Paikalliset

Vantaa hakee vapaaehtoisia saattohoitoon - ”Kaikilla kuolevilla ei ole omaisia”

Vantaa on kouluttanut aiemminkin vapaaehtoisia saattohoitoon.

Päivi Tuovinen

Vantaan kaupunki ja seurakunnat järjestävät saattohoidon koulutusta vapaaehtoisille helmi–maaliskuussa. Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen vapaaehtoiset toimivat saattohoidossa olevan potilaan tai vanhuksen rinnalla Katriinan sairaalassa ja Myyrinkodissa.

Hoitopaikoissa halutaan tarjota nykyistä enemmän läsnäoloa potilaille heidän viimeisinä hetkinään. Vapaaehtoisten avulla pyritään siihen, ettei kukaan kuole yksinäisenä.

– Saattohoidon avulla haluamme turvata hyvän elämän ja sen päättymisen. Kaikilla kuolevilla vanhuksilla ei ole omaisia, jotka voisivat olla aktiivisesti heidän luonaan, kertoo Myyrinkodin osastonhoitaja Päivi Selvarajan.

 

Ihmisellä on halu auttaa, kun hän on itse käynyt läpi surun.”

Saattohoitotyössä tarvitaan inhimillisyyttä ja ihmisarvon kunnioitusta. Jos kuoleva on ahdistunut, toisen ihmisen läsnäolo antaa hänelle turvallisuudentunnetta.

 

– Vapaaehtoisen saattohoitajan tehtävä on pitkälti olla läsnä. Potilaan ahdistusta ja pelkoa helpotetaan, kun hänen kanssaan keskustellaan ja häntä kuunnellaan. Saattohoitaja voi myös pitää häntä kädestä, kostuttaa suuta ja vaihtaa asentoa, Selvarajan kertoo.

Saattohoitokurssille voidaan ottaa enintään 20 henkeä.

– Kurssilla käydään läpi saattohoitoa, surutyötä ja sitä, mitä kuolevan vierellä voi tehdä. Työ voi olla raskasta, ja siksi koulutuksessa käsitellään myös vapaaehtoisen omaa jaksamista. Kurssin aikana tutustutaan Myyrinkotiin tai Katriinan sairaalaan.

Vapaaehtoisia on koulutettu aiemminkin saattohoitotyöhön. Myyrinkodissa heitä on jo kymmenkunta yli 60 työntekijän lisäksi.

– Vapaaehtoiset tulevat töihin riippuen omasta elämäntilanteestaan. Monet heistä ovat eläkeläisiä, mutta joukossa on myös työikäisiä. Nuorin on noin 40-vuotias. Useilla ei ole terveysalan taustaa.

Moni heistä on kokenut läheisen menetyksen.

– Ihmisellä on halu auttaa, kun hän on itse käynyt läpi surun, Selvarajan kuvaa.

Saattohoidon vapaaehtoiset eivät tee perushoitotyötä, mutta he tuovat hoitopaikkoihin oman lisänsä läsnäolollaan.

Jos et pelkää kuolemaa, sovit auttajaksi

Sairaalan ja vanhainkotien saattohoidon vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille järjestetään koulutusta iltaisin (4.2., 11.2., 25.2., 11.3. ja 19.3.) sekä harjoittelua ja opintokäyntejä viikolla 10.

Järjestäjinä toimivat Vantaan kaupunki ja seurakuntien sairaalasielunhoito.

Ilmoittautuneet haastatellaan. Kurssille otetaan tasapainoisia ihmisiä, joilla on motivaatiota kulkea kuolevan rinnalla ja jotka eivät pelkää kuolemaa.

Saattohoidon koulutuksessa asiantuntijoina ovat sairaalapastorit Leena Heinonen ja Pirjo Vatanen, osastonhoitajat Päivi Selvarajan ja Katja Blomberg, lääkäri Sirpa Sairanen ja erityisasiantuntija Anne Aaltio.

Ilmoittautumiset 23.1. mennessä [email protected] tai 09 8393 5411 (ma–pe).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu