Paikalliset

Ryhmärakentaminen takkuaa Kivistön asuntomessualueella

Vantaan asuntomessualueelle on tarkoitus rakentaa kuusi omakotitaloa ryhmärakennusprojektina. Projektin toteutuminen on vielä epävarmaa, sillä kuutta ryhmärakentamisesta kiinnostunutta perhettä ei ole saatu kasaan.

– Meillä on neljä erittäin kiinnostunutta perhettä ja muutama, jotka harkitsevat asiaa, kertoo asuntomessujen ryhmärakentamishankkeesta vastaava Pohjolan Design-Talo Oy:n toimitusjohtaja Saku Sipola.

– Tässä markkinatilanteessa kiinnostuneita on ollut yllättävänkin paljon.

Rakennuttajilla on vielä muutama kuukausi aikaa löytää ryhmärakentamisesta kiinnostuneet ihmiset, sillä maaliskuun loppupuolella suunnitelmat täytyy lyödä lukkoon. Kohteiden rakentaminen on tarkoitus aloittaa elokuussa ja talojen on määrä olla valmiita vuoden 2015 vapuksi.

– Jos halukkaita ei ilmaannu, niin sitten täytyy katsoa toteutetaanko projekti pienempänä. On myös se mahdollisuus, että rakennamme yhden talon itsellemme ja myymme sen myöhemmin, pohtii Sipola.

Ryhmärakentamisen vetovoima perustuu usein siihen, että sitä markkinoidaan edullisempana ratkaisuna kuin yksin rakentamista.

– Olemme luvanneet, että tässä mallissa saa omakotitalon rivarin hinnalla, Sipola sanoo.

Lupaus saattaa kuitenkin olla vaikea pitää. Jos ryhmärakentaminen tehdään ilman talofirmaa rakentaminen voi tulla halvemmaksi, tässä tapauksessa säästöä ei kuitenkaan juuri tule.

Suurin etu ryhmärakentamisessa on tässä mallissa se, että talot ovat avaimet käteen -valmiita. Vastuu rakentamisesta on rakennuttajalla.

Rakennettavien talojen koot vaihtelevat 100–170 m2 välillä. Talot on suunnitellut juuri tähän kohteeseen arkkitehti Aaro Virkkunen Avarc-arkkitehdit Oy:stä.

– Koska emme käytä valmiita talopaketteja, taloista tulee yksilöllisiä, Sipola kertoo.

Rakennettavat tontit kaupunki myy suoraan asukkaille. Talojen piharakentaminen jää asukkaiden vastuulle, sillä se ei sisälly rakennuttajan töihin.

Koska ryhmärakentamiselle varatulle tontille oli alunperin kaavoitettu atrium-taloja eli taloja, joissa on katettu sisäpiha, täytyy rakennuttajan hakea kaupungilta lupa poiketa kaavamääräyksestä.

– Tarvitaan vielä byrokraattisia toimenpiteitä, mutta laaturyhmä on jo näyttänyt hankkeelle vihreää valoa, joten poikkeuslupa todennäköisesti annetaan, kertoo Vantaan kaupungin kaavoituspäällikkö Lea Varpanen.

Myös Sipola on luottavainen.

– Kaavamääräys koskee rakennusten ulkoasua, ja olemme ratkaisseet talosuunnittelumääräyksen katetulla verantaratkaisulla. Toteutamme siis kaavamääräyksen mukaisia atrium-taloja ryhmärakentamismallilla.

Vantaan asuntomessut

Asuntomessut järjestetään Kivistössä kesällä 2015.

Rakentaminen alueella alkaa tänä keväänä.

Asuntomessualueella on 29 omakotitonttia. Hakijoita oli 35.

Halutuin tontti oli osoitteessa Rubiinikehä 15. Kahta pientä tonttia ei hakenut kukaan määräajan kuluessa.

Tonttien koot vaihtelevat 400 neliöstä reiluun 1 400 neliöön.

Lisäksi messualueella on muutamia kerrostalotontteja ja ryhmärakentamiselle varattu tontti.

Lähde: Suomen Asuntomessut

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu