Paikalliset

Vantaa hamuaa kymmeniä uusia kivijalkakauppoja – mallia otetaan Melbournesta

Vantaan uusi kivijalkaliikkeiden rypäs avautuu jo kevään aikana. Se tulee Tikkurilaan kaupungintalon viereen, rakenteilla olevan torin kupeeseen. Elokuusta 2012 kaupunkisuunnittelujohtajana toimineen helsinkiläisen Tarja Laineen mielestä erilaisia uusia kivijalkakauppoja mahtuu hyvin Tikkurilan katujen varrelle, varsinkin aseman ja Tikkuraitin välille.

Johanna Erjonsalo

Kaupunki kaavailee Vantaalle kymmeniä uusia kivijalkakauppoja. Niiden on määrä sijoittua lähivuosina keskusta-alueille Tikkurilaan, Myyrmäkeen, Korsoon, Koivukylään ja Kivistöön. Uudet liikkeet edustaisivat monia toimialoja ruokakaupoista vaatemyymälöihin.

– Kaupunkisuunnittelun pyrkimyksenä on kehittää aitoa, kestävää kaupunkikulttuuria kivijalkakauppojen avulla, ja niiden lisääminen on myös Vantaan taloudellinen tavoite ja työllisyyskysymys. Kivijalkaliikkeiden määrän lisäämistä puoltaa myös nykyinen uusurbanismi, perustelee Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine.

Uusurbanismilla Laine viittaa globaaliin trendiin, johon vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjunta: yhä useampi arvostaa asumista keskusta-alueilla, joilla on monipuoliset palvelut ja mahdollisuudet liikkua pyörällä tai jalan.

– Aiemmin ajateltiin, että on hyvä muuttaa maalle ja autoilla sieltä ostoskeskuksiin. Tilanne on muuttunut.

Laine katsoo, että Vantaan kasvualueilla on tilaa niin uusille kivijalkamyymälöille kuin autoilijoiden suosimille kauppakeskuksillekin.

Vantaan keskusta-alueille on valmisteilla kaavoitussuunnitelmia, joissa kivijalkaliikkeillä on tärkeä rooli. Vantaa aikoo kysyä niihin ideoita myös yrittäjiltä ja asukkailta. Tikkurilan kehittämissuunnitelma tulee lautakuntakäsittelyyn keväällä.

On mahdollista, että Vantaa pyrkii jatkossa helpottamaan kivijalkayritysten toimintaedellytyksiä erilaisin tuin.

Uusista kivijalkatiloista halutaan kaavoittaa kaiken varalta monikäyttötiloja: tarvittaessa niissä voisi toimia vaikkapa varasto myymälän sijasta.

Vantaan kivijalkapuotien nykyistä määrää ei ole tilastoitu.

– Osa liikkeistä pärjää hyvin, osa ei niin hyvin, Laine kuvaa.

Kivijalkakaupat riutuvat monissa kaupungeissa

Vantaan suunnitelmat ovat ristiriidassa monessa kaupungissa tapahtuneen kehityksen kanssa: keskustojen kivijalkakauppoja on kuihtunut pois, kun kaupunkien reunoille on noussut kauppakeskuksia, joihin pienliikkeet ovat muuttaneet. Näin on käynyt mm. Lahdessa.

Helsingin keskustassakin, mm. Aleksilla, moni kivijalkakauppa on lopettanut. Alppilassa taas kivijalkatiloja on muutettu asunnoiksi.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Laineesta Helsingin liikkeet ovat hinnoitelleet itsensä ulos: korkeat vuokrat näkyvät kalliina tuotehintoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu