Paikalliset

Neuvola ei ole mikään katsastuskonttori

Kolmen kuukauden ikäinen Saara sai rotavirusrokotteen terveydenhoitaja Niina Rusaselta Korson neuvolassa. Thiego Fernandes lähtee tyttärensä ja vaimonsa kanssa Brasiliaan huhtikuussa.

Armi Suojanen

Viimeistään siinä vaiheessa, kun terveydenhoitaja Niina Rusanen avaa suunsa ja päästelee lupsakkaa Pohjois-Karjalan murretta, jännittyneinkin ensikertalainen rentoutuu.

Rusanen on yksi Korson neuvolan seitsemästä terveydenhoitajasta, joiden työnä on huolehtia alueen lapsiperheiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ennen ja jälkeen synnytyksen. Terveydenhoitajien lisäksi neuvolassa työskentelee perhetyöntekijä ja lääkäreitä.

Korson neuvola muutti vuodenvaihteessa radan toiselta puolelta Naalipolulle ja samalla siihen yhdistettiin Leppäkorven neuvola.

Neuvolan henkilökunta korostaa, että he ovat neuvolassa koko perhettä varten. Neuvolan tarkoitus ole arvioida vanhemmuutta, vaan tukea sitä.

– Nykyisin neuvolan terveydenhoitajan työ on paljon muutakin kuin mittaamista ja punnitsemista. Neuvola ei ole lapsen katsastuspaikka, Rusanen painottaa ja kumoo vanhaa käsitystä siitä, että neuvolassa tuijotetaan vain kasvu- ja painokäyriä.

Käyriä, testejä ja suosituksia tarvitaan siksi, että poikkeamat ja mahdolliset kehityshäiriöt huomataan niin varhain kuin mahdollista. Silloin lapsi voidaan lähettää jatkotutkimuksiin. Se on lapsen tulevaisuuden kannalta parasta.

Terveydenhoitaja Anitta Kautto muistuttaa, että vaikeudet vain suurenevat, jos niiden hoitaminen siirtyy.

– Sellainen on vaikkapa näön tarkkuus, Kautto jatkaa.

Perheen huolet hermostuttavat vanhempia. Se on ymmärrettävää, koska kyse on herkistä, pelottavista ja vakavista asioista. Mutta kun perhe on saanut apua ja asiat alkavat selvitä, ihmiset ovat kiitollisia, Katja Antila ja muut terveydenhoitajat tietävät.

– Vantaalla lapset pääsevät hyvin erityistyöntekijöille, kuten puhe-, fysio- ja toimintaterapiaan. Kaikissa kaupungeissa ei ole näin hyvää tilannetta, Rusanen kehuu.

 

Vantaalla lapset pääsevät hyvin puhe-, fysio- ja toimintaterapiaan.”

Lapsen sairaudet tai ongelmat ovat niin henkilökohtaisia, että niitä yritetään lähestyä mahdollisimman empaattisesti ja pehmeästi, kertoo perhetyöntekijä Satu Aalto. Hän ja terveydenhoitajat tekevät kotikäyntejäkin.

 

– Tämä on myös ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä, Aalto toteaa.

Lähes kaikki vantaalaiset naiset käyvät neuvolassa jo ennen synnytystä. Niitä jotka jostain syystä, kuten kiireen tai unohduksen takia, eivät ole tulleet neuvolaan, haetaan etsivän työn avulla, kuten kirjeellä.

Perhevalmennuksessa ei käsitellä pelkkää synnytystä ja lapsen hoitamista käytännössä, vaan myös parisuhteen ja ajankäytön muuttumista, kun lapsi syntyy.

– Joo, ajankäyttö on muuttunut totaalisesti, naurahtaa kolme kuukautta sitten isäksi tullut Thiego Fernades ja kehuu Korson neuvolaa ihanaksi paikaksi.

Hän toi Saara-tyttären rotavirusrokotettavaksi, koska perhe lähtee huhtikuussa käymään Brasiliassa, josta Fernades on kotoisin.

Korson neuvola sijaitsee osoitteessa Naalipolku 6A.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu