Paikalliset

Korsoteorian ohjaaja paistattelee palkintosateessa

Kirjoittaminen on Antti Heikki Pesoselle ajattelemista, jota hän tekee kävellessä tai vaikkapa kahvilassa istuessa. Fyysistä kirjoittamista käsikirjoitusprosessiin kuuluu vain vähän, koska "valmis" teksti on jo päässä.

Armi Suojanen

Ohjaaja, käsikirjoittaja Antti Heikki Pesosen, 30, puhelin soi koko haastattelun ajan, mutta hän on vaimentanut sen. Kaverit ja tutut haluavat onnitella häntä Kööpenhaminassa pidetyn Nordic Talents -tapahtuman pääpalkinnon voittamisesta viime viikonloppuna.

Pohjoismaisesta elokuvakoulusta valmistuneelle opiskelijalle parhaasta uuden elokuvaprojektin ideasta myönnettävä palkinto tuli ensimmäisen kerran Suomeen.

 

Päin seinää on henkinen jatko-osa Korsoteorialle.”

 

Joulukuussa Aalto-yliopiston Taiteen ja suunnittelun korkeakoulusta valmistuvan ohjaajan pääsylippu Nordic Talentsiin oli puolen tunnin päättötyö Korsoteoria. Osallistujien valitsijat vakuuttuivat Korsoteoriasta samoin kuin ne raadit, jotka ovat jakaneet leffalle lukuisia palkintoja kevään ensi-illan jälkeen.

Tampereen elokuvajuhlilla se sai Risto Jarva -palkinnon ja kaksi muuta tunnustusta. Sehsüchten lyhytelokuvafestivaalilla Saksassa Korsoteoria vei parhaan elokuvan palkinnon ja pääroolia esittävä Armi Toivanen palkittiin parhaana näyttelijänä.

Viimeisimmät tunnustukset tulivat viikonloppuna kahdelta leffafestarilta, Artovasta ja Reikäreunasta. Ja Pesosen menestyksen kruunaa uuden Päin seinää -elokuvan ideasta Tanskassa napsahtanut palkinto.

– Päin seinää on henkinen jatko-osa Korsoteorialle. Se on komedia, joka kertoo 30-vuotiaasta naisesta, jolla on aggressio-ongelma ja 15-vuotias tytär, käsikirjoittaja kiteyttää.

Tyylilajikseen Pesonen määrittelee synkän draamakomedian, melankolisen synkkyyden. Siihen jotenkin sopivat Vantaa-aiheet, joiden kanssa elokuvamies on kotonaan. Hän kävi Mikkolan ala-asteen ja Ruusuvuoren yläasteen ja kirjoitti ylioppilaaksi Tikkurilan lukiosta.

Korsoteoria ei kuvaa vain Korsoa, vaan koko Itä-Vantaata. Mutta eihän se olisi istunut leffan nimeen. Korso iskee paremmin.

– Kun olen sanonut, että olen kotoisin Korsosta (Mikkolasta), ihmiset Sodankylässä asti tietävät paikan.

Korsosta on tullut pelkästään hyvää kuittia.

Pesosella on mainetta vasta elokuvapiireissä, mutta hän on tehnyt töitä jo kahdeksan vuotta. Ylellä hän oli keikkaohjaajana puolitoista vuotta.

Ammatistaan Pesonen päätti jo 8-vuotiaana.

– Haluan tehdä tarinoita, elokuvia.

Nordic Talentsin 33 000 euron pääpalkinto ei tipahda Pesosen pankkitilille. Se on käytettävä elokuvan kehittämiseen, kuten näyttelijöiden etsimiseen. Mutta niin pitkällä ei vielä olla. Ensin Pesosen pitää kirjoittaa pitkän elokuvan käsikirjoitus loppuun.

– Kirjoitan sen ehkä uudelleen.

Kiire ei ole, kun vihreää valoa on näytetty. Teksti pitää viimeistellä ilman hosumista.

– Palkinto luo hyvää karmaa, nykyisin Helsingissä asuva palkintorohmu hymyilee ja uskoo tulevaisuuteen.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu