Makumaailma

Intohimoinen kokkaaja elättää itsensä ruokablogilla

TYÖ Suosittu ruokabloggari uskoo vankasti blogien tulevaisuuteen osana mediaa.

Blogien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Mari Moilanen tietää, että nyt aloittavien bloggaajien on huomattavasti vaikeampi päästä esille kuin vaikka viisi vuotta sitten. – On oltava jotain, joka koukuttaa lukijan.

Johanna Halava
Suosittua Jotain maukasta -ruokablogia pitävä Mari Moilanen elättää itsensä bloggaamisella ja sen mukanaan tuomilla asioilla. Suomessa on jo joitain muitakin ammattibloggareita.

– Ammattibloggaaminen alkoi muotipuolelta, jossa liikkuvat isot rahat, Moilanen toteaa.

Hän uskoo vankasti blogien tulevaisuuteen.

– Vuoden tai puolentoista päästä monet voivat elää pääasiassa bloggaamisella, Moilanen ennustaa.

– Yritykset ja viestintätoimistot eivät ehkä ole vielä heränneet siihen, että blogit ovat hyvä media siinä missä muutkin. Ne tavoittavat hyvin kohdennetun yleisön ja ovat edullisempia kuin perinteinen media.

Moilanen ei tahdo pelkästään blogata, vaan tehdä laajasti töitä ruuan parissa. Blogin pitämisen ohella hän tekee yrityksille ruokakuvauksia, ruokavideoita sekä reseptiikkaa.

Syksyllä häneltä ilmestyy keittokirja. Kustantaja otti häneen yhteyttä blogin perusteella ja ehdotti kirjan tekemistä.

Moilasella on vireillä myös bloggaajille suunnattua koulutusta. Hän järjestää kesällä kurssin, johon tulee opettajiksi saksalainen ja hollantilainen bloggaaja. Syksyn kurssin vetäjäksi tulee yhdysvaltalainen ruokabloggaaja Naomi Robinson .

– En tahdo opettaa itse vaan tuoda jonkun nimekkään bloggaajan, jolla olisi annettavaa kovemman tason bloggaajillekin.

Moilanen kuuluu Suomen Blogimediaan, joka vastaa blogin mainosmyynnistä ja ehdottaa sisältöyhteistyötä yrityksille, jolloin bloggaaja kirjoittaa esimerkiksi yritykseltä saamastaan tuotteesta tai palvelusta.

– Saan itse valita lähdenkö mukaan sisältöyhteistyöhön. Olen kieltäytynyt siitä useammin kuin lähtenyt siihen mukaan, Moilanen korostaa.

Sisältöyhteistyö ei hänen mielestään syö bloggaajan uskottavuutta.

– Ei silloin kun bloggaaja kertoo rehellisen mielipiteensä. Voi kirjoittaa myös kriittisesti. Ja tietenkin on mainittava, jos kyseessä on sponsoroitu postaus.

Ongelmia saattaa Moilasen mukaan syntyä nuorilla bloggaajilla, jos he eivät ymmärrä, että postiluukusta tullut ilmainen ripsiväri ei velvoita kirjoittamaan siitä.

Moilasen ura bloggaajana alkoi aika lailla sattumalta. Hän on ollut lapsesta saakka intohimoinen kokkaaja, jolta ei koskaan kielletty pääsyä keittiöön.

– Heräsin yhtenä aamuna mökillä ja ajattelin, että ryhdyn pitämään blogia. Nopea ihminen kun olen, tein ensimmäisen postauksen jo samana iltana, nainen nauraa.

Pian hän huomasi, että bloggaaminen vei mukanaan.

– On aika addiktoivaa säilöä intohimonsa blogiin.

Sitten yritykset alkoivat lähestyä erilaisilla ehdotuksilla ja tuolloin Alma Mediassa töissä olleelta Moilaselta kysyttiin, olisiko hän kiinnostunut julkaisemaan blogia Iltalehdessä.

– Siitä lähti selkeä nousujohdanne.

Mari Moilanen

Pitää suosittua Jotain maukasta -ruokablogia, jolla noin 15 000–20 000 lukijaa kuukausittain.

Blogannut 2,5 vuotta.

Ollut lapsesta saakka intohimoinen ruuanlaittaja, ei ruoka-alan koulutusta.

Tehnyt uraa henkilöstöhallinnossa.

Irtisanoutui tammikuussa 2013 Alma Mediasta ja ryhtyi ammattibloggaajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu