Musikaalin esiintyjiin voi iskeä väsy tai ärripurri

Hyvä ja paha kohtaavat Grimmin veljesten satuun perustuvassa musikaalissa. Perhonen (Tiia Ruikkala) puolustaa Lumivalkoa (Alviina Maliniemi) ja Ruusunpunaa (Adeliina Maliniemi) kääpiökuningas Morekia (Mirka Rättyä) vastaan.

Mari Mäkinen

Perhosia, pupujusseja, keijukaisia, kääpiöitä, enkeleitä ja kuninkaallisia. Huikaisevan värikäs joukko täyttää konserttitalo Martinuksen, kun Grimmin veljesten klassikkosatu Lumivalko ja Ruusunpuna nousee estradille.

Eikä tämä joukko suostu pitäytymään vain lavalla. Satuhahmot kirmaavat pitkin konserttisalin lehtereitä ja katsomoita valloittaen niin pienen kuin isommankin katsojan.

Suzuki-Families -yhdistyksen suurprojekti on koonnut yhteen sankan joukon vapaaehtoistyöntekijöitä ja eri taiteenalojen harrastajia. Satumusikaalin on säveltänyt diplomipianisti Kimmo Ruotsala, ja sen ohjaa musiikin tohtori Päivi Kukkamäki.

Laulurooleissa esiintyvät Suzuki-menetelmällä laulua opiskelevat lapset ja nuoret. Nuorimmat esiintyjät ovat vasta sylivauvoja.

Musikaalin osatuottaja ja esityksen pahinta hahmoa Kääpiökuningas Morekia esittävä Mirka Rättyä tuli itse mukaan laulusuzuki-toimintaan jo ennen syntymäänsä.

– 25 vuotta sitten äitini oli juuri aloitetussa odottavien äitien ryhmässä, ja ensimmäisen kerran olin tunnilla kolmen kuukauden ikäisenä, Rättyä kertoo.

Rättyän mieleen on jäänyt paljon aurinkoisia taaperoajan musiikkimuistoja. Hän esiintyi musikaaleissa jo sylivauvana milloin ampiaisena, milloin nallena tai pupuna.

Myös Lumivalko ja Ruusunpuna -musikaalissa vauvat köllöttelevät satuhahmoina äitiensä syleissä.

– Vauvojen ehdoilla mennään. Kun yksi nukahtaa, ja toiselle iskee ärripurri, saattaa lavalla olla yhtäkkiä vähemmän metsän pikkuhahmoja kuin alun perin suunniteltiin, mutta se ei haittaa, Rättyä sanoo.

– Koskaan ei ole esitys häiriintynyt siitä, että vauvat ovat mukana.

Suzuki-menetelmän myötä kasvanut Rättyä ei voisi kuvitella elämää ilman musiikkia, ja hän uskoo ihan pienimpienkin lasten saavan elämyksistä runsaasti eväitä elämän varrelle.

– Itselleni laulu on ollut aina ja on edelleen tosi tärkeä osa elämääni. Musiikki on antanut suuntaviivat kulttuurin ja musiikin pariin myös ammattitasolla, Musiikkiteatteri Kapsäkissä tuottajana työskentelevä ja kulttuurituottajaksi opiskeleva Rättyä kertoo.

Musikaalia Rättyä kuvailee perinteisyydessään ihastuttavaksi saduksi, jossa ystävyys, rehellisyys ja rakkaus vie voiton katkeruudesta.

– Erityisen viehättävää on se, miten Lumivalko ja Ruusunpuna haluavat auttaa minua, vaikka olen ruma sisältä ja ulkoa, Rättyä myhäilee.

Satumusikaali Martinuksessa la 24.11. klo 14 ja 17, su 25.11. klo 14 ja 17. Liput ovelta 10/12/15 e. Suositus: yli 5-vuotiaille. Esitys on osa Vantaan kaupungin World Design Capital -hanketta sekä Taikalamppu-projektia.