaihdettu. Aiemmin jutussa oli erehdyksellisesti kuva, jossa oli yksityisen henkilön omistamia rakennuksia samalta alueelta. Vantaan omistamalla tilalla on valkoinen vanha rintamamiestalo. Toimitus pahoittelee virhettä.

Vesa Marttinen

Onpa kerrankin hyvä, jos jokin omaisuuserä on unohtunut. Jos olisi nousukaudella ollut muistissa niin varmasti olisi jo pantu lihoiksi, myyty ja rahat hukattu taivaan tuuliin. Nyt on ikäänkuin "viimeisinä siemenperunoina" tallessa.

asiaihminen

Hyvä että saatiin juttuun oikea kuva, tosin tuokin kuva on vähintään 5 v vanha ja ko. rakennuksen kunto ja ympäristö on tällä hetkellä aika paljon karummassa kunnossa.

Pertti Könkö