Joulukalenteri

Joulukuusi voi maksaa kympin tai satasen - Näin tunnistat hyvän puun

Kuusisaariset on kaupannut joulukuusia vuodesta 1966 lähtien. Yrittäjä Teemu Saarisella on vuoden kiireisin aika.

Päivi Tuovinen

Yrittäjä Teemu Saarisen kännykkä pirisee lähes taukoamatta.

Espoon Jupperissa sijaitsevassa Kuusisaariset PJT-Forest Oy:ssä ovat käsillä vuoden kiireisimmät päivät.

– Tavoite on myydä tänä jouluna 5 000 joulupuuta. Jouluaattona sitten näkee, miten se on toteutunut, kertoo Saarinen.

Vuodesta 1966 toiminut perheyritys kauppaa joulupuita pääosin yksityisasiakkaille pääkaupunkiseudulla.

Valtaosa tänä jouluna myytävistä joulupuista on jo kaadettu yrityksen viljelmiltä Hämeenlinnassa, Nurmijärvellä ja Virossa.

– Viljelyn hajauttaminen vähentää hyönteistuhojen riskiä, kertoo Saarinen.

Yhteensä Saariset kasvattavat joulupuita yli 20 hehtaarin alalla, ja kappalemääränä puita kasvaa ainakin sata tuhatta.

Suomessa myydään vuosittain reilut 800 000 joulupuuta. Näistä kotimaisia on noin 700 000.

Kuusiviljelmillä kasvatettuja kotimaisista joulupuista on noin puolet.

– Kysyntää olisi enemmän, mitä myyntiin tulee, kertoo Joulupuuseuran puheenjohtaja Hanna Holma.

Metsätalouden koneellistuminen on vähentänyt metsästä saatavien joulukuusten määrää. Puut hyödynnetään nykyisin latvaan saakka.

Toisaalta varsinkin moni nuoremman polven asiakas haluaa nimenomaan tuuhean ja muotoon leikatun, viljellyn kuusen.

Kuusiviljelmiä koko maassa on yhteensä noin 600.

Kuusikaupan liikevaihto oli viime vuonna kaikkiaan noin 35 miljoonaa euroa.

Holma ei usko, että talouden taantuma kutistaa kuusikauppaa.

 

Taantuman aikana ihmiset haluavat panostaa tunnelmaan.”

– Taantuman aikana ihmiset matkustavat vähemmän ja haluavat panostaa kodin joulutunnelmaan.

 

Kotimaisten kuusten suosio on Holman mukaan viime vuosina kasvanut, kun hintaero tuontikuusiin on kaventunut.

– Takavuosina Suomeen tuotua halpaa kuusta ei ole tarjolla. Tanskassa kuusien tuotanto on vähentynyt ja Itä-Euroopassa markkinat ovat kasvaneet.

Holman mukaan kotimainen kuusi on ympäristöystävällinen vaihtoehto, koska se tuotetaan lähellä myyntipaikkaa.

Viljelyssä käytetään vähän tai ei lainkaan kemikaaleja. Ostamalla kotimaisia puita tuetaan myös suomalaista työtä.

Lajikkeista ylivoimaisesti suosituin on edelleen perinteinen metsäkuusi, mutta valinnanvara on laajentunut.

Ulkomaisista lajikkeista yleisin on serbiankuusi, jonka havut ovat alapinnoiltaan hopeanhohtoiset.

Myös balsami-, siperian- ja virginianpihtaa sekä mustakuusta ostetaan jonkin verran.

Pihtojen etuna on se, että neulaset pysyvät näissä pitkään.

Joulupuiden hintahaitari voi vaihdella Holman mukaan kympistä sataseen.

Kovimmat hinnat maksetaan kookkaista, yli kolmemetrisistä, tuuheista ja tasalaatuisista kuusista.

Katso video. Vie hiiri kuvan päälle ja klikkaa play-nappulaa. Kuvaus: Päivi Tuovinen

Sulata rauhassa

Jos kuusi on jäässä, sulata se hitaasti.

Paras sulatuspaikka on viileä tila, jossa on pari astetta lämmintä.

Anna puun sulaa pari vuorokautta tyvi vesiämpärissä.

Jos viileää tilaa ei ole, puun voi tuoda pesuhuoneeseen.

Pidä tyvi sielläkin koko ajan vesiämpärissä.

Suihkuta neulaset heti kylmällä vedellä ja parin tunnin kuluttua uudelleen.

Puun voi laittaa jalkaan 8 tunnin kuluttua.

Sahaa tyvestä pois pari senttiä runkoon nähden vaakasuorasti.

Leikkauspinnan pitää olla jalassa vedessä koko ajan.

Lähde: Joulupuuseura

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Joulukalenteri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu