Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Näillä alueilla pyörävaras ahkeroi eniten

Jopot ovat edelleen kovaa valuuttaa pimeillä markkinoilla. Vantaalla katosi teille tietämättömille 58 Jopoa kesä-elokuussa. Vantaalla vohkittiin kesällä poliisin tietojen mukaan yhteensä 334 polkupyörää. Poliisi on onnistunut selvittämään tapauksista vain yhdeksän.

Terhi Marttinen

Jos omistat Jopon, asut Tikkurilassa ja säilytät pyörääsi kerrostalon pihalla, kiinnitä erityistä huomiota ajokkisi suojauksiin. Olet nimittäin todennäköisin pyörävarkaan uhri.

Poliisin tilaston mukaan fillarivoro vieraili kesä–elokuussa Vantaalla useimmin Tikkurilassa, Myyrmäessä, Martinlaaksossa, Korsossa, Pakkalassa ja Hiekkaharjussa.

Työtämme vaikeuttaa se, ettei omistajilla ole pyöriä yksilöiviä tunnisteita.”

Eniten pyörävarkauksia tapahtui poliisin tietojen mukaan Tikkurilassa, 60. Myyrmäessä niitä tuli ilmi 42, Martinlaaksossa 18, Korsossa 17, Pakkalassa 12 ja Hiekkaharjussa 12.

Fillareita kähvellettiin eniten kerrostalojen ja rivitalojen pihoilta, kerrostalojen ulkoiluvälinevarastoista ja joukkoliikenneasemilta. Noin 23 prosenttia varkauksista kohdistui kerrostalojen pihoille, 14 prosenttia niiden ulkoiluvälinevarastoihin, 12 prosenttia rivitalojen pihoille ja 12 prosenttia asemille.

Poliisi kirjasi Vantaalla kesällä yhteensä 334 pyörävarkautta tai -näpistystä. Vuoden takainen lukema oli suurempi, 369.

– Pyörävarkaudet vähenivät, koska säät olivat edelliskesää kehnommat ja pyöriä ehkä käytettiin vähemmän, arvelee Itä-Uudenmaan poliisin omaisuusrikosyksikön rikoskomisario Teemu Aittamaa.

Pyörävarkauksia on Aittamaan mukaan vaikea tutkia: kesän 334 rikoksesta on selvitetty vain yhdeksän.

– Työtämme vaikeuttaa se, ettei omistajilla ole pyöriä yksilöiviä tunnisteita. 213 tapauksessa 334:stä ei rikosilmoitukseen ole kirjattu runkonumeroa, pyörään tehtyä kaiverrusta tai muuta tunnistetta.

– Siksi myös osaa epäillyistä tai heidän hallustaan löytyneistä pyöristä ei voida liittää mihinkään rikokseen, Aittamaa harmittelee.

Vantaalla poliisin haltuun päätyi kesällä 70 anastetuksi epäiltyä fillaria, joille ei ole löydetty omistajaa puutteellisten tunnistetietojen takia.

Koko tänä vuonna vain 13 varastettua pyörää on onnistuttu palauttamaan omistajilleen.

Jopot ovat yhä kovaa valuuttaa pimeillä markkinoilla. Kesä–elokuussa 58 Jopoa hävisi teille tietämättömille.

Monet tekijät vohkivat fillareita järjestelmällisesti maksuvälineiksi, joilla he rahoittavat huumeidenkäyttöään. Osa tekijöistä myy polkupyöriä eteenpäin sellaisinaan tai osina.

– Tänä vuonna pyörävarkaudesta kiinnijääneet ovat olleet tyypillisesti 20 vuoden molemmin puolin olevia suomalaismiehiä, Aittamaa kertoo.

Rikokset vähenisivät, jos nykyistä useampi käyttäisi fillarissaan kunnollisia lukituksia. Myös taloyhtiöiden pyörävarastojen lukitusten tulisi olla paremmassa kunnossa ja avainten vain oikeilla henkilöillä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu