Kulttuuri

Kun sairaus vie muistot mennessään

Tanssija Nina Mamia on muistisairauden myötä puolisostaan ja arjesta hiljalleen erkaneva Carola ja Kasperi Nordman häntä hoitava Toivo.

Mari Mäkinen

Lähiomaisen dementiadiagnoosi on usein kova isku. Sairaus koskettaa monia: sairastunutta itseään, puolisoa, lapsia, sukulaisia ja ystäviä. Edessä on suuri tuntematon niin sairastuneelle kuin häntä hoitavalle.

Tähän aiheeseen pureutuu Sivuun Ensemble -ryhmän Vain rakkaudesta -teos. Se on koskettava tarina muistisairauden keskellä kipuilevasta pariskunnasta ja heidän sairauden muokkaamasta todellisuudesta. Rakkaussuhde muuttuu ajan saatossa hoitosuhteeksi, jossa toinen katoaa hiljalleen omaan maailmaansa.

Voin tuntea tekeväni edes jotakin.”
Ohjaaja ja koreografi Ninni Perko teki aiheesta ensimmäisen kerran lyhyen näytelmän jo vuosia sitten. Silloin dementia ravisteli lähipiirin parisuhdetta.

–  En päässyt silloin käsittelemään aihetta tarpeeksi. Nyt sairaus koettelee jälleen lähellä, ja halusin pureutua aiheeseen tarkemmin.

Vain rakkaudesta on sanaton tarina. Jarmo Saaren säveltämän musiikin siivittämänä pariskunta tanssii yhä syvemmälle sairauden värittämään arkeen. Ilo, tuska, pelko, jopa viha, ovat vahvasti läsnä.

– Teoksessa näkyy muutos, joka ei aina ole positiivinen. Pari on alkuun yhtä, mutta he erkanevat toisistaan pikkuhiljaa.

Perko toivoo, että teos toimii vertaistukena tukea tarvitseville. Hän haluaa myös taiteen keinoin tuoda esiin omaishoitajan raskasta arkea.

– He ovat hiljaisia kärsijöitä, eikä aplodeja ole koskaan tarjolla, Perko pohtii.

– Teos on auttanut myös itseäni ymmärtämään, ja sen avulla voin tuntea, että teen edes jotakin, hän lisää läheisiinsä viitaten.

Sivuun Ensemblelle on tyypillistä eri taiteenmuotojen välinen dialogi. Myös Vain rakkaudesta -teoksessa liike, musiikki, kuva ja teksti punotaan kokonaisuudeksi, joka antaa katsojalle mahdollisuuden käsitellä asiaa monin eri tavoin. Esityksessä on nähtävissä mykkä-filmien estetiikkaa, ja sanattomuudella on tärkeä rooli.

– Sanat ovat niin konkreettisia. Uskon, että sanattomuus mahdollistaa sen, että katsoja voi assosioida enemmän.

Perkon ja Saaren ohella oman panoksensa teokselle ovat antaneet lavastuksesta ja kuvista vastaava Hanna Sakara sekä puku- ja habitusvastaava Siru Kosonen. Valoista vastaa yhdessä Perkon kanssa Edward Leonard. Pariskuntana tanssivat Nina Mamia ja Kasperi Nordman.

Vain rakkaudesta, ensi-ilta to 11.10. klo19 Vernissassa (Tikkurilantie 36). Muut esitykset pe 12.10. klo 13 ja klo 19, la 13.10. klo 16. Liput 12/7 e. Lippuvaraukset: [email protected] tai p. 040-596 5323 ja 050-404 3255.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu