Kaupungin halpaluotto kelpaa vain harvoille

Sosiaalinen luotto on tarkoitettu niille vantaalaisille, jolla ei ole mahdollisuutta saada muuta luottoa kohtuullisilla ehdoilla esimerkiksi luottohäiriömerkinnän tai vakuuksien puuttumisen vuoksi.

Päivi Tuovinen

– Sosiaalinen luototus on pienituloisten ja vähävaraisten kaupunkilaisten pankki, kuvaa Vantaan kaupungin sosiaalisen luototuksen esimies Pirkko-Liisa Luotonen.

Luottoa voi hakea sosiaalitoimistosta esimerkiksi kotiin liittyviin hankintoihin, takuuvuokriin ja vuokrarästeihin. Sitä myönnetään myös vanhojen velkojen maksuun ja terveydenhoitomenoihin, kuten silmälasien hankintaan.

– Yksi tärkeä käyttökohde on nuorten aikuisten kodinperustamislaina. Nuorten ei niin tarvitse käyttää kalliita kulutusluottoja tai ostaa osamaksulla.

Luotonen harmittelee, ettei ylivelkaantumista estävää sosiaalista luototusta osata hakea riittävän ajoissa.

– Moni ajautuu pikavippikierteeseen, vaikka voisi pyytää meiltä apua. Usein käy niin, että että meille soitetaan, kun häätö on jo vireillä.

Sosiaalinen luotto on halpaa ja sitä voi saada aina 10 000 euroon saakka. Luototus rahoittaa ne menot, joihin ei voida myöntää toimeentulotukea. Sitä saadakseen ei siis tarvitse olla toimeentulotuen asiakas.

Vantaan kaupungilla on oma sosiaaliseen luototukseen varattu rahastonsa. Vastaava rahasto on myös esimerkiksi Helsingillä ja Espoolla.

Kaupunki itse päättää, missä laajuudessa se luottoa myöntää, minkä suuruinen rahasto on ja minkä suuruisia luottoja se jakaa.

Luotonen kertoo, että Vantaan kaupunginvaltuusto korotti sosiaalisen luototuksen rahaston pääomaa toukokuussa 500 000 euroa. Syyskuun lopussa rahaston suuruus oli lähes kaksi miljoonaa euroa.

Rahaa uusien luottojen myöntämistä varten oli syyskuun lopussa jäljellä 757 500 euroa.

 

Kielteisten päätösten määrä on laskenut.”

Luotto on tänä vuonna Vantaalla myönnetty kahdelle kolmesta sitä hakeneesta

 

– Olemme myöntäneet tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä 75 uutta luottoa. Kielteisten päätösten määrä on laskenut neljänneksellä viime vuoden vastaavasta ajasta.

Sosiaalinen luototus on Luotosen mukaan myös veronmaksajien edun ajamista. Se ehkäisee yksilöiden konkursseja ja syrjäytymistä.

– Luototuksessa on aina riskinsä. Sosiaalisessa luototuksessa Vantaalla riskit ovat toteutuneet vain alle kuudessa prosentissa kaikista myönnetyistä luotoista.

Luotonen korostaa, että sosiaalinen luototus ei ole pikavippitoimintaa.

– Tämä vaatii kunnollista kokonaiskartoitusta ja suunnitelmaa. Toiminta perustuu aina asiakkaan henkilökohtaiseen tapaamiseen.

Vaihtoehto pikavipille

Sosiaalista luottoa myönnetään tarpeellisiin, välttämättömiin menoihin.

Luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille kuntalaisille,joilla ei ole esimerkiksi puuttuvien vakuuksien tai luottohäiriömerkinnän vuoksi mahdollisuutta saada muuta kohtuuhintaista luottoa.

Luotto voi olla 200–10 000 euroa.

Luoton saamiseen ei tarvita vakuutta.

Laina-aika voi olla enintään viisi vuotta. Luotosta peritään 12 kuukauden euribor-viitekorko ilman asiakaskohtaista marginaalia. Sosiaalisesta luotosta ei peritä muita kuluja.

Kuukausimaksu sovitaan asiakkaan maksukyvyn mukaiseksi.

Luoton saajalta voidaan edellyttää vapaaehtoisen luottohäiriömerkinnän tekemistä luottorekistereihin. Tällä pyritään ehkäisemään asiakkaan velkaantuminen jatkossa.

Kommentit

Koetaanko tämä sosiaalinen luotto nöyryyttävänä, ja ihmisten ylpeys että minä selviän omista raha-asioista saattaa estää hakemasta. Vai onko kyseessä tietämättömyys? Itse en ole edes kuullut tälläisestä luotosta aiemmin. Tämähän olisi hieno asia jos se toimii niinkuin annetaan ymmärtää.

Nunnukka

Nunnukan tavoin epäilen tietämättömyyttä. Moni nuori voisi pelastua luottotietojen menettämiseltä, jos turvautuisi tällaiseen Vantaan kaupungin hienoon kädenojennukseen. Toinen on seurakuntien järjestämä diakonia-apu. Sitäkin voisivat nuoret kirkon jäsenet joskus koettaa.

Molemmat eli kaupungin ja seurakunnan avut ovat sellaiset, että siellä keskustelemalla voisi saada muutakin - henkistä apua ja tukea oman elämäntalouden haltuun ottoon.

asiaihminen

Sosiaalisesta luototusta ei tosiaan paljoa mainosteta. Luottotietojen säilymiseen se taas ei auta lainkaan, sillä ehtona sen saamiselle on menetetyt luottotiedot. Itse olen kerran sitä yrittänyt saada, taloudellisella ahdingollani ei ollut mitään merkitystä koska luottotietoni olivat kunnossa, ei ollut mitään mahdollisuuksia ko. luottoa saada. Tässä tapauksessa ainoa vaihtoehto oli ottaa kallis pikavippi.

Ne ihmiset jotka ovat jo niin kehnossa tilanteessa, että luottotiedot ovat menneet, harvoin jaksavat enää edes ajatella taloutensa kuntoon saattamista.

Ts. tätä luottoa ei saa kukaan sitä oikeasti tarvitseva joka vielä haluaisi, ja jaksaisi korjata taloutensa ennen täydellistä romahdusta.

Matti Kukkaro

Em. luottoa yriton joskus hakea,kun avopuoliso jäi työttömäksi, mutta oli työllistymässä ja rahat oli tiukilla. Lainan olisimme pystyneet maksamaan takaisin, mutta haastattelija katsoi roolikseen henk.koht asioiden kaivelun ja muutenkin ylimielisen asenteen omaksui meitä kohtaan, toivon hartaasti että hän on joskus samassa tilanteessa. Laina jäi saamatta..

xyz