Paikalliset

Katupöly aiheuttaa joka vuosi 1 300 kuolemaa

Astmaa sairastavan töölöläisen Teemu Ullgrenin oireet alkoivat tänä keväänä tavallista aikaisemmin johtuen lauhasta talvesta, katu- ja siitepölystä. - Pöly tuntuu silmissä ja iholla. Nenä ja keuhkot menevät tukkoon. Paras apu on kasvojen eteen laitettava merinovillainen huivi. Se suodattaa ilmassa leijuvia hiukkasia. Myös astmalääkkeet ja suolakivipiippu auttavat.

Johanna Erjonsalo

Perjantaisena aamuna ilmanlaatu Helsingin Mannerheimintiellä on tyydyttävä. Muutaman korttelin päässä asuvalle töölöläiselle Teemu Ullgrenille ilma on kuitenkin jopa hyvä, koska yöllä on satanut vettä, maa on märkä ja katupölyä on siksi vähän ilmassa.

Ullgren sairastaa astmaa ja katupöly aiheuttaa keväisin pahojakin oireita.

– Hengenahdistusta, nenä on tukkoinen, silmiä kutisee ja ihohuokoset menevät tukkoon.

Pahimpaan siitepölyaikaan Ullgrenin on astman vuoksi luovuttava juoksemisesta. Liikunta muuten on kuitenkin parasta lääkettä.

– Liikunta laittaa nesteet kiertoon ja epäpuhtaudet voi rykiä tai niistää ulos, kertoo myös pilatesta ja kiipeilyä harrastava mies.

Satunnaisista sateista huolimatta meneillään olevat viikot ovat katupölyn kannalta kevään vaikeimpina. Kuiva ja tuulinen sää on säistä pahin, virkkaa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) päivystävä ilmanlaatuasiantuntija Marjatta Malkki.

– Katupölyä on paljon ilmassa ja se aiheuttaa varsinkin herkimmille oireita. Tilanne on mennyt kuitenkin parempaan suuntaan kaupungin tehostettujen toimenpiteiden ansiosta, Malkki jatkaa.

Katupölyn määrään vaikuttaa paljon se, kuinka paljon teitä hiekoitetaan. Tärkeintä olisi huomioida lääkitys, välttää vilkkaasti liikennöityjä katuja ja käyttää hengityssuojaimia. Näin kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Katupölystä kärsivät eniten astmaatikosta, sydämen vajaatoiminnasta kärsivät sekä lapset. Katupöly voi aiheuttaa keuhkojen toiminnan heikentymistä, astmaoireiden lisääntymistä ja lyhentää jopa elinikää. Suomessa päästöt aiheuttavat vuosittain noin 1 300 kuolemaa, arvioi Allergia- ja astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen.

Maaliskuisena arkiaamuna ilmanlaatu Helsingissä on pääosin tyydyttävä, Hämeentiellä jopa huono, kertoo ilmanlaatua mittaava Helsingin seudun ympäristöpalvelun (HSY) ylläpitämä ilmanlaatuportaali. Aamuruuhkan aikaan Espoon Leppävaarassa ilmanlaatu tekee rajun piikin hyvästä tyydyttävään. Vantaan Tikkurilassa sijaitsevassa mittauspisteessä vastaavaa piikkiä ei ole, vaan ilma on aamulla tasaisen tyydyttävää.

Hengitettäville hiukkasille asetetut raja-arvot ovat viime viikkoina ylittyneet Hämeentien lisäksi muun muassa Mannerheimintien, Leppävaaran ja Kehä II:n mittausasemilla. Ylitykset johtuivat katupölystä.

– Näillä mittausasemilla liikennemäärät ovat suuria. Kyseisiä alueita on osin jo puhdistettu, mutta terveydelle haitalliset hiukkaset ovat pieniä ja niitä on haastava saada puhtaaksi puhdistuskalustollakaan, toteaa HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.

Pariisissa liikennettä jouduttiin maaliskuun puolivälissä jopa rajoittamaan huonon ilmanlaadun takia. Liikenteeseen sai lähteä vain ajoneuvolla, jonka rekisteritunnus päättyi parittomaan numeroon.

Suomessa tuskin joudutaan koskaan ottamaan käyttöön Pariisin mallia, arvioi Malkki.

– Helsingin ja muut kunnat ovat tehneet liikennerajoittamistoimenpiteitä sisältävän varautumissuunnitelman, jos ilmanlaatu heikkenee. Sitä kuitenkaan tuskin tarvitsee ottaa käyttöön.

Ilmanlaatua voi seurata HSY:n ylläpitämästä Ilmanlaatuportaalista osoitteesta www.ilmanlaatu.fi.

 

Miljoonien puhdistusurakka

Helsingin kantakaupungista katupöly korjataan nopeammin kuin lähiöistä.

Rakennusviraston ylläpitoinsinööri Tarja Myller vastaa väitteeseen, ja toteaa, että se pitää paikkansa.

– Helsingissä katujen kevätsiivouksessa satsataan ensisijaisesti keskustan vilkkaimmin liikennöityihin ajokatuihin. Viimeisenä tulevat asuntokadut, joissa ei ole niin paljon liikennettä kuin keskustassa.

Kaupunki on jakanut katujen puhdistamiseen kolmeen kiireellisyysluokkaan. Vilkkaiden ajokatujen lisäksi ykkösluokkaan kuuluvat myös keskustan yleiset jalankulku- sekä pyörätiet. Katujen pesua on ostettu useilta eri urakoitsijoilta, joten lähiöiden vuoro on heti kantakaupungin jälkeen.

Kaduilta siivotaan ensin pois talven hiekoitushiekka ja sen jälkeen ne pestään. Hiekka käytetään uudelleen täyteaineena kaupungin rakennuskohteissa. Hiekkaa kului viime talvena noin 2 000 rekkalastillista, runsaslumisena talvena ehkä noin 2 500 autokuormallista, arvelee Myller.

Kaupunki käyttää vuosittain noin viisi miljoonaa euroa kevätsiivoukseen ja katupölyn torjuntaan. Pölyä sidotaan kastelemalla katuja laimealla suolaliuoksella.

Rakennusvirasto saa puhdistuksen osalta eniten palautetta liittyen vilkkaisiin jalka- ja pyöräteihin. Myös kantakaupungin jalkakäytävistä tulee keväisin lähes päivittäin palautetta.

– Kantakaupungissa jalkakäytävät ja niiden puhtaanapito ovat kiinteistöjen vastuulla. Myös kiinteistöjen olisi muistettava kastella katujaan pahimpaan aikaan päivittäin ja poistettava hiekat jalkakäytäviltä, Myller muistuttaa.

Espoossa niin ikään kaikki kadut puhdistetaan hiekoitussepelistä.

– Puhdistaminen on aloitettu pääkaduilta ja joukkoliikennereiteiltä eli alueilta, joilla katupöly on suurin ongelma, toteaa tuotantojohtaja Toni Korjus Espoon kaupungilta.

Sepelit kerätään kaduilta harjakoneilla ja pesujen jälkeen kadut pidetään puhtaina imulakaisulaitteilla syksyyn saakka.

Tikkurilan keskustassa Vantaalla pääkadut ovat jo melko puhtaita, arvioi kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö. Varsinainen hiekan poistaminen kaupungissa alkoi tämän viikon maanantaina.

– Ensin puhdistetaan joukkoliikennekadut, sitten kokooja- ja asuntokadut. Pääsiäiseksi kaupungin kaikkien katujen pitäisi olla näillä näkymin kesäkunnossa.

Katujen puhdistus jatkuu tarpeen mukaan koko kesäkauden. Rahaa hiekan poistamiseen kuluu kaupungilta talven jälkeen noin puoli miljoonaa euroa, tänä talvena hieman vähemmän.

Näin suojaudut katupölyltä:

Vältä liikkumista kuivalla säällä vilkkaimmin liikennöidyillä kaduilla pahimpaan pölyaikaan.

Asenna hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin tai ilmanvaihtokoneisiin.

Vältä ikkunatuuletusta tai asenna tuuletusikkunaan pölysuodatin.

Hengitys- ja sydänsairaiden sekä allergisten on hyvä pitää lääkärin määräämä lääkitys mukana ulkona liikuttaessa.

Ärsytysoireita voi helpottaa kostuttamalla limakalvoja suihkeilla tai tipoilla.

Lähde: Hengitysliitto

Vaikuta ilmanlaatuun:

Suosi pyöräilyä, kävelyä ja joukkoliikennettä.

Valitse vähäpäästöinen auto.

Esilämmitä auton moottori, kun lämpötila laskee alle +5 asteen.

Vältä joutokäyntiä.

Autoile mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ja -paikkojen ulkopuolella.

Noudata taloudellista ajotapaa.

Lähde: HSY

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu