Kulttuuri

Kuuro räppäri jää ilman Gramex-tukia: Ei tuota ääntä

Signmark eli Marko Vuoriheimo on vääntänyt tekijänoikeusjärjestö Gramexin kanssa jo vuosia kättä korvauksista.

Toni Tervo

Kuuro rap-artisti Signmark eli Marko Vuoriheimo on paininut vuosia erikoisen ongelman kanssa. Tekijänoikeusjärjestö Gramex ei suostu maksamaan miehelle täysiä korvauksia tämän tekemästä musiikista.

Syyksi ilmoitetaan, ettei tiettävästi ainoana maailmassa viittomakielellä riimittelevä Vuoriheimo varsinaisesti tuota itse ääntä, vaan miehen viittomisen räppää joku muu.

– Olen viimeisen kuuden vuoden aikana yrittänyt selittää heille, että olen kuitenkin kirjoittanut kappaleiden sanat ja sovittanut musiikin yhteen viittomakielen kanssa. Yritin jopa ehdottaa, että minut voitaisiin luokitella kapellimestari-kategoriaan. Vastaus oli, että jotta minut voitaisiin lisätä siihen, lavalla tulisi olla vähintään kuusi soittajaa, Vuoriheimo kertoo.

– Ehkä seuraavalla levyllä minun pitäisi taputella käsiäni, jotta saisin omaa ääntä mukaan, mies tuhahtaa.

Vuoriheimon mukaan hänelle kyse ei ole niinkään itse rahasta vaan periaatteesta. Gramex on maksanut hänelle korvausta, kun mies on ilmoittanut itsensä tuottajaksi, mutta mies kaipaisi tunnustusta myös muusikkona.

– Minulle on ihan sama, onko korvaus iso tai pieni. Totta kai, kun musiikki on päätyö, olisi kiva saada jotain avustusta siihen liittyen, mutta en ole semmoinen tyyppi, joka alkaa itkemään näistä asioista. Jos he ovat vaikeita, minä keskityn muihin asioihin.

Muita asioita ovat muun muassa olleet miehen runsaat ulkomaankeikat. Viime vuosina Signmark on nähty muun muassa Yhdysvalloissa, Bosniassa, Ugandassa, Etiopiassa, Ukrainassa ja Ranskassa.

– Etiopiassa varmaan viisi tuhatta ihmistä tuli kaksi vuorokautta ennen keikkaa paikalle. Se oli tosi siistiä!

Ulkomaankeikkojen määrässä on iso ero miehen kotimaan esityksiin verrattuna. Viimeisen parin vuoden aikana Vuoriheimo on esiintynyt Suomessa vain kolme kertaa. Kaksi näistä oli yksityistilaisuuksia.

– Kuulin kerran että yksi festarijärjestäjä olisi halunnut minut esiintymään tapahtumaansa, mutta pelkäsi yleisökatoa. Saan kuitenkin jatkuvasti paljon viestejä joissa toivotaan, että tulisin vaikka Kouvolaan tai Jyväskylään. Tarjouksia vain ei ole.

– Nyt olen kehittämässä uutta konseptia, joka yhdistäisi muun muassa valoa ja videota viittomiseeni. Musiikki ei ole pelkästään kuulemiseen liittyvä asia.

Signmark on ollut pitkään aktiivinen vammaisten näkyvyyden lisäämisen puolestapuhuja. Hän kertoo vakuuttuneensa esimerkiksi viime kesän Lontoon Paraolympialaisten saamasta huomiosta Iso-Britanniassa.

– Suomessa vammaiset eivät oikein pääse niin paljon esille. Media on yksi iso tekijä ja toivoisinkin että televisiosarjoissa olisi enemmän hahmoja, jotka ovat vaikka kuuroja tai sokeita.

– Jos itse saisin päättää, koulussa voitaisiin tehdä niin, että luokat ottaisivat kummiluokan, jossa oppilaat ovat vammaisia. Näin he voisivat tutustua toisiinsa ja lapset voisivat kokeilla esimerkiksi millaista on viettää päivä pyörätuolissa. Lisäisin myös viittomakielen vapaaehtoisten kielien joukkoon lukiossa, mies visioi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu