Viihde

Suomalainen musiikki hävettää välillä Karri Koiraa

Kovassa nosteessa oleva Karri Koira toivoo, ettei suosio laimenna fiilistä keikoilla. Tähän asti keikkapaikkojen ahtaus on luonut jopa hurmoksellista meininkiä. Jos olisimme olleet Ruisrockin päälavalla, niin yleisössä olisi vain istuskeltu ja juotu kaljaa, artisti arvelee.

Mete Sasioglu

Haluun kaikki tai ei mitään. Mä en haluu paljon, vaan mä haluan kaiken, laukoo Karri Koira kappaleessaan Kaikki tai ei mitään.

Huimassa nosteessa oleva R’n’B-artisti on todellisuudessa kuitenkin sangen vaatimaton kaveri.

– En ajattele, että minulla olisi jotain supersuosiota. Nyt minua haastatellaan sataan lehteen, mutta suhtaudun siihen melko ammatillisesti, en henkilökohtaisesti. Ihmisiä kiinnostaa levyni, koska vastaavaa ei ole ennen Suomessa julkaistu.

Koira on aloittanut aamunsa amerikkalaisittain bagelilla Brooklyn Cafessa. Ikkunan takana ohi kiitävä raitiovaunu muistuttaa kuitenkin punavuorelaisesta todellisuudesta. Tätä Karri Koiran musiikki onkin: yhdistelmä Amerikkaa ja Härmää. Tyyliltään se on R’n’B:tä, mutta ei siinä mielessä kuin tämän päivän hittilistojen peruskama.

Karri Koira on kasarihenkistä syntikkaa, lämmintä groovea ja hersyvää huumoria – kaikkea kohtuudella ja hyvällä maulla.

Suomi on niin pieni maa, etten osaa ottaa suosiotani niin isona asiana.”

– Asiat, joita nuorena olen nähnyt, palaavat myöhemmin mieleen ja niitä alkaa fiilistelemään. Asiat kiertävät ja sitä palaa vanhoihin tuttuihin juttuihin, mies kuvailee musiikkiaan.

Mikään märkäkorva Koira ei ole, sillä musiikkia hän on tehnyt jo toistakymmentä vuotta eri kokoonpanoissa. Koiran yhden miehen sooloprojekti sai tulta alleen toissakesänä. Silloin julkaistiin Youtube-hitti Mammat riivaa, jossa Koira laittoi pilke silmä kulmassa uusiksi Don Omarin kesähitin Danza Kuduro yhdessä räppäri Ruudolfin kanssa. Sitä seurasivat sinkut Amerikankotka liitää ja Kaikki tai mitään.

Alkuvaiheen kulttisuosiosta syntynyt aalto sulautui pian valtavirtaan, ja päivätyöt saivat jäädä. Lokakuussa Karri Koira äänestettiin musiikkiammattilaisten Tulevaisuuden tusina -listauksessa toiselle sijalle.

Artistia itseään suosio ei varsinaisesti yllätä.

– Tiesin ihmisten pitävän jutuistani. Suosioni kasvoi hiljalleen, alkaen Mammat riivaa -biisistä ja jatkuen vierailuillani Jaren & VilleGallen kappaleissa. Suomi on niin pieni maa, etten osaa ottaa tätä niin isona asiana, hän selittää.

Suomessa on vain joko liian vakavaa musiikkia tai sitten rillumareita.”

Koiran esikoisalbumi K.O.I.R.A. tulee kauppoihin 30.marraskuuta. Julkaisun yhteydessä on puhuttu paljon uutuusarvosta. Mikä Karri Koirasta tekee sitten niin ennen näkemättömän?

–  Tuohon on vähän vaikea vastata. Olen omassa musiikissani niin syvällä, että on vaikeaa nähdä asiaa ulkopuolelta. R’n’B-suuntaisia juttuja on Suomessa aiemmin julkaistu, mutta yleisö ei ole ilmeisesti ottanut niitä omakseen. Ehkä tämän jutun suosio johtuu omasta räppitaustastani. Teen tätä eri lähtökohdista kuin muut.

Mihinkään valmiisiin lokeroihin Koira ei osaa itseään musiikillisesti asettaa. Hän tekee juttuaan pilke silmäkulmassa, mutta korostaa, ettei kyse ole huumorimusiikista.

– Usein tuntuu ikävästi siltä, että Suomessa on vain joko liian vakavaa musiikkia tai sitten sellaista rillumareita, Pizza Enricoa ja muuta. Välillä minua hävettää se musiikki, jota täällä fiilistellään, artisti myöntää.

Karri Koira

1980-luku: syntyy Helsingissä, oikealta nimeltään Karri Siren.

1998 ensimmäinen bändi, mukana Ruudolf, Thono Slowknow (SMC Hoodrats) ja pari muuta tyyppiä.

1999 perustaa Vähäiset äänet -yhtyeen Ruudolsin ja Thono Sklowknowin kanssa.

2000–2003 julkaisee kaksi kasettia, yhden vinyylisinkun ja cd:n Vähäiset äänet -projektissa.2000–2012 vierailuja muun muassa JVG:n, Ruudolfin, Kemmurun, Thono Slowknowin ja Rolf Santanan levyillä.

2005 aloittaa tekemään ohjelmia Radio Helsingissä.

2011 Mammat riivaa -kappale yhdessä Ruudolfin kanssa.

2012 sijoittuu 2. sijalle musiikkialan Tulevaisuuden tusina -äänestyksessä.

2012 julkaisee ensimmäisen sooloalbuminsa K.O.I.R.A. 30. marraskuuta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu