Joulukalenteri

Nukketeatteri Sampo tietää mistä on lapsen joulu tehty

Unna Heikkisen joulun odotukseen kuuluu nukketeatteria kaksin kappalein. Yllätyslahja ystävälle- näytelmän lisäksi hän pääsee Kanneltalolle laulamaan mukana Joulu tulla jollottaa- esitykseen.

Sami Iivonen

Joulu on perinteiden aikaa, eteenkin kun perheessä on pieni lapsi. Tunnelmaa ammennetaan omista lapsuuden muistoista. Traditioita, kuten yhdessä leipominen ja kuusen koristelu halutaan vaalia.

Uusiakin perinteitä syntyy. Puotilassa majaa pitävä Nukketeatteri Sampo on kahden vuosikymmenen ajan levittänyt joulun sanomaa joulunäytelmillään. Monelle nukketeatterista on tullut jokavuotinen tapa.

35-vuotisjuhlaansa viettävän Sampo-teatterin loppuvuosi pyhitetään joululle. Ohjelmistossa on kolme kaiken ikäisille sopivaa näytelmää. Kaksi niistä myös kiertää pääkaupunkiseudulla, joten välttämättä ei tarvitse matkustaa Itä-Helsinkiin nauttiakseen kauniista ja mukaansatempaavista joulutarinoista.

Yllätyslahja ystävälle on vuodesta 1992 esitetty talvikertomus, jossa korostuvat ystävyys ja antamisen ilo. Joulu tulla jollottaa on varsinainen revyy, jossa kaikki saavat osallistua lauluun.

Kolmatta näytelmää, Ihanaa joulua, esitetään lavasteiden suuruuden vuoksi vain Puotilan ostoskeskuksella sijaitsevassa teatterisalissa.

Tänäkin vuonna joulukausi aloitettiin jo marraskuussa. Yllätyslahja ystävälle- näytelmää olivat Pihlajistosta tulleet katsomaan myös Minna ja Unna Heikkinen.

– Meidän piti itse asiassa tulla jo viime syksynä, mutta emme olleet varmoja onko Unna sopivan ikäinen, hän kertoo.

Nyt 2,5-vuotias tyttö on silminnähden otettu näkemästään. Viime vuoden vahinko otetaan korkoineen takaisin, kun Unna ennen aattoa pääsee vielä Kanneltalolle Joulu tulla jollottaa- näytelmään.

Heikkisen perheessä tärkeintä joulussa on yhdessä olo. Tunnelmaa luovat musiikki, hyvä ruoka ja tietysti kuusi. Siis kaikille meille tuttuja joulun aiheita, mutta perheen pienimpien vuoksi niihin panostetaan hieman enemmän.

– Toivottavasti tulisi lunta, niin pääsisimme kunnolla ulkoilemaan, Minna Heikkinen haaveilee.

Unna kertoo olleensa kiltti, joten Pukkiakin odotetaan aattona. Lahjatoivekin on jo esitetty.

– Leikkiautoja, hän sanoo päättäväisenä.

 

Esityksen hahmot voisivat löytyä lapsen omasta lelulaatikosta.”

 

Myös nuket ovat tervetullut lahja. Niillä voi vaikka tehdä omia näytelmiä. Aina ei teatterissakaan tarvita marionetteja tarinan kertomiseen.

 Yllätyslahja ystävälle -esityksen hahmot voisivat löytyä lapsen omasta lelulaatikosta, kertoo nukeillanäyttelijä Paula Kannisto.

Eikä aikuisillakaan käy aika pitkäksi yleisössä.

– Osa nukketeatterin lumoa on, että sukupolvet voivat yhdessä nauttia, tiivistää näytelmän muusikko Maija Karhinen-Ilo.

Nukketeatteri Sampo, Klaavuntie 11, 00910 Helsinki, www.ntsampo.fi. Loppuvuoden näytökset ovat lähes loppuun varattuja. Lippuja ja peruutuspaikkoja voi tiedustella puhelinnumerosta 09-323 6968 tai sähköpostitse [email protected].

Nukketeatteri Sampo

Helsingin ainoa valtion teatteri- ja orkesterilakiin kuuluva ammattinukketeatteri.

Taiteellisena johtajana toimii Maija Baric.

Perustettu 1977, nykyiset toimitilat Puotilassa.

Ohjelmistossa nyt 11 musiikillista nukketeatteriesitystä.

Esityksissä ei ole ikärajoja.

Yleisö koostuu pääosin perheistä, päiväkotiryhmistä ja ala-asteluokista.

Esityksiä vuosittain 250-300, yleisöä vuosittain noin 30 000.

Tekee myös monipuolista yleisö- ja taidekasvatustyötä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Joulukalenteri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu