Paikalliset

Vantaa ei aio asuttaa romaneja – leireille häätö

Pääkaupunkiseudulle ilmestyneiden romanileirien asukit ovat olleet pääosin miehiä. Kuluneena kesänä romanikiertolaiset pystyttivät telttoja Vantaalla muun muassa Heurekan rantaan.

Tuomas Massinen

Vantaa ei suunnittele tällä haavaa Romanian ja Bulgarian romanikiertolaisten majoittamista. Toistaiseksi kaupunki ja poliisi reagoivat romanitilanteeseen edelleen vain ”pois silmistä, pois mielestä” -tyylisillä häädöillä.

Toukokuussa Vantaa otti luvattomaan leiriytymiseen saman linjan kuin Helsinki: poliisi voi häätää romanileirit kaupungin mailta heti, jos kaupunki tätä pyytää. Itä-Uudenmaan poliisin päällikön Kari Tiittulan mukaan häädöillä on ollut tehoa.

– Luvatonta leirintää ei ole enää viime aikoina esiintynyt Vantaalla, Tiittula kertoo.Vantaan sosiaalipalveluilla ei ole virallista kantaa siihen, pitäisikö kaupungin asuttaa romanit.

– Asiaa ei ole mietitty, toteaa Vantaan perhepalvelujen johtajan sijainen Anna Cantell-Forsbom.

Poliisi ei ota majoitusasiaan ollenkaan kantaa.

 

Romanian romanit eivät ole hakeneet apua asumisasioissa.”

 

Käytännössä rahaongelmista kärsivällä Vantaan kaupungilla on heikot mahdollisuudet asuttaa kymmenet romanikiertolaiset. Cantell-Forsbomin mukaan vuokra-asunnoista on pulaa, eikä sosiaalihuollolla ole omia tiloja majoittamista varten.

Vantaan sosiaalipalvelut noudattaa romaniasioissa sosiaalihuoltolain mukaista toimintatapaa: majoitusta ei järjestetä, ellei romanileireissä ole erityistä apua tarvitsevia, lähinnä lapsia tai vammaisia. Tiettävästi näitä ei ole ollut Vantaan leireissä.

– Vantaa ei ole velvollinen järjestämään majoitusta aikuisille, jos he eivät ole hädässä, Cantell-Forsbom alleviivaa.

Johtaja huomauttaa, että jos ihminen jää talvella asunnottomaksi, hän voi hakeutua sosiaalipalvelujen piiriin ja jokin majoitus on hänelle löydyttävä.

– Romanian romanit eivät ole toistaiseksi hakeneet apua asumisasioissa.

Useimmat ovat poistuneet maasta ennen talvea.

Cantell-Forsbomin mielestä romanikysymys tulisi ratkaista siten, että romaneiden oloja kohennettaisiin Bulgariassa ja Romaniassa, jottei heidän tarvitsisi lähteä ulkomaille.

Romanileirien määrä voi kasvaa Suomessa Euroopan talouden heikentyessä. Cantell-Forsbomin mukaan pääkaupunkiseudun kunnat hakevat romaniasiaan yhteisiä toimintalinjauksia ennen kevättä, jolloin kiertolaisten odotetaan palaavan.

Tiittulan mielestä ainakaan leiriytymisen kieltäminen kokonaan, luonnossakin, ei olisi hyvä ratkaisu. Se voisi haitata virkistysretkeilyä.

– Mitään syrjivää käytäntöä ei oikeusvaltiossa saa olla. Täytyy muistaa, että kaikki rajoitukset, joilla lieveilmiöitä suitsitaan, koskevat kaikkia Suomessa.

VS kysyy aiheesta vaalikoneessa, joka aukeaa syys–lokakuun vaihteessa: pitäisikö kaupungin majoittaa romanit?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu